2 juli 2013 - 3 min. lezen 0 reacties

Wie de weerkaarten de afgelopen dagen nauwkeurig heeft geanalyseerd, heeft het vermoedelijk al gezien. Er breidt zich de komende dagen een hogedrukgebied nabij de Azoren uit tot over onze streken met later zelfs een afzonderlijke kern van hogedruk boven het UK. Deze ontwikkeling zorgt vooral vanaf vrijdag voor aangenaam zomers weer in de Benelux. Voor wie deze weersverwachting in detail wil doorlopen, leest best eens onze informatie in dit artikel. Daarin komt u te weten waarom we in België en Nederland beter een hogedrukgebied boven onze regio zien ontstaan. Erg boeiende materie.

Zomer van 2006 en haar hittegolf

U herinnert het zich nog ? Dagen aan een stuk maxima boven 25°C met geregeld uitschieters tot 30°C en meer. Zowel in België, Nederland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk vielen heel wat ‘hitte-doden’. Deze weersituatie werd veroorzaakt door een komen en gaan van hogedrukgebieden die werden gecreëerd boven het zuidwesten van Europa. Een vicieuze cirkel die de warmte op het Europese continent stevig in haar houdgreep hield. Een weerkaartje van toen:

warmezomer2006

Op deze weerkaart van 16 juli 2006 heb ik België en Nederland in het geel omcirkeld. We zien duidelijk een gordel van hogedrukgebieden vanaf de Azoren tot aan het Verenigd Koninkrijk. Aan de grond werd de luchtstroming hoofdzakelijk noordoostelijk tot oostelijk. Hierdoor konden de bovenluchten sterk opwarmen bij voldoende zonneschijn. In het westelijk deel van Rusland was het dan weer opmerkelijk frisser door een sterk noordelijke luchtstroming. Er ontstonden dan ook geregeld felle onweersbuien op het grensvlak tussen deze verschillende luchtsoorten.

Zomer van 2013 en de weerkaarten

Wat wil er nu gebeuren .. De weerkaarten die de komende week opdoemen in zowel het Europees als Amerikaans weermodel laten een gelijkaardige setting zien zoals we dat gekend hebben in 2006.. Met een uitbreiding van het hogedrukgebied nabij de Azoren zien we vanaf vrijdag regelmatig de zon tevoorschijn komen bij oplopende temperaturen. De timing is in die mate perfect dat de festivalgangers op Rock Werchter best hun zonnecrème bij de hand kunnen houden. Hieronder vindt u het meteogram voor Werchter en de weerkaart van het Amerikaans weermodel GFS.

weerberichtwerchter

Vanaf vrijdag – zaterdag wordt het warmer en zonniger. De vooruitzichten voor de nieuwe werkweek na het weekend verloop uiterst aangenaam als we de huidige weerdata mogen geloven. Een zomer in België en Nederland hoort eigenlijk altijd te verlopen zoals hierboven geschetst op de meerdage weersverwachting. Echter, onze West-Europese zomer wordt vaak gedomineerd door een zuidwestelijke aanvoer van subtropische tot tropische luchtmassa’s.

Daardoor is onze zomer vaak geen lang leven beschoren omdat onweerachtige perikelen vaak uit deze regio op bezoek komen. De beste ingrediënten voor een mooie zomer is een stevige hogedrukgebied boven het westen van Europa. Hierdoor wordt de luchtstroming continentaal van aard met een aanvoer van droge landlucht. Onderweg kan deze luchtsoort aardig opwarmen!

oostelijkewind

Zoals u kan zien en vergelijken met de eerste weerkaart zien we een behoorlijk grote gelijkenis tussen 2006 en 2013 wat de huidige weersituatie betreft. Een hogedrukgebied in de buurt van het UK  en depressies ver verwijderd boven de Atlantische Oceaan. Op die manier krijgen regenzones weinig tot geen kans om door te dringen richting Europees vasteland = zomerweer.

Bron kaartje: meteociel.fr – wetterzentrale.de – weeronline.nl

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken