12 augustus 2013 - 3 min. lezen 33 reacties

Wie de zomerplannen de afgelopen dagen heeft laten varen, zou dat best nog eventjes uitstellen. Ondanks de koelere periode waar we ons sinds de afgelopen dagen in bevinden, zijn er sterke signalen op een flinke opwarming tussen 15 en 25 augustus. We spreken hier over de langetermijn in de weerkunde en moeten u daarom ook attent maken op het feit dat de weersverwachting een trend aangeeft. In principe kan het nog veranderen, maar daar willen we nu even niet aan denken natuurlijk.

Wanneer we snel ook even kijken naar het klimatogram kunnen we vaststellen dat het maandelijks gemiddelde van de temperatuur in augustus schommelt rond 22.6°C. In juli ligt deze waarde rond 23°C. Je zou dus kunnen vaststellen dat het uitzonderlijk is dat deze laatste zomermaand extra warm uit de verf komt. Voor liefhebbers van warm weer natuurlijk geen probleem.

Het zomerweer van juli 2013

We zien het de afgelopen jaren meer en meer. Een hogedrukgebied nabij de Azoren (met ten zuidoosten ervan de Canarische Eilanden Tenerife – Gran Canaria ..) ligt al meer dan een maand voor anker. Via deze synoptische situatie bereiken kortstondige hogedrukimpulsen het westen van Europa. Dat zorgt voor mooi en aangenaam zomers weer zoals we dat in juli 2013 hebben gekend. Hieronder een weerkaart uit deze mooie zomerse periode.

julikaart2013
In juli 2013 ging de straalstroom erg zuidelijk op de Atlantische Oceaan (zie witte pijl). Dat werd veroorzaakt door de aanmaak van depressies. Aan de voorzijde van deze zuidelijke straalstroom werd het hogedrukgebied nabij de Azoren omvangrijker met talrijke uitlopers richting het UK (zie letter H).

Er vormde zich een zelfstandige kern van hogedruk met mooi en warm zomerweer in de buurt van de Benelux. Later kantelde de luchtstroming nog meer richting het zuiden waardoor we aan het begin stonden van enkele tropische dagen.

Eindigt augustus heet en zonnig?

Voor de tropische hitte vorige maand hadden we het op noodweer.be al over de sterke gelijkenissen met het tropische jaar 2006. Toen werden de zomermaanden bloedheet met recordtemperaturen. Dat werd veroorzaakt door de opéénvolging van hogedrukgebieden. Deze zomerperiode hebben we dat in juli ook in lichte mate gezien met hoge temperaturen en bitter weinig neerslag tot op het einde van de maand. Toen maakte hevige onweders het alsnog een ‘normale’ maand wat de neerslaghoeveelheid betreft.

De laatste weerkaarten van zowel het Europees als Amerikaans weermodel zien er voor de zomerliefhebber allesbehalve slecht uit. Zo zou het perfect kunnen dat er tussen 15 en 25 augustus een sterk hogedrukgebied ontstaat in het zuidwesten van Europa dat zich vervolgens gaat uitbreiden naar onze omgeving. Dit ligt in lijn met een weersverwachting die ze in het Verenigd Koninkrijk hebben gepubliceerd eind juli 2013. “Na een koel begin van de maand augustus, eindigen we alsnog warm met gemiddeld 1°C boven de normale temperatuur.”

augustus heet of niet?
De situatie die wordt geschetst door het Amerikaans weermodel GFS voor de periode rond 20 augustus 2013. Lagedrukgebieden duiken op de Atlantische Oceaan weer naar het zuiden en forceren het hogedrukgebied nabij de Azoren om richting het noorden (Ierland) op te schuiven.

Deze invloed is groot genoeg om ook in de Benelux voor opwarming te zorgen (gemiddeld 25°C). Indien het hogedrukgebied verder kan opschuiven naar het noordoosten wordt de luchtstroming bij ons continentaal.

In het geval dat een hogedrukgebied boven onze contreien kan ontstaan gaat het al snel tropisch worden (maxima rond of boven 30°C). Slecht nieuws voor de blokkende medemens, goed nieuws voor de mensen die verlof genomen hebben.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
16 Prognose

Weersverwachting komende dagen: weinig zon, maar wel droog

15 uren geleden - 6 min. lezen
3

Rol van de AMOC in het veranderende klimaat

1 dag geleden - 7 min. lezen
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

3 dagen geleden - 5 min. lezen