27 juni 2013 - 2 min. lezen 0 reacties

Het schooljaar zit er voor veel kinderen en studenten weeral op. Ideaal moment voor de weergoden om de zomer eindelijk te laten zegevieren in België en Nederland. De voorbije dagen zag het er dan ook niet slecht uit wat het weerbeeld betreft voor na het weekend. Met een mobiele wig van hogedruk en een uitloper van het hogedrukgebied nabij de Azoren (ten zuidoosten van Portugal) kwam de weg vrij voor een zwakke zuidwestelijke tot zuidelijke luchtstroming. Zomer eind juni, prachtig.

Mooi scenario, maar kapers op de kust

Wat eerder deze week leek op een stabiele configuratie voor zomerweer in de Lage Landen is de afgelopen 48 uur wederom afgezwakt tot een mogelijk scenario net na het weekend. Dat betekent dus dat de kansen aanwezig zijn op flink wat zon vanaf dinsdag – woensdag, maar dat het evengoed kan tegenvallen met een inzettende zonale stroming (wind uit het westen). Indien de weermodellen neigen richting de 2e optie vanavond en op vrijdag, dan kunnen we rekenen op temperaturen rond 20°C en geregeld de nodige wolkenvelden met een kleine kans op neerslag.

luchtdruk juni 2013

Op deze weerkaart heb ik het hogedrukgebied nabij de Azoren gemarkeerd door de letter H. De pijlen wijzen op de sterk zonale luchtstroming begin volgende week. Hierdoor blijven de temperaturen bij ons (zie cirkel) eerder gematigd met regelmatig enkele restanten van inactieve storingen.

Dan toch zomer eind juni?

Mocht het dan niet lukken net na het weekend, dan zou het verderop in de week wel eens prijs kunnen zijn met hogere temperaturen en een zomers gevoel. De 14-daagse weerprognose voor Brussel laat het namelijk in het tweede deel van de nieuwe week gevoelig warmer worden met zelfs zomerse maxima vanaf vrijdag. De festivalgangers van Rock Werchter zullen hier alvast geen neen tegen zeggen!

zomer eind juni in brussel

Bron kaartje: weeronline.nl

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken