3 augustus 2013 - 2 min. lezen 6 reacties

Een beetje een vreemde titel om een artikel mee te beginnen, maar ik hoop op een verderzetting van het relatief warme zomerweer in de eerste 10 dagen van augustus. Ik heb er namelijk goede hoop op indien dat gebeurt er een verderzetting van het huidige zomerweer zit aan te komen. Grote uitspraken voor een bijzonder moeilijk natuurkundig proces.

Warm begin augustus kan de zomer maken

Op dit moment hebben we een warme en iets te droge maand maand juli achter de rug. Met ruim 15 dagen meer dan 25°C in Waregem kunnen we gerust spreken over een spectaculair verschil met het jaar 2012. Toen haalden we slechts 6 dagen met maxima rond of net boven 25°C. Met vrij veel neerslag in het begin van de maand was het dus allesbehalve een mooie start van de toenmalige zomer.

In het begin van de maand juli (2013) schreef ik een artikel met de kop ‘grote gelijkenissen met 2006‘. In dat artikel bekeek ik het stromingspatroon van toen en vergeleek dat met het huidige stromingspatroon in 2013. Via uitlopers van het hogedrukgebied nabij de Azoren werd het in 2006 regelmatig snikheet in grote delen van West-Europa. Dat fenomeen was in mindere mate ook dit jaar aanwezig tijdens de eerste maand van de zomervakantie.

weerkaart 2006

Daarom heb ik er goede hoop op dat het ‘geblokkeerde’ stromingspatroon met weinig depressieactiviteit boven de Atlantische Oceaan de komende dagen kansen schept op een verderzetting van het warme en soms zwoele zomerweer in de Benelux. GFS 06:00 (3 augustus 2013) toont namelijk wederom signalen dat een uitloper zich gaat ontfermen over onze regio vanaf 8 – 9 augustus. Indien deze ontwikkeling zich kan doorzetten belooft het nog wat te worden met de zomer.

warm begin augustus 2013

Bovenstaande weerkaart simuleert de situatie voor 8 – 9 augustus 2013. We zien in minder mate de setting van 2006 naar voren komen, maar doordat het de voorbije weken op deze manier is gelukt om tropische maxima te veroorzaken in de Benelux blijf ik positief over een verderzetting van het Belgisch zomerweer met af en toe tropische maxima. En we mogen niet vergeten dat het kwik in augustus in principe de hoogste toppen scheert! Herinner u de hitte van 18 augustus 2012 (35°C in Waregem).

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

15 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen