12 december 2019 - 7 min. lezen 197 reacties

De eerste decade van december zit er ondertussen alweer op. Deze werd gedomineerd door wisselvallig weer, met soms behoorlijk wat neerslag en wind. Ook kwam het op meerdere plaatsen af en toe tot nachtvorst en zelfs tot een dun sneeuwtapijtje in de hogere delen van de Benelux. Ook de volgende dagen lijken lagedrukgebieden ons weer te gaan bepalen. Vooral de wind lijkt een belangrijke rol te spelen, de komende meerdaagse. Hieronder lichten we het herfstachtig weer toe dat ons te wachten staat.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Het weer tot nu toe in december

Qua temperatuur verloopt december bij ons tot nu toe vrij normaal. Vooral op de 8 december werden maxima genoteerd tot 10°C en meer. In andere delen van Europa zijn wel duidelijke anomalieën te zien, waarbij het vooral te warm was in het zuidoosten en te koud in het noordwesten.

Qua neerslag zijn er eigenlijk niet echt bijzonderheden te melden, want in een groot deel van de Benelux zitten we ook hier rond de normale waarden. We kregen dan ook een gezonde afwisseling tussen hoogteruggen, met bijbehorende hogedrukgebieden en mistig weer en hoogtetroggen met lagedrukgebieden, die regen en wind brachten. November verliep trouwens ook iets koeler dan normaal.

De temperatuurafwijking van december boven Europa tot nu toe.
De voorlopige neerslagafwijking boven Europa voor de maand december. (NOAA).

Blik op de huidige weerkaarten

Boven de Atlantische Oceaan bevindt er zich een groot gebied met zeer koude bovenluchten (een grote hoogtetrog zeg maar), waarin verschillende complexe lagedrukgebieden zich verschuilen. Eén van die lagedrukgebieden diept de komende uren verder uit onder invloed van een kortgolvige hoogtetrog boven de UK en trekt vervolgens richting de Benelux.

Deze brengt, met een kerndruk beneden 970 hPa, een behoorlijk windveld, alsook enkele storingen, met zich mee, zodat we ons dus kunnen verwachten aan een portie wisselvallig herfstweer met weinig zon. Ondanks de zachte, zuidwestelijke zeelucht worden de temperaturen echter getemperd door de koude bovenluchten. Voorlopig blijven de maxima dan ook nog onder de 10 graden. Boven Rusland en de Azoren zien we 2 hogedrukgebieden, die daar voor rustig weer zorgen.

De synoptische situatie op vrijdag (GFS).

In de nacht van donderdag op vrijdag trekt een oclussiefront dus door de Benelux, zodat het zal beginnen regenen. De wind trekt aan, waardoor er windstoten mogelijk zijn tot 70 of 80-90 km/h met de hoogste waarden voor de kustregio. In het westen is tevens een donderslag niet uitgesloten, terwijl de neerslag in de Ardennen een winters karakter kan aannemen.

Ook vrijdag overdag blijft het overwegend bewolkt, regenachtig en winderig met mogelijk winterse neerslag op de Ardense toppen. Het blijft vrij fris met maxima rond 6 graden, zodat het zeker in de wind erg koud kan aanvoelen. We hoeven echter geen nachtvorst te verwachten in de lagergelegen gebieden.

Het weermodel ALARO berekent net na middernacht stevige windstoten.

Weersverwachting komende dagen

Komende dagen blijven verschillende lagedrukgebieden rondtollen op de Atlantische Oceaan, het herfstachtige weer houdt dus nog even aan. Geregeld diept een laagje daarbij ook uit onder invloed van kortgolvige hoogtetroggen. Wanneer dit dan over onze omgeving trekt, kan het behoorlijk waaien en regenen. Een eerste storing trekt, zoals eerder gezegd, in de nacht naar vrijdag door de regio, een volgende storing volgt dan tijdens de nacht naar zaterdag. Ook in de nacht van zaterdag op zondag trekt een regenzone door onze streken.

Telkens gaat de passage van zo’n lagedrukkern gepaard met een stevig windveld. Ook overdag houden we het daarbij niet steeds droog, maar krijgen we later wel af en toe ook de zon te zien en tussen de depressiekernen door waait de wind tijdelijk wat minder hard. Ook na het weekend lijkt het wisselvallige weer voorlopig nog door te gaan.

De temperatuur zit daarbij in stijgende lijn door de aanvoer van zachte oceaanlucht. Zulk synoptisch patroon, met lagedrukgebied nabij IJsland en hoge druk nabij de Azoren, is een duidelijk kenmerk van een positieve NAO index. Voor de winterliefhebber is dit slecht nieuws: hoe negatiever deze index, hoe groter de kans op winterweer. Winterliefhebbers zullen dus nog wat geduld moeten oefenen.

De NAO index is duidelijk positief, wat slecht nieuws betekent voor de winterliefhebbers (NOAA).

Terwijl het vrijdagavond tijdelijk wat droger en iets rustiger is, volgt een volgende occlusie al meteen in de nacht naar zaterdag. Ook in de Ardennen valt vanaf dan gewone regen. Opnieuw trekt de wind aan met windstoten mogelijk tot 90 km/h in de kustregio en tot 70 of misschien zelfs 80 km/h in het binnenland. Zaterdag overdag blijft het nog licht wisselvallig, maar zijn er met momenten ook (brede) opklaringen. Met maxima rond 8 of 9 graden komt de temperatuur ook wat hoger uit.

De geaccumuleerde neerslag tussen nu en zaterdagnacht in mm (GFS).

Het wisselvallige weer zet zich door: in de nacht naar zondag trekt een golvende storing over de regio, met dan opnieuw regen of buien. Een nieuwe depressiekern zorgt echter opnieuw voor een stevig windveld (tot stormachtig), sommige modellen berekenen nu zelfs windstoten boven 100 km/h voor de Hollandse westkust. Zondag overdag zwakt de wind wat af maar blijft goed voelbaar. Tijdelijk is het ook droger met (brede) opklaringen. Later op zondag zorgen de koude bovenluchten en kustconvergentie mogelijk voor onweersbuien aan de kust.

Ook de komende dagen blijven lagedrukgebieden ons weer bepalen (GFS).
Op zondag zou een volgende lagedrukgebied dus opnieuw voor een flink windveld kunnen zorgen, zie rechts windstoten in km/h (GFS).

Weersverwachting middellange termijn

Op de lange termijn hoeven we voorlopig niet veel winterweer te verwachten. Uiteraard is dit onder voorbehoud, aangezien er altijd wat onzekerheid sluipt in de voorspellingen op langere termijn. De voorspellingen van het Europese ECMWF laten echter een duidelijk positieve temperatuuranomalie zien boven zowat het hele Europese continent, waarbij er dus voorlopig geen winterweer op de kaarten staat.

Het Europese weermodel ECMWF wil op de middellange termijn voorlopig niet van winterweer weten.

Vooral boven het centrale en zuidoostelijke deel van Europa lijkt het droger dan normaal te worden, terwijl het in het westen juist natter is. Zo’n patroon doet denken aan een stevig hogedrukgebied boven Oost-Europa en lage druk boven West-Europa, waartussen een zuidelijke aanvoer van zachte lucht tot stand komt. Dit patroon zien we ook terug in de huidige voorspellingen op de middellange termijn. Positief is dan wel dat het met deze luchtdrukconfiguratie ook droog en rustig blijft.

Op de middellange termijn komt GFS met een zuidelijke luchtstroom. Het synoptisch patroon komt overeen met de voorspellingen van ECMWF.

Conclusie

Komende dagen trekken verschillende lagedrukgebieden, die uitdiepen ten gevolge van kortgolvige hoogtetroggen, over onze regio. Geregeld brengen deze storingen regen met zich mee, inclusief een sterk windveld. Het lijkt dan ook een wisselvallige en herfstachtige meerdaagse te worden en van winterweer is er voorlopig geen spraken.

Aan de kust is er daarbij kans op een donderslag, vooral in de donderdagnacht en later op zondag. In de Ardennen is er ook eerst nog kans op winterse neerslag, die kans wordt daarna kleiner.

Maximale windstoten tussen nu en het einde van het weekend in km/h

Tussen de depressiekernen door is er wel tijdelijk iets minder wind. Vrijdag is het bewolkt, maar zaterdag en zondag kan de zon zich ook laten zien. Tegen het einde van het weekend kan er op sommige plaatsen tot 40 mm neerslag gevallen zijn, terwijl maximale windstoten aan de kustregio kunnen oplopen tot rond 100 km/h.

De temperatuur zit daarbij duidelijk in stijgende lijn: terwijl het vrijdag nog vrij fris was met 6 graden, stijgen de temperaturen na het weekend tot 10 graden en meer. Van winterweer is er voorlopig weinig sprake. We moeten het stellen met herfstachtig weer!

Voorspelde neerslag en wind voor de komende dagen voor het midden van Nederland.
Voorspelde temperatuur voor de komende dagen voor het midden van Nederland.

Winterweer met stevige sneeuwkansen hoeven we niet te verwachten als het van de huidige weermodellen afhangt. De kans op een witte kerst is voorlopig dan ook heel klein. Voorlopig krijgen we duidelijk een herfstachtig weertype.

Yoni

Door Yoni

Afgestudeerd geograaf aan de KULeuven en doctorandus binnen klimatologie/glaciologie aan de VUBrussel. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral bezig met het schrijven van artikels en het programmeren van tools om bepaalde weerelementen te voorspellen.


Verder lezen

Alles bekijken
10

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen