16 februari 2015 - 4 min. lezen
7 reacties 7

Iedereen heeft het ooit al eens gehad. Je kijkt ‘s morgens door je raam en ziet nauwelijks een boom staan die 30 meter verder in je tuin staat. Dichte mist is dan een feit. Mist bestaat in enkele vormen die we hieronder bespreken. We spreken van nevel wanneer het zicht meer dan 1000 m bedraagt. Van mist spreken we als het zicht minder is dan 1 km. Dichte mist met een zichtbaarheid van enkele meters kan gevaren inhouden op de weg.

Nevel en mist ontstaan wanneer de lucht afkoelt tot het dauwpunt. Het dauwpunt wordt bereikt wanneer waterdamp begint te condenseren tot kleine druppeltjes en zo nevel en mist kan doen ontstaan. In het beginstadium is er als het ware nog veel plaats tussen die kleine druppeltjes: nevel.

  • Wil je meer te weten komen over het weer? Check dit boek over het weer voorspellen.

Wanneer de lucht verder afkoelt, vormen zich meer en grotere waterdruppeltjes: mist. Zo ontstaan ook wolken in de hoogte, alleen gebeurt dit nu aan het aardoppervlak.

Nevel of mist kan zorgen voor een sfeervolle weerfoto!

Stralingsmist

Deze vorm van mist levert vaak prachtige plaatjes op bij een zonsopkomst. Stralingsmist ontstaat wanneer het aardoppervlak warmte uitstraalt naar de hemel die dan vrijwel helder is. Daardoor gaan de grond en de lucht erboven afkoelen. Hoe langer de nachten zijn, hoe gunstiger. De temperatuur heeft namelijk ook de tijd nodig om te kunnen afkoelen. Verder moet er een zwak briesje zijn om de afkoeling wat te verspreiden in de onderste luchtlaag. Stralingsmist kan zich vrij snel vormen en dus ook de zichtbaarheid snel doen verminderen.

Wanneer de bodem wordt verwarmd door de zon en die warmere lucht vermengt zich met de lucht erboven, dan zal de mist verdwijnen. De mist kan ook verdwijnen wanneer het te hard gaat waaien. De mistlaag kan dan worden vermengd met drogere lucht erboven wat er op zijn beurt voor zorgt dat we lage wolken krijgen.

Grondmist

Grondmist ook een vorm die bij stralingsmist hoort. Alleen ontstaat deze vrij vlug en is de mistlaag slecht 1 tot 3 meter dik. Deze vormt zich bv. bij zonsondergang of na een regenbui. De onderste luchtlaag koelt in dit geval dan af. Mist is een gevaarlijk iets. Wanneer je van thuis uit naar je werk vertrekt kan het zijn dat je een helder zicht hebt. Even verder op de weg kan een dichte mistbank het zicht plots en sterk beperken.

Sfeervol voorbeeld van grondmist
  • Mist fotograferen is een super moeilijke klus. Alle instellingen op je spiegelreflexcamera moeten goed staan. Dit praktijkboek helpt je op weg om succes te boeken.

Dikwijls hebben mensen dan een verkeerde reactie om sneller en dichter bij elkaar te gaan rijden, terwijl men net het omgekeerde zou moeten doen. Helaas heeft mist al vele verkeersongevallen veroorzaakt met soms grote kettingbotsingen tot gevolg, wees dus steeds aandachtig.

Het drama van de kettingbotsing in 1996 op de E17 (Nazareth)

Advectieve mist

Deze mist wordt gevormd boven zee of boven grote waterpartijen. Advectieve mist ontstaat meestal wanneer warme vochtige lucht over een koud oppervlak stroomt. Condensatie kan dan voor grote mistvelden zorgen die eventueel richting het land worden geblazen.

Vooral tijdens de nachtperiode kunnen mistvelden van over zee het binnenland veroveren. Die mistvelden kunnen voor sterke temperatuurcontrasten zorgen op relatief korte afstand. Als de zon de grond genoeg kan opwarmen, kan de mist oplossen. Echter, de kustregio kan de ganse dag met die mist blijven zitten.

Stoommist

Nog een vorm van mist die in de Benelux voorkomt is stoommist. Dit fenomeen kan je zien op rivieren bv. tijdens een koude winterochtend. De koude lucht stroomt als het ware over het warme water. De waterdamp stijgt op en condenseert vrijwel direct tot mist die over het water blijft hangen.

Voorbeeld van stoommist bij een ijskoude ochtend

Sommige linkjes bevatten affiliate

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen