10 juni 2013 - 3 min. lezen 1 reacties

Onweer voorspellen voor een periode die ruim 5 dagen van ons verwijderd is, is nogal gevaarlijk. Tegelijkertijd kriebelt het toch fameus om een klein stukje te schrijven over de stijgende kansen op zwaar onweer vanaf komend weekend. Met een diepe zuidelijke luchtstroming (Spaanse lucht op komst richting België en Nederland) wordt de latente onstabiliteit een pak groter.

Deze week wordt het warmer

Althans in de bovenlucht op 850 hPa (1499 m). We zien een geleidelijke stijging van zo’n +4/+6 graden vandaag richting +10°C vanaf woensdag. Verder in de werkweek pieken de temperaturen richting +15°C. In deze warme lucht zou het kwik gemakkelijk 25°C bereiken, ware het niet van de hoeveelheid bewolking. Met gemiddeld 22 tot 23°C moeten we in het Vlaamse binnenland tevreden zijn.

Enkel in het noordoosten en zuidoosten van België kan het kwik op woensdag/donderdag 25°C bereiken. Ook de kustregio profiteert van deze weersverandering. Met een naar zuid draaiende luchtstroming wordt de invloed van de te koude Noordzee meteen een pak kleiner. Daar verwacht ik gemiddeld 18 tot 20°C.

warmer deze week

Op bovenstaande weerkaart ziet u een lagedrukgebied nabij Ierland die warme lucht richting het noordoosten stuwt. Op die manier kan er zich op het Europees een warmbloedig hogedrukgebied ontwikkelen. Dit kan mits de nodige uitbreiding naar het westen de aanzet vormen voor op en top zomerweer in de Benelux. Helaas wel met kansen op flinke onweders (kleinschalige thermische depressies in de opstuw van de warme lucht – Spanish Plume).

Kansen op zwaar onweer

Wat hebben we afgelopen dagen opnieuw mogen watertanden op kaartjes met CAPE en Lifted Index .. Waardes die ruim 2000 j/KG haalden en als toetje een Lifted Index van -7 / -8 .. Helaas zijn wij bij deze weerblog op ons hoede voor deze ‘mooie’ kaartjes. Enkel de case van 25/26 mei 2009 was er ééntje die de weermodellen vroeg in de weersverwachting hadden.

Vandaag de dag en zeker met de reeks flops in het jaar 2012 ben ik eerder geneigd om dergelijke kaarten in de vuilbak te kieperen. De mate aan windschering (verschillende windrichtingen en hun snelheid in de troposfeer) is voor mij veel belangrijker geworden de laatste jaren.

Doch zijn de parameters zoals CAPE en Lifted Index niet te onderschatten in het voorspellen van onweer. Vaak in combinatie met voldoende windschering een signaal voor stormjagers om ergens in België post te vatten. De waardes voor na het weekend.

zwaar onweer mogelijk

Een visuele voorstelling van de cape en lifted index voor maandag 19:00. In het algemeen geldt: hoe roder of paarser de kaart, hoe meer onstabiliteit waarvan buien kunnen profiteren. Om een idee te geven. De cape waardes in België bereiken heel zeldzaam 2500 – 3000 j/KG in de Benelux. In de USA bereiken ze tijdens grote tornado outbreaks waardes tot 7000 – 8000 j/KG .. Dit kaartje toont vooral potentieel voor het zuidoosten van de Benelux en het noordoosten van Frankrijk. De komende runs zal dit vermoedelijk nog wat schuiven en/of afnemen.

Bron kaartje: wetter3.demeteociel.fr

Delen


Verder lezen

Alles bekijken