6 januari 2019 - 4 min. lezen 12 reacties

De winter is ver te zoeken in de Benelux en de komende dagen komt daar niet meteen verandering in. Het lijkt zelfs eerder herfst te worden met op dinsdag een krachtig windveld over Nederland en België. Daarbij trekken er enkele regenzones over het land waardoor de pluviometers ook nog eens mogen werken. Het krachtige windveld valt samen met springtij waardoor het voor de kustregio’s extra oppassen is. 

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber aan een winterdiscussie? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Blokkerend hogedrukgebied

Afgelopen dagen hadden we in de Benelux te maken met een blokkerend hogedrukgebied ter hoogte van het Verenigd Koninkrijk. Storingen en lagedrukgebieden moesten lange tijd een grote boog maken rondom het hoog, maar daar komt echter (tijdelijk) verandering in.  De komende dagen schuift het hogedrukgebied wat op naar het westen, waardoor lagedrukgebieden de kans hebben om aan de oostflank van het hoog meer richting de Benelux te zakken. Dit gaat gepaard met een stevige noordstroming en regen van betekenis.

Een hogedrukgebied ligt al geruime tijd geblokkeerd nabij groot-Brittannië.
Een hogedrukgebied ligt al geruime tijd geblokkeerd nabij Groot-Brittannië.Dit zorgde ervoor dat de lagedrukgebieden oostelijk afzakten en wij dus te maken hadden met vrij droog weer.

Krachtig windveld op komst

Als we even de belangrijkste weermodellen onder de loep nemen (voor de korte termijn modellen is het immers nog net te vroeg), zien we in de grote modellen toch wel een stevig windveld ontstaan. De isobaren liggen vrij dicht op elkaar, wat duidt op een sterke wind. De locatie van het felste windveld verschilt nog wat, maar zowel EC als GFS komen met een 8 tot plaatselijk 9 beaufort op de Noordzee. Indien windkracht 9 wordt gehaald, spreekt men van een echte storm.  ECMWF zit duidelijk westelijker met haar berekening van het windveld dan GFS.

Op onderstaande kaart is duidelijk te zien dat het hoog westelijker ligt dan afgelopen dagen waardoor het laag westelijker naar het zuiden trekt en de Benelux te maken krijgt met een fellere noordweststroming.

Dinsdag liggen de isobaren dicht bij elkaar. Dat duidt op een krachtig windveld.
Dinsdag liggen de isobaren dicht bij elkaar. Dat duidt op een krachtig windveld.

Het windveld wordt vooral langsheen de kust fel berekend. Bij dergelijke noordwestenwind ligt de kuststreek in de vuurlinie aangezien de wind over zee amper wordt afgeremd. Over het land zorgt de wrijving met het oppervlak al snel voor lagere gemiddelde windsnelheden.

Het windveld van EC ziet er voor dinsdag vooral langs de Nederlandse kust echt pittig uit.
Het windveld van EC ziet er voor dinsdag, vooral langs de Nederlandse kust, echt pittig uit.

Windstoten pieken ook in het binnenland hoog op en dan vooral tijdens de buien. Het Europese weermodel berekent nu windpieken tot 75 km/uur voor heel Nederland en het noorden van België. Langs de kust kunnen die zelfs oplopen tot 90-100 km/uur, al is het voor de details nog even afwachten op de fijnmazige weermodellen.

De windstoten lopen verder landinwaarts ook hoog op.
De windstoten lopen verder landinwaarts ook hoog op.

Springtij

Vandaag hebben we te maken met een volle maan. Dat wil zeggen dat we over 2 dagen te maken hebben met springtij, dit is steviger dan een normale vloed. Gepaard met het krachtige windveld, moet er ook rekening gehouden worden met de opzet van het water door de wind.  Zowel op Terschelling (Wadden) als in Zeebrugge wordt een verhoogd waterpeil verwacht, dit vooral op en bij Terschelling. Daar wordt een opzet verwacht van ongeveer 140 cm, wat resulteert in een sterk verhoogde waterstand.

Natuurlijk is de opzet zeer sterk afhankelijk van de hoeveelheid wind, dus de precieze opzet kan nog wel wat veranderen (minder of meer). Vooralsnog lijken er geen grote problemen te zijn met de verhoogde waterstanden maar de details kunnen nog veranderen. Ook het diagram van Oostende toont een verhoging, met zelfs overschrijding van het waarschuwingspeil. Voorlopig voorspelt men 5.71m TAW en de waarschuwingsdrempel ligt rond de 5.60 m TAW. Sowieso wordt het uitkijken geblazen en houden we de fijnmazige weermodellen vanaf vanavond goed in de gaten!

Verwachte waterpeil Terscheling.
Verwachte waterpeil Terscheling. (waterberichtgeving.rws)
Verwachte waterpeil Oostende.
Verwachte waterpeil Oostende. (odnature.naturalsciences.be)

Met een krachtige noordwestenwind en hoog water zullen er ongetwijfeld weer grote massa’s zand wegspoelen in zee. Op verschillende stranden zullen er waarschijnlijk, net als begin januari 2018, kliffen gevormd worden.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

15 minuten geleden - 6 min. lezen
10

Natte lente na een El Niño-winter

3 dagen geleden - 7 min. lezen