7 juli 2015 - 3 min. lezen 4 reacties

Eergisteren was het ‘koekenbak’ in het westen van Duitsland met de vorming van enkele bijzondere buien, type supercells. Ook vandaag, dinsdag, wordt het weeral spannend in het tornado alley van Europa. Met een hoge waardes aan windschering en een hoge mate aan onstabiliteit zijn alle ingrediënten aanwezig voor een potentiële zwaar weer set-up. Elders in Europa, contreien van België en Nederland, is de kans op hevig onweer een pak minder. Dat komt vooral door het dichterbij komen van een andere luchtsoort die de atmosfeer zal stabiliseren.

Tijdelijk volgens de laatste weerkaarten, want GFS 18:00 (Amerikaans weermodel) komt later in de maand juli opnieuw met een opstoot van warme, tropische luchtmassa’s. Iets om in de gaten te houden met de actuele droogte.

Supercells vooral in het beginstadium.

Collega stormjagers Wilfred Janssen en Erwin Klein konden op zondag 5 juli 2015 een indrukwekkende muur van wolken fotograferen. Deze ‘meerlaagse’ shelfcloud gecombineerd met wallcloud is een typisch verschijnsel dat zich verbindt met een supercell. Het duidt op de extreme uitwisseling tussen warme vochtige luchtmassa’s en koelere varianten. Op de scheidingslijn van dergelijke luchtsoorten ontstaan de meest hevige buien die zich gedragen als potentieel gevaarlijk.

stormjacht erwil klein
Foto: Erwin Klein

Ook op dinsdag zijn supercells in Duitsland niet uitgesloten waarbij een windhoos natuurlijk steeds tot de mogelijkheid behoort. Niet moeilijk als je weet dat quasi alle parameters ingevuld geraken door het naderen van een klein thermisch laag. Dit ‘ding’ zorgt ervoor dat er windschering optreed en buien als het ware een roterende stijgstroom ontwikkelen bij de convectie.

Met roterend bedoelen we een cirkelvormige beweging die wordt gevoed door toevoer van warme vochtige luchtmassa’s aan de ene zijde en koelere lucht aan de andere zijde. De voorkant van een supercell wordt gemarkeerd door de warme luchtsoort terwijl er achterin de bui koelere lucht wordt ingezogen. In een notendop de technische details van het ontstaan van een bui, al dan niet met supercell-trekjes.

Grootste kansen in NO-Frankrijk & Duitsland

Het brongebied van het hevig onweer moeten we zoeken in het noordoosten van Frankrijk. In de oranje, rode zone is de overlap tussen onstabiliteit in de vorm van CAPE en windschering in de vorm dynamiek het best. Naarmate de namiddag vordert, schuift de zone met potentieel zwaar weer op richting het (noord)oosten van Duitsland.

Doordat er dan enkele buien actief zijn in elkaars buurt kunnen ze ook gaan interesseren met elkaar en zo een grootschalig complex of MCS veroorzaken. Het gevaar op tornado’s neemt dan geleidelijk af en moeten we dan vooral zoeken in de vorm van lineaire windstoten (aan de voorzijde van het complex).

onweerwaarschuwing 7 juli 2015

De regio’s in België en Nederland komen al vrij vlug in een stabielere luchtsoort terecht met een gebrek aan cape. Hierdoor vinden buien geen voet aan de grond. Het Amerikaans weermodel berekent in de loop van de dag wel wat neerslag boven het oosten van België, alsook het oosten van Nederland. We vermoeden gewoon frontale regen (verbonden aan het koufront). Geen bijzondere dingen.

  • Volg de regenzone via de regenradar op deze website.
regen op 7 juli 2015

Genoeg onweer, wat brengt de zomer nog?

U vond het vorig week aangenaam genieten bij maxima tussen 30 en 35 graden? Helaas, dat gaan we deze week niet meer op de weertabellen toveren. Sowieso betrof het een bijzondere weerperiode waarbij alles op haar juiste plek viel (stand van de zon, aanvoer van forse warme lucht uit het zuiden en een vrij stabiele configuratie van enkele dagen).

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
10

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen