19 mei 2020 - 4 min. lezen 104 reacties

De Mediterraanse planten en bloemen floreren, beekjes liggen droog en de maisplanten krijgen een paar gele blaadjes. Afgelopen dagen – weken zorgden steeds weerkerende hogedrukgebieden voor droog en zonnig weer. Omwille van de koele nachten lagen de gemiddelde temperaturen tijdens de eerste helft van mei wel onder de normalen. Volgende dagen doen we er nog een schepje bovenop, met donderdag zomerse temperaturen dicht tegen 30┬░C. Tijdens het weekend volgt een klein dipje met (hopelijk?) enkele buien.

Deelnemen aan discussie?Ben je ge├»nteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je ge├»nteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Hogedrukrug zorgt voor zonnig weer

“Hogedrukgebieden”, ze zijn de laatste weken niet weg te denken uit het Europese weerruim. Actueel ligt een hogedrukrug ongeveer zuid-noord geori├źnteerd over West-Europa, met extensie van Noord-Afrika tot IJsland. De straalstroom moet zich bijgevolg in een grote bocht wringen en wijkt helemaal af naar Groenland. Atlantische regenzones worden daardoor ruim voor de West-Europese kustlijn naar het noorden omgeleid.

  • Wil je het weer begrijpen en ook kunnen voorspellen? Dit boek is een praktisch handboek die je veel inzichten kan verschaffen
Een hogedrukrug bevindt zich boven West-Europa.

Aan de westzijde van de rug wordt warme subtropische lucht (T tot 10┬░C op 850 hPa) naar het noorden gepompt. Dit levert vooral op woensdag, donderdag en vrijdag zomerse temperaturen op met maxima die uitkomen boven 25┬░C.

Bemerk op bovenstaande kaart ook het hoogtelaag boven Itali├ź dat komende dagen voor onweersbuien zal zorgen in Zuidoost-Europa.

Zomerse temperaturen

Op woensdag zorgen stapelwolken ervoor dat de zon de temperaturen nog niet optimaal de hoogte in kan stuwen. Donderdag gebeurt dit wel. De verschillende weermodellen berekenen allemaal zomerse waarden tussen 25┬░C en 30┬░C.

  • Registreer de temperatuur met je eigen semi-professioneel weerstation. Dit toestel van Alecto kunnen we adviseren

We verwachten overdag wel vrij veel hoge wolkenvelden die de zon proberen te sluieren. Dit is het resultaat van vochtige lucht op hoogte. Even zag het ernaar uit dat donderdag kon afgesloten worden met weervuurwerk (onweer dus), maar de lucht lijkt te droog voor convectie vanaf de grond en een andere trigger ontbreekt.

Kleine dip tijdens het weekend

Vrijdag zet een Atlantische depressie koers over de Britse Eilanden richting West-Europa. De hogedrukrug blokkeert echter alle longitudinale beweging, waardoor de depressie genoodzaakt wordt zich meridionaal te verplaatsen.

De luchtaanvoer in de Benelux krijgt wel tijdelijk een vochtiger en koeler karakter waardoor we mogen spreken van “een kleine dip” in het weerbeeld. Vooral vrijdagnamiddag en tijdens de nacht op zaterdag kan er ook een beetje neerslag vallen,al lijken de hoeveelheden wel beperkt te blijven (1-5 liter water per vierkante meter in het beste geval). De natuur zou meer dan blij zijn met de neerslag maar of het genoeg is? Nee, dat niet, het is en blijft droog.

Lange termijn weer zonnig en warm

Na het weekend zoekt het Azorenhoog een langgerekte extensie richting het noordoosten. West-Europa, en dus ook de Benelux, komen daarbij opnieuw volop terecht onder de hogedruk met aanhoudend droog, zonnig en ook zacht.

Op 850 hPa stijgen de temperaturen na het kleine dipje terug tot ongeveer +10┬░C. Neerslag van betekenis lijkt ook volgende week er niet meteen in te zitten. De droogte zal daardoor verder toenemen tot ongekende proporties voor het gematigde klimaat van de Benelux.

Een hogedrukblokkade van Noord-Amerika tot Rusland, imposant.

Hittegolf op komst in Spanje?

Al een paar dagen tonen de weermodellen een significante opwarming ten zuidwesten van Europa. Na een eerste forse hitte-opstoot tijdens de eerste week van mei, lees dit artikel, evolueren de temperaturen in Spanje en Portugal begin volgende week opnieuw naar temperaturen tot 30-35-40┬░C.

Daarmee verplaatst het zomerweer zich duidelijk van Zuidoost-Europa (met in Itali├ź en Griekenland afgelopen dagen temperaturen tot 42┬░C) naar Zuidwest-Europa. Dit verhoogt ook in de Benelux de kans op warm weer mits de wind naar de zuidelijke hoek draait.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Lander

Door Lander

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben doctorandus glaciologie - klimatologie aan de VUBrussel met focus op gletsjers in de Alpen en in Azi├ź. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen NoodweerBenelux op het schrijven van weerberichten, het geven van seminaries en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken

Winterse signalen deel 3: Koud weertype!

9 uur geleden - 4 min. lezen
1350 Prognose

Winterse signalen deel 2: Winterweer op komst

3 dagen geleden - 5 min. lezen