20 april 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

April verliep tot op heden (20 april 2012) wisselvallig en te fris voor de tijd van het jaar. Vooral de afgelopen twee weken bleef het kwik beneden alle peil met zelfs grondvorst in de Kempen. Deze weersituatie is niet uitzonderlijk, maar de voorgaande jaren werd de zomerperiode veelal voorafgegaan door een warm voorjaar met in april temperaturen vlot boven 20°C. Deze keer bleven deze temperaturen veelal uit en werd de paasvakantie voor de toeristische sector eerder een tegenvaller. Daarom zijn we blij dat we ons kunnen verheugen op een mogelijke weeromslag eind deze maand.

Europees en Amerikaans weermodel

Gisteren bespraken we reeds de uitvoer van het Europese weermodel (ECMWF). Dit weermodel liet een uitzakkende trog doorstoten tot in het westen van Spanje. Aan de voorzijde van deze trog werd subtropische lucht richting het noorden opgestuwd. Het Amerikaanse weermodel liet een gelijkaardige configuratie zien, maar minder uitgesproken.

Een halfuur geleden werd de nieuwe data van het Amerikaanse weermodel (GFS) beschikbaar en deze volgt nu ook een zachtere/warmere route. Beide weermodellen laten eind april een zachte stroming op gang komen met temperaturen boven 20°C in West-Europa (zie onderstaande weerkaarten).

Europees weermodel. Opstuw van warme lucht.
Amerikaans weermodel. Gelijkaardige configuratie.

Weeromslag op komst?

Op dit moment valt daar nog niets over te zeggen. De weermodellen geven aan dat het weerpatroon de komende twee weken aan verandering onderhevig is en dat is op dit moment de enigste zekerheid die we krijgen van de weerkaarten. Een stabiele configuratie met zon en temperaturen boven 20°C zie ik persoonlijk nog niet direct verschijnen. Het zal eerder beperkt blijven tot een tijdelijke situatie. De mensen met groene vingers kunnen dus reikhalzend uitkijken naar een mogelijk groeizame periode.

Bron kaartjes: wetter3.demeteociel.fr

Delen


Verder lezen

Alles bekijken