3 november 2019 - 4 min. lezen 296 reacties

Sinds vrijdag vinden neerslagzones gemakkelijk de weg naar de Benelux. Het hogedrukgebied dat ons een tijdje gezelschap hield, verdween door een aansterkende straalstroom. Hiermee samenhangend stak ook de wind een tandje bij. Komende week blijft de herfst aanwezig, al zal de wind wel wat in kracht afnemen.

Overzicht oktober 2019

Nu oktober achter de rug is, kan er gekeken worden naar de statistieken van oktober. In Nederland is de locatie voor alle statistieken De Bilt en in België is dat Ukkel. De gemiddelde temperatuur lag in Nederland rond
11,6°C tegen 10,7°C normaal. In België was dit 12 °C tegenover 11,1 °C. De grote afwezige in zowel België als Nederland was de zon, waarbij deze in België nog ettelijke uren minder aanwezig was. In De Bilt kon men rekenen op 110 uur zonneschijn, tegenover 88 uur in België.

De neerslagtotalen liggen ook tegen de normaal aan, al kunnen er hier regionaal wel verschillen optreden. Vaak was er sprake van een wisselvallig weertype, wat gepaard gaat met buien en dus verschillen in neerslaghoeveelheden. Als conclusie kan gesteld worden dat oktober een vrij normale maand was in zowel Nederland als België.

De BiltNormaalUkkelNormaal
Gemiddelde temperatuur (°C)11,710,61211,1
Neerslaghoeveelheid (mm)1058384,674,5
Zonneschijnduur (uur)10011388112

Eerste week november

Het eerste weekend van november verloopt zacht en wisselvallig. Zaterdag kon de temperatuur klimmen tot lokaal 15 graden. Na het weekend verdwijnen deze hoge temperaturen geleidelijk. Vanaf maandag halen we ongeveer 11-12 graden, wat normaal is voor de tijd van het jaar. De wisselvalligheid lijkt er ook geleidelijk aan uit te gaan.

Temperaturen liepen in de Benelux op tot bijna 15 graden!

Naar het einde van de werkweek wordt het duidelijk onzeker op de weerkaarten. Enkele weermodellen laten een zwakke rug ontstaan op de Atlantische Oceaan, dewelke richting een Scandinavisch hogedrukgebied kan evolueren. Hierdoor zou de Benelux met een noordelijke tot noordoostelijke bries in koelere en drogere lucht terechtkomen met toenemende kansen op nachtvorst en zonneschijn. Deze optie geniet momenteel ondersteuning van de operationele run van het Europese weermodel (ECMWF).

Zwakke rug zorgt voor tijdelijke aanvoer uit het noorden. Temperaturen dalen nog een stukje!

Het Amerikaanse weermodel (GFS) geeft hier echter geen gehoor aan en blijft met een zuidelijke actieve straalstroom komen. Een rug heeft hier dan ook geen kans. Opmerkelijk is dat ook hier hogedruk aanwezig is in de noordelijke gebieden. Deze kan ons echter niet bereiken door de zuidelijke straalstroom.

De stratosferische polar vortex

De SPV is op dit moment goed gevormd. Op dit moment is deze zelfs krachtiger dan normaal. Al lijkt deze volgens de verwachting wel een eerste klap te krijgen.

Na een steile klim volgt ook een goede daling. Of deze trend zich daarna ook verder zet is onzeker.

De eerste klap lijkt een gevolg te zijn door een kleine wave-2 warming. Op onderstaand kaartje zien we duidelijk het samenknijpen van de polar vortex door twee hogedrukgebieden (door temperatuursstijging) op die hoogte. Dit veroorzaakt initieel een kleine verplaatsing van de polar vortex.

De polar vortex is zichtbaar in de blauwe kleur en lage isohypsen.

Lange termijn weersverwachting?

De lange termijnsverwachting van het ECMWF (EC46) draait elke maandag en donderdag. Deze verwachting is niets anders dan het EPS (de leden van de pluim) die ze 46 dagen laten doorlopen. De week van 11 november zou normaal tot iets te koel verlopen volgens deze uitdraai.

Voor de tweede week van november is een zwak signaal aanwezig voor koelere temperaturen.

Conclusie

Ook de weerpluimen lijken te hinten op een kouder weertype voor de tweede week van november. Bij GEFS (pluim Amerikaans weermodel) gaat de temperatuur op termijn onder 10 graden. Het blijft echter wel licht wisselvallig weer.

Het Europese weermodel toont ongeveer hetzelfde beeld. Vanaf de tweede week van november zou de temperatuur geen 10 graden meer bereiken.

De eerste dagen verlopen nog zacht, naar het midden van de week liggen de temperaturen rond 10 graden. Later daalt deze temperatuur nog een beetje zodat de temperaturen mogelijk onder 10 graden komen te liggen met eventueel opties tot nachtvorst.

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken