9 juni 2013 - 2 min. lezen 9 reacties

Afgelopen dagen konden we genieten van aangenaam zomerweer. Via een noordoostelijke luchtstroming werd het in het binnenland op meerdere plaatsen 25°C bij flink wat ruimte voor de zon. Aan de kust en in het zuidoosten van België was het iets minder rozengeur en maneschijn. Door de nabijheid van de Noordzee bleef het kwik aan de Belgische kust vaak een stuk onder de 20°C. In het zuidoosten van het land (omgeving Luxemburg / Namen) teisterden lokale onweersbuien dan weer de plaatselijke bevolking.

Hieronder een plaatje van de onweersbuien op 8 juni 2013.

onweer 8 juni 2013
Tussen 15:43 en 17:43 werden meer dan 1000 ontladingen gedetecteerd

Spaanse lucht op komst

De komende 24 tot 48 uur voltrekt er zich een grondige weersverandering boven het zuiden van Europa. Een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan zorgt voor een stevige opstuw van warme lucht uit Afrika. Hierdoor kan het hogedrukgebied boven het UK aansterken met warme lucht. Hierdoor komt de weg vrij voor een diepe zuidelijke luchtstroming. Dat zal in de regio van Spanje en Italië zorgen voor op en top zomerweer met gemiddeld 30°C of meer. Dat was de afgelopen weken met een noordelijke tot noordoostelijke luchtstroming wel eens anders.

weer begin juni 2013
Het lagedrukgebied (L) op de Atlantische Oceaan stuwt met een zuidelijke straalstroom warme lucht richting het noorden van Europa. Hierdoor kan het nu reeds aanwezige hogedrukgebied in het noorden van het UK aansterken tot een flink uit de kluiten gewassen kern.

Via die weg warmt de temperatuur in de bovenlucht in het westen van Europa verder op tot gemiddeld 10 – 15°C op 850 hPa (1499 m). Aan de grond of beter gezegd in thermometerhut varieert de temperatuur dan rond 25°C (mits de nodige opklaringen !) Hieronder een schets van de opwarming.

Spaanse lucht op komst naar België
Een bel met warme lucht (warme tong) maakt vanaf dinsdag haar opwachting om richting het noorden van Europa op te schuiven. Tegelijkertijd verplaatst het hogedrukgebied nabij het UK zich naar het oosten.

Daar kan het zich aansterken tot een sterk bastion gevuld met warme lucht. Indien dit gebeurt, is een verderzetting van zomerweer in onze omgeving niet uitgesloten. Minpuntje van deze setting is dat er zich in deze warme lucht regelmatig kleine lagedrukgebieden ontwikkelen. Een verhoogde kans op onweer is daarvan een logisch gevolg.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken