17 juni 2013 - 3 min. lezen 59 reacties

Terwijl we zitten te wachten op het onweer vanavond / vannacht is het tijd geworden om woensdag 19 juni aanstaande eens onder de loep te nemen. Met een hoge onstabiliteit en een aanwezige windschering kan het in tegenstelling tot deze namiddag wel lukken met convectie vanaf de grond. De temperatuur in thermometerhut (2m) zou volgens diverse weermodellen ruim 30Ā°C overschrijden. Laat dat net de waarde zijn die de buien nodig hebben om de CIN (inversie) te doorbreken.

UPdate 8:35 (18 juni 2013) ~ de Belgische krant Het Laatste Nieuws kopt met ‘Superstorm op komst‘. Dit voor de datum van woensdag 19 juni 2013 tussen 12:00 en 00:00. Zie de link naar het artikel in Ć©Ć©n van onze reacties hieronder. Geef ook gerust uw mening.

Situatie op maandag herbekeken

Voor Belgiƫ was het tot op de middag niet veel soeps wat onweer betreft. Dat verliep geheel volgens de weersverwachting van het GFS en ECMWF. In de plaats van veel zon kregen we heel wat bewolking te verwerken van een oud onweercomplex dat een MCS wordt genoemd. Boven Frankrijk vielen er bijvoorbeeld hagelstenen met een grootte van 5-6 cm. Ook werden bijzonder mooie plaatjes gemaakt van een shelfcloud of updraft!

Level 2 Estofex voor onweer

Voor woensdag verwachten meerdere weermodellen hoge tot zeer hoge temperaturen in de Benelux. Zo kan het in het noordoosten van BelgiĆ« en het oosten van Nederland mogelijk 35Ā°C worden. In samenwerking met een labiele en vochtige atmosfeer een explosief mengsel voor zware onweersbuien die ongestoord gebruik kunnen maken van deze extreem weer ingrediĆ«nten.

onweer op woensdag 19 juni

Deze waarschuwingskaart omhelst een paarse kleur die een kans aangeeft van 75 tot 95% op fel onweer in het midden en oosten van Belgiƫ. Er werd gekozen voor deze kleur omdat de CAPE rond 2000 J/kg draait in de namiddag. Tevens is er door de aanwezigheid van een klein laagje boven het noordoosten van Frankrijk voldoende windschering in de troposfeer zodat buien vrij gemakkelijk rotatie gaan vertonen. Een lokale windhoos is bij dergelijke cellen (supercells) zeker niet uitgesloten.

Het zal ook opletten geblazen worden voor significante hagel. De laatste weermodellen (12:00 op maandag 17 juni 2013) laten hagel toe van 3 tot 5 cm .. Ik hoef u niet vertellen dat dit grote schade kan opleveren in de land en tuinbouw en aan auto’s. Het uiterste westen van BelgiĆ« kreeg een code rood. Hier schat ik de kansen op dergelijke onweer iets minder hoog in. Dit vanwege de inzet van de zeebries kort na de middag en de sterk dalende temperaturen.. (binnenland ruim 30Ā°C, de kust later nauwelijks 25Ā°C)

Hagelkansen volgens Estofex

Het onderstaand kaartje is de verwachtte hagelkans vanaf 12:00 op woensdagnamiddag. U ziet dat de grens van 5 cm pal over Belgiƫ ligt met in het uiterste zuidoosten van de Benelux zelfs een mogelijkheid tot grotere stenen. Het moet gezegd worden dat deze waarde afhankelijk is van de hoge temperatuur en voldoende instraling van de zon. Blijft het bijvoorbeeld langer bewolkt, dan is de instraling en temperatuur minder. De CAPE wordt hierdoor ook zwakker met een verminderde hagelkans.

hagelkansen estofex

Bij vragen kan u dat best laten weten via het reactieformulier hieronder. Aarzel ook niet om ons te volgen op Facebook via NoodweerBenelux. Zo kunnen wij heel wat vlugger belangrijke informatie meedelen dan op de website.

Bron: estofex.org

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

Onweerskansen vrijdag 24 maart 2023

6 uur geleden - 2 min. lezen
32 Prognose

Zacht weer met af en toe neerslag

17 maart 2023 - 4 min. lezen