15 juni 2013 - 3 min. lezen 149 reacties

De details zijn nog niet bekend, maar het lijkt erop dat we op maandag onweer kunnen verwachten in België en Nederland. De weerkaarten laten een kortstondige opstuw zien van warme lucht uit het zuiden van Europa. De temperaturen in thermometerhut gaan stijgen en ook de latente onstabiliteit (cape) neemt gestaag toe.

Interessant om te weten is dat ook de windschering niet van de poes is tussen 12:00 en 21:00. Zo slaat de STP parameter (uitleg in onze extreem weer guide) maximaal uit.. Bijkomend nadeel is dat onweer op maandag vaak extra problemen bezorgt in het verkeer. Zo weten we dat er na het weekend altijd een drukke avondspits wordt verwacht, dus de berichtgeving goed opvolgen is een must.

Dynamische onweersbuien mogelijk

In de zomer kunnen er zich twee soorten onweersbuien ontwikkelen. Zo hebben we enerzijds onweders die profiteren van de hitte en dus warmteonweders worden genoemd. Deze gebruiken weinig tot geen windschering in de omgeving waardoor ze zich moeilijk kunnen organiseren tot grote buienclusters. Anderzijds hebben we ook onweersbuien die profiteren van windschering in diverse luchtlagen van de atmosfeer.

Hierdoor creëren ze een roterende stijgstroom in de buienwolk. Wanneer deze roterende luchtstroom haar weg zoekt richting het aardoppervlak spreken we over een tuba. In zeldzame gevallen bereikt deze luchtstroom ook de grond. Vanaf dat moment spreken we over een windhoos/tornado. De onweersbuien die maandag onze omgeving beïnvloeden zijn dynamische cellen, de onweersbuien van het laatste type eerder besproken.

voorbeeld mcs
Een voorbeeld van een grootschalig onweerscomplex (MCS) boven België.

Onweer op maandag

Gaat het onweer vanaf juni gepaard met een grote mate aan onstabiliteit (cape: +1000 j/kg) en voldoende windschering, dan is het opletten geblazen voor weeramateurs en stormjagers. Deze buien kunnen windverschijnselen (tuba’s, windhozen, valwinden,…) en hagel produceren die lokale schade kunnen veroorzaken. Deze laatste buien zouden op maandag na het weekend wel eens kunnen ontstaan.

onweer op maandag
Bovenstaande weerkaart toont de onweerskans op maandag 17 juni. Het volledige Belgisch grondgebied krijgt 60-70% toegewezen door de weerdata. De kans dat het ergens dus gaat donderen en bliksemen is reëel. De grootste kansen lijken gereserveerd voor het westen doordat ook daar de initiatie van de buien sneller op gang kan komen.

Na maandag blijvend warm?

In België en algemeen genomen in West-Europa is het vrij typisch dat hoge temperaturen worden afgestraft met het nodige klank- en lichtspel. Zal dat na maandag ook gebeuren? Op het eerste zicht zou ik hier ja op antwoorden, want de laatste run van het Amerikaanse weermodel laat de echt warme lucht niet meer tot onze regionen doorstromen. In de plaats daarvan krijgen we een slap afkooksel van een warme tong die over Duitsland ligt (daar vlot 30°C).

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
10

Natte lente na een El Niño-winter

3 dagen geleden - 7 min. lezen

Winters slotoffensief in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen