6 juni 2013 - 4 min. lezen 2 reacties

Na de dramatische gebeurtenissen in Oostenrijk en Duitsland van de voorbije week, kunnen we nu duidelijk stellen dat de lente in de hoge Alpen op kruissnelheid komt. Niet alleen op de weerkaarten, het 0°-niveau ligt vrijwel heel de volgende week boven de 3000 meter, maar ook de natuur staat er op ontploffen. De foto (verwijderd) hieronder representeert een nest blauwe mezen, een beschermde vogelsoort in Frankrijk, dat net uitgekomen is en live met een camera gevolgd wordt.

TIP: lijst met sneeuwcams in de wintersportgebieden

Poging om Galibier sneeuwvrij te maken

En als de lente toch daar is, kan je maar beter met de grote schoonmaak beginnen. Sinds gisteren wordt de Galibier sneeuwvrij gemaakt. Ze zouden nog tot 15 juni nodig hebben. Dus vanaf dan kunnen de duizenden wielertoeristen die elke zomer naar de Alpen trekken deze mythische col weer beklimmen. Net op tijd voor de jaarlijkse wielerklassieker voor wielertoeristen La Marmotte, die dit jaar op 6 juli gereden wordt. Start in Bourg d’Oisans en dan over de Col du Glandon, de Col du Télégraphe en de Col du Galibier, gevolgd door de slotklim naar Alpe d’Huez. Van een bergetappe gesproken!

Of het echt zomerweer wordt in de Alpen is een ander paar mouwen. In de dalen wordt het elke dag wel aangenaam warm, met temperaturen tussen de 20° en de 25°C, maar droog wordt het er absoluut niet. De bovenluchten zijn er nog relatief koud, en dan doet de zon de rest. Ze warmt het land overdag op en door thermiek ontstaan er in de loop van de dag verschillende buien. Dat kon je gisteren ook al merken op de satellietbeelden.

Kijk trouwens ook eens naar die hoeveelheid sneeuw die er nu nog ligt. De dag begint er zonnig, maar in de loop van de dag ontstaan er stapelwolken en enkele daarvan groeien door tot stevige buienwolken. Gisteren was hun aantal nog beperkt. Vandaag worden het er al een paar meer, maar vanaf morgen zijn de buien er meer verspreid.

En als dat nog niet genoeg is, zondag en maandag trekt er een uitdiepend laag net ten noorden van de Alpen, en dan valt er weer een meter regen naar beneden. Tijdens de nachten kan het dan boven zo’n dikke 2000 meter even sneeuwen.

Regen in de Alpen

De meeste neerslag wordt voor het westelijke Alpengebied berekend, dus Oostenrijk blijft deze keer gelukkig wat gespaard. Het is hetzelfde uitdiepende laag dat de wind tijdens het weekend bij ons in de NO-hoek houdt. Het trekt net ten zuiden van de Lage Landen voorbij richting Duitsland. Krijgen wij er dan last van? Als je in het noorden van Nederland woont in ieder geval niet.

Hoe meer je naar de Franse grens trekt, hoe meer bewolking vanaf zondag en hoe groter de kans op enkele stevige buien. De zwaarste buien zijn voor het noorden van Frankrijk en de Ardennen, eventueel ook voor het zuiden van Limburg. Ook in Vlaanderen zijn dan buien mogelijk, maar de rest van Nederland houdt het waarschijnlijk droog.

Verdere vooruitzichten?

En hoe gaat het verder?  In de loop van maandag wordt het ook in België weer zonniger en staan er ons weer een aantal rustige dagen te wachten. Of het terug wat warmer wordt valt nog te bekijken, want de wind is dan weer naar het koelere en vochtigere noorden gedraaid. Vanaf volgende week donderdag lopen het Amerikaanse en het Europese weermodel stevig uit mekaar, want in de loop van het weekend ontstaat er boven de Atlantische Oceaan een stevige depressie die recht op ons af koerst, de restanten van de eerste tropische Atlantische depressie van het seizoen: Andrea. En de vraag is wat Andrea juist gaat doen.

Volgens de Europese weercomputer bereikt een eerste regenzone de Lage Landen op donderdag 13 juni, gevolgd door een typische ZW-circulatie. Geen superslecht weer, eerder een afwisseling van droge, zonnige dagen met wisselvallige dagen. De temperaturen schommelen bij ECMWF rond de 20°C in België, en daar net onder in Nederland.

De Amerikaanse weercomputer heeft iets heel anders voor ons in petto. Ook hier koerst die oceaandepressie recht op ons af. Maar die wordt afgeblokt door een bel warme lucht die midden volgende week naar het noorden geschoten wordt. Zalig! Wind bij ons in de zuid- tot zuidoosthoek, en dan zou het bij ons wel eens zomers warm, maar wel onweerachtig kunnen worden. De GFS06-run van deze middag is trouwens nog extremer en laat die bel met warme lucht zelfs helemaal uitgroeien tot een echt hogedrukgebied boven Scandinavië. Nog even afwachten dus.

Bron foto’s: ledauphine.com
Bronnen kaarten: www.meteociel.fr en www.wetter3.de

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken