26 juli 2013 - 2 min. lezen 4 reacties

Volgens de fijnmazige weermodellen HIRLAM en WRF is er een grote kans op noodweer in West- en Oost-Vlaanderen!  In de loop van de namiddag komt er een minieme, maar zeer gevaarlijke uitdiepende depressie binnen van over Frankrijk. Het scheelt maar zo’n 2 à 3hPa, maar dit is genoeg om door botsende windrichtingen op kleine afstand de lucht geforceerd omhoog te duwen.

Noem het een soort vuurtje aan de lont waarbij de explosie behoorlijk groot kan worden in de vorm van heftig onweer met alles erop en eraan. De kans op hagel is bestaande, dus even voorzorgen nemen met de wagen.

Grote kans op noodweer

In combinatie met een hoge CAPE van 1500 à 2000 J/kg en een zo goed als onbestaande CIN, leidt dit bijna gegarandeerd tot een knaller van een onweer. Meer over deze parameters leest u in onze gids voor onweer.

Wanneer verwachten we onweders?

Om 14h trekt een lijn met onweer West-Vlaanderen binnen en om 16h de Nederlandse westkust. Op de onderstaande kaart (verwijderd) zie je de totale hoeveelheid regen die de komende 24 uur kan vallen. De bruine kleuren geven zo’n 100mm neerslag weer, wat meer is dan in een volledige maand valt. Er bestaat dus een grote kans op noodweer met overlast.

Hou de volgende uren onze website goed in de gaten voor nieuwe weerupdates.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken