2 juni 2020 - 4 min. lezen
118 reacties 118

Het kon niet blijven duren. Eind mei 2020 toonden de weermodellen signalen voor een duidelijke weeromslag. Begin juni 2020 is het zover. Met een wind die naar het noorden – noordwesten draait wordt er dan beduidend koelere lucht aangevoerd over de Noordzee. Het koelt meer dan 10 graden af en jawel hoor, er is neerslag op komst! Betekent dat het einde van de droogte?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Lagedruk brengt enkele buien

Het stromingspatroon boven Europa verandert de komende dagen drastisch. De hogedruk die wekenlang een positie verkoos boven het vasteland en de Britse Eilanden trekt meer naar het westen en gaat zich boven de Atlantische Oceaan vestigen. Aan de oostkant daarvan zorgt een trog (dal) in de straalstroom voor lagedrukgebieden met een duidelijke weeromslag in West-Europa tot gevolg. Er komt voorlopig een einde aan de dominantie van hogedruk met toenemende neerslagkansen.

Een trog in de straalstroom zorgt einde deze week voor een weeromslag.

Neerslag op komst, koeler weer

Hoeveel, waar en wanneer er neerslag gaat vallen eind deze week blijft nog even koffie dik kijken. Maar, er is neerslag op komst. Het zal gaan om buien waarbij de exacte positie van kleine fronten, trogjes, vores, die de buien triggeren, niet zo lang op voorhand voorspeld kan worden. Er is dus nog wel wat onzekerheid op dat vlak. We herkennen wel consistentie in de weermodellen met de meeste neerslag in het noordwesten van Nederland (kustconvergentie) en het zuidoosten van België (orografie).

  • Wil jij zelf ook beter het weer voorspellen en delen met vrienden en familie? Haal dit boek in huis en wordt ook een expert!
Cumulatieve neerslag over de hele verwachtingsperiode van ECMWF.

Het staat wel vast dat het vanaf donderdag gevoelig koeler wordt. Op vrijdag dalen de temperaturen op 850 hPa (~1500 m) zelfs tot onder het vriespunt waardoor we het moeten stellen met maxima rond 15°C op 2 meter. Dat is zowaar meer dan 5 graden koeler dan normaal voor de tijd van het jaar, anno 2020 niet meer vanzelfsprekend. In de meteorologie gebruiken ze wel al eens het woordje “schaapscheerderskou”.

2e week van juni mogelijk warmer

De trog in de straalstroom die voor de overgang naar koeler weer zal zorgen zoekt volgende week een positie net ten westen van Europa op. Dat geeft de mogelijkheid tot WAA (Warm Air Advection) aan de oostflank waardoor de temperaturen mogelijk al snel weer omhoog gaan. Het is zeker niet uitgesloten dat we opnieuw de zomerse kaap van 25°C overschrijden binnen de eerstvolgende 10 dagen. De drukconfiguratie toont dan wel kenmerken van een zogenaamde onstabiele setting wat vaak aanleiding kan geven tot onweersbuien. Misschien dus toch wat dynamiek in juni?

  • Registreer jij nog de meetwaarden in excel of handmatig in een boekje? Stop daarmee, want een automatisch weerstation doet deze klus helemaal alleen. Je kan de meetwaarden ook bekijken op het internet. Bij NoodweerBenelux zijn we grote fan van deze Alecto 5500!
Volgende week evolueert de drukconfiguratie mogelijk naar een warme, onstabiele setting.

Einde van de droogte?

Nu er weer neerslag op het programma staat lijkt de cruciale vraag: “Komt er een einde aan de droogte?” Het antwoord daarop is eenvoudig, nee. Millimeters neerslag zijn niet voldoende om het neerslagtekort dat zich ondertussen heeft opgebouwd teniet te doen. In juni, één van de groeimaanden, hebben planten en bomen veel water nodig. Dat water kan niet gebruikt kan worden om de grondwatertafel aan te vullen. Het zal hoogstwaarschijnlijk wachten zijn tot het najaar, wanneer de straalstroom zich op gang trekt, om de droogte op te lossen.

Bij hevige onweersbuien stroomt het merendeel van het water bovendien meteen af naar beken en rivieren en het is net dat water dat we moeten leren bijhouden! Het einde van de droogte lijkt dus nog niet in zicht maar een verdere versterking krijgen we komende 10 dagen zeker ook niet. Er is neerslag op komst en daar is de natuur erg blij mee!

De temperatuurverschillen tussen dinsdag en vrijdag lopen hoog op.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken