28 augustus 2013 - 5 min. lezen 3 reacties

Vandaag brengen we u de zomer van 2013 in woord en beeld. Het mag duidelijk zijn dat dit seizoen in 2013 één van de betere was sinds de afgelopen jaren. Met een hoog aantal warme dagen (+20°C) en regelmatig uitschieters richting tropische maxima mogen zonnekloppers zeker niet klagen. Wat het aantal dagen met onweer betreft, zien we een vrij normaal verloop. Er ontstaat wel een indruk dat het deze zomer veel minder ‘zwaar’ heeft geregend dan voorbije zomer (2012). De exacte gegevens omtrent de onweersdagen kan ik voorlopig nog niet meegeven (mogelijk pas in september)

TIP: bekijk de datagegevens van het KNMI (dagen met onweer)

Zomer 2013 onder de meteorologische loep

In dit artikel gebruik ik de weerdata van het weerstation in Waregem (professioneel). Wie graag andere data raadpleegt, kan terecht op de website van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). In tegenstelling tot de astronomische zomer loopt de meteorologische zomer al ten einde op zaterdag 31 augustus 2013. Dit wordt vooral gedaan om praktische redenen. Op het zuidelijke halfrond (locatie Australië) gebeurt dan net het tegenovergestelde. De lente breekt aan.

De astronomische zomer van 2013 …

Het begin van de astronomische zomer gaat gepaard met de hoogste stand van de zon op het noordelijke halfrond. Voor onze regio is dat meestal op 21 juni (enkel in 2020 zal het 1 dag vroeger zijn). Op het zuidelijke halfrond start dan de astronomische winter. De zomer eindigt met de herfst-equinox (rond 23 september). Wie meer informatie wenst over de tijdstippen kan terecht op deze website.

Het zomerseizoen in woord en beeld

In dit artikel is het niet de bedoeling dat er opnieuw foto’s gaan verschijnen van noodweer/onweer, maar wel dat ik een opsomming maak van de belangrijkste gebeurtenissen. U krijgt telkens de kans om deze gebeurtenissen in detail te bekijken door op de link te klikken (zichtbaar via een blauwe tekst). Zo werd het begin juni meteen spannend op de weerkaarten met een aanzet van zomerweer vanuit het zuiden. Het Amerikaans weermodel liet de eerste 25°C in de buurt komen. Na een koude winter van 2012-2013 en het ontbreken van lente een moment van euforie !

TIP: in het begin van juni 2013 kreeg het zuiden van Duitsland af te rekenen met grote wateroverlast ! Zo viel er tot +100 liter/m² in de Alpen. De schade was enorm.

Bij ons weinig tot geen neerslag en zelfs weerkaarten die we nooit hadden durven dromen. Er was Spaanse lucht op komst richting de Benelux. Dat vertaalde zich rond 10 juni in toenemende kansen op fel onweer boven de zuidoostelijke helft van België. U leest er HIER alles over.

In het midden van de maand juni kwam het opnieuw tot (fel) onweer. Op dat moment bevond ik mij precies tussen de onweders. Ik heb er op 17 en 19 juni dan ook weinig van gemerkt. Het ging hier voornamelijk over complexen (MCS) die werden geboren boven het noorden van Frankrijk. Zo kreeg Parijs op 19 juni 2013 een heuse shelfcloud te verwerken en hagelstenen die een diameter hadden van 5 tot 6 cm. Dit noodweer trok richting België met een uitgebreide forecast van deze weerblog tot gevolg.

De maand juni ging tenslotte haar laatste dagen in met een vrij zonale stroming (wind vanaf het westen). Door dat de straalstroom net ten noorden van de Benelux ging postvatten, blijven wij echter in een warme luchtsoort. Het kwam geregeld tot warme / zomerse dagen met maxima rond 25°C. Een ideaal zomers weerbeeld. (Weerstation Waregem registreerde 3 dagen met maxima rond 25°C of meer).

Maand juli 2013

Na een zacht tot warme maand juni kon juli bevestigen of tegenvallen. Het werd met de nieuwste set aan weerkaarten bevestigen. Er was zelfs een trend richting een zomerse blokkade. De vergelijking met de zomer van 2006 (veel hittedoden in Europa) werd gemaakt. Het bleef zomeren in België en Nederland tot ver in het tweede deel van de maand. U leest er HIER alles over.

  • Er werden in juli 2013 18 zomerse dagen vastgesteld in Waregem

Later in de maand nam opnieuw de kans op onweer toe doordat de luchtstroming veranderde van een oostelijke naar zuidoostelijke component. De ontwikkeling van een thermische depressie boven het zuidwesten van Frankrijk liet het dan tropisch warm worden bij een sterk toenemende onstabiliteit. Er werd vooral in Frankrijk grootschalige schade vastgesteld door enorme hagelstenen. U leest HIER meer !

TIP: eind juli 2013 werd het bliksemrecord verbroken (55.000 ontladingen)

Maand augustus 2013

Oké, dit werd stilaan een zomer om in te kaderen. Juni was beter dan verwacht en juli liet ook haar stem horen wat zomerweer betreft. Regelmatig kregen we de nodige onweders waardoor het neerslagtekort op het einde van de voorbije maand ruimschoots werd gecompenseerd. De laatste maand van de meteorologische zomer kon de kers op de taart worden en dat werd het tot op heden ook.

Het continent had door de juliwarmte behoorlijk wat warmte opgeslorpt. Hierdoor gingen hogedrukgebieden zich verder over het Europees vasteland ontfermen. Er werden weliswaar minder tropische temperaturen geregistreerd (m.u.z. 2 augustus 2013 ) maar koud werd het nooit meer.

Door de ietwat labiele setting van hogedruk – en lagedrukgebieden boven Europa werd het begin deze maand opletten geblazen voor dynamische onweders. Dit type onweders worden niet alleen gevoed door een hoge temperatuur in thermometerhut, maar ook door windschering in de troposfeer. Als deze factoren elkaar vinden en versterken, is de kans op noodweer door wind en/of hagel significant groot.

forse shelfcloud (zomer 2013)

In het tweede deel van de maand werd de weersituatie iets stabieler door de voortdurende invloed van het hogedrukgebied nabij de Azoren. Via zwakke uitlopers werden neerslagzones voortdurend richting Noorwegen / Denemarken wandelen gestuurd. In onze omgeving bleef de neerslag beperkt en profiteerden we van heel wat zonneschijn. Het weerbeeld dat we in de zomer van 2013 veelvuldig zagen terugkomen. Een seizoen zonder grote extremen, maar ook zonder langdurige kou / regen.

De komende (28 tot 31 augustus 2013) dagen verwacht ik weinig tot geen verandering in dit aangenaam weerbeeld. We blijven profiteren van uitlopers van hogedruk. Begin september zou dat wel eens anders kunnen worden. De activiteit boven de Atlantische Oceaan wordt dan sterker met de inzet van eventuele stormdepressies.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken