28 december 2015 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Met het bekijken van de weermodellen de laatste drie dagen slaan de harten van menig winterliefhebber weer tilt. Quasi alle weergegevens laten een forse inval van Koning Winter zien in het oosten van Europa. Deze luchtbel gevuld met koude lucht maakt later in het weekend een poging om richting het westen te trekken. Dat scenario lukt vooralsnog niet, maar we willen jullie toch alvast informeren over het verschil tussen een vorst- en een ijsdag. Kleine nuances maar met grote impact in een weerbericht.

Verschil tussen vorstdag en ijsdag?

Bij een vorstdag daalt de temperatuur onder het vriespunt op normale waarnemingshoogte van 1,5 meter boven de grond en in thermometerhut. Dit gebeurt meestal tijdens de nachtelijke uren of juist voordat de zon op komt. Vaak is het juist voor zonsopgang het koudste moment van de dag. Vorstdagen komen voor vanaf oktober tot en met april. Soms zakt de temperatuur ook in mei of september onder nul.

  • Meer leren over het weer en haar parameters? Dan mag dit boek niet ontbreken in de collectie van de weerexpert.

Een ijsdag is een dag waarop het de hele dag blijft vriezen, met andere woorden 24u/24u. Deze temperaturen worden eveneens gemeten op een normale waarnemingshoogte van anderhalve meter boven de grond en in thermometerhut. In november en maart komen er zelden ijsdagen voor. De meeste ijsdagen komen voor in de maanden december, januari en februari.

Hoeveel vorstdagen en ijsdagen komen er voor per jaar?

Hieronder hebben we een grafiek gemaakt van de laatste 20 jaar met aantal vorstdagen en ijsdagen per jaar in Ukkel.

Uit de grafiek kunnen we volgende afleiden:

  • aantal vorstdagen per winter zijn aan het dalen;
  • ijsdagen komen niet altijd voor in elke winter;
  • koudere winters hebben meer vorstdagen en hebben meer ijsdagen.
grafiek vorst en ijsdag
Verhouding vorst- en ijsdagen in een grafiek. (Joakim Lepere)

In de laatste 20 jaar is er geen winter geweest zonder vorstdag. In de winter van 2013-2014 waren er het minst aantal vorstdagen. Toen waren er amper 3 vorstdagen en 0 ijsdagen. De winter met het meeste aantal ijsdagen vinden we terug in de winter van 1996-1997. Deze winter roept de herinnering op aan de Elfstedentocht van 4 januari 1997. Dit was trouwens de laatste Elfstedentocht.

Grote regionale verschillen

Het officiële aantal ijsdagen wordt in België gemeten in Ukkel en in Nederland in De Bilt. Toch zijn er grote verschillen in België. Aan de kust zijn er minder vorst- en ijsdagen dan in de Ardennen en de Hoge Venen. De eerste vorst in de Ardennen mag men verwachten vanaf 14 oktober. De eerste vorst aan de kust mag men 20 dagen later verwachten.

Aan de kust komt vorst nog zelden voor begin april. In de Ardennen en de Hoge Venen kan er nog vorst optreden na 20 mei. Het aantal vorstdagen in de Ardennen ligt boven de 100 dagen. In strengere winters kan dit oplopen tot ruim 140 dagen per jaar.

  • Hoe zal deze verhouding komende jaren zijn met de klimaatverstoring als grote factor? Kom er meer over te weten in dit EHBO-klimaatboek

De trend is hier ook de laatste 20 jaar dalend. De reden waarom de Ardennen en Hoge Venen meer vorst- en ijsdagen kennen, is het feit dat de gebieden hoger liggen t.o.v. de zee en dat de Ardennen en de Hoge Venen minder invloed hebben van het milderend effect van de zee.

Bronnen: http://statbel.fgov.be/ en KNMI

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken