24 januari 2020 - 5 min. lezen 0 reacties

De afgelopen dagen kon de Benelux genieten van een sterk hogedrukgebied met waardes tot bijna 1050 hPa. Hierdoor bereikten de Atlantische regenzones onze regio niet en bleef het droog. Met dit rustige weer kregen we ook opnieuw enkele vorstdagen die in De Bilt (Nederland) al geleden waren van december. Lokaal werd zelfs een ijsdag genoteerd. Dit was in Ell (Nederland) met maxima van -0.1°C op 21 januari. Komende dagen neemt de invloed van de hogedruk af en neemt de oceaan het heft weer in eigen handen met van tijd tot tijd regenzones en kansen op winderig weer. Ook de straalstroom komt zo weer in de buurt van onze regio.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Huidige situatie

Op dit moment vertoeft een groot deel van Europa nog steeds onder een blokkerend hogedrukgebied met een “cut off” laagje ter hoogte van het Iberisch Schiereiland. Het is ook dit laagje dat de afgelopen dagen voor veel neerslag en wind heeft gezorgd in die regio. Zo viel er op het hoogtepunt op maandag in de autonome regio Valencia, op sommige plekken meer dan 150L neerslag op 24 uur! Ook de dagen daarvoor en erna viel er vaak nog veel neerslag.

Op 22 januari worden grote neerslaghoeveelheden gemeten in veel delen van de Spaanse kust!

Met een hogedrukgebied boven onze regio’s werd de straalstroom – en daarmee samenhangend ook de hoeveelheid lagedrukgebieden – afgebogen naar het noorden van Europa om daar voor wisselvallig weer te zorgen.

De noordelijke straalstroom is duidelijk zichtbaar op de weerkaarten met een diepe trog boven Oost-Europa. Boven Spanje en Portugal is ook duidelijk het “cut off” laagje te zien.

Onder een hogedrukgebied zijn er weinig luchtstromingen. Hierdoor is er ook een verhoogde kans op slechte luchtkwaliteit (fijn stof). Gisteren werd in Vlaanderen de informatiedrempel dan ook overschreden.

Vooral in Vlaanderen wordt de informatiedrempel overschreden. Bron: irceline.be

Atlantische Oceaan komt opnieuw op dreef

De komende dagen komt er wel een duidelijke weersverandering in de Benelux. We nemen afscheid van het weertype met mist en normale temperaturen en schakelen over naar nat weer met wind en hogere temperaturen. De oorzaak hiervan is de straalstroom. Met een hernieuwde koude-uitstroom in Newfoundland, komt de straalstroom terug in de buurt van de Benelux te liggen. Lagedrukgebieden liften mee met de straalstroom, waardoor de Benelux vaak neerslag zal krijgen.

Straalstroom richt zich vanaf maandag op de Benelux met stijgende kansen op neerslag en wind!

Kansen op storm?

De straalstroom ligt vanaf maandag in onze omgeving. Vanaf dan zien we ook duidelijk een toename van de wind en van de neerslagkansen in de neerslag- en windpluim. Vooral dinsdag zou de wind een serieus tandje kunnen bijsteken. De kans bestaat dat een randstoring zich zal uitdiepen tot een diepe depressie, met aan de zuidwestelijke kant van het laagje een stevig windveld.

De modellen hebben het hier echter wel nog moeilijk mee.Een eerste oorzaak is de termijn. Ook op +100h kunnen stormen vaak lastig bepaald worden door de modellen. Een tweede oorzaak is de zogenaamde ‘jetstreak‘. Dit extra snelle gedeelte van de straalstroom kan immers voor extra uitdieping zorgen van deze randstoringen. Dit gebeurt dan vooral aan de linkeruitgang (LU) of de rechteringang (RI) van de straalstroom. Hoe dit precies in zijn werk gaat, staat hier uitgelegd.

In kleur is de straalstroom te zien. In de cirkel is er duidelijk overlap met de LU van de jetstreak en de secundaire depressie.

Het is de precieze interactie tussen de jetstreak en een lagedrukgebied dat de weermodellen kopzorgen geeft. Gebeurt deze interactie matig, dan zal het laagje veel minder snel uitdiepen en zullen ook de rukwinden meevallen. Is de interactie echter wel optimaal, dan kan het laagje zeer sterk uitdiepen met stevige rukwinden tot gevolg. Deze onzekerheid is duidelijk te zien in de ensembles van zowel het Europese als het Amerikaanse weermodel, waarbij het Europese model een beduidend rustigere prognose geeft.

Het Europese weermodel laat immers vooral rukwinden zien tot 75 km/h (zwarte stippellijn), met enkele uitschieters op dinsdag. Het Amerikaanse weermodel gaat voor rukwinden tot 90 à 100 km/h en eventueel zelfs meer. Beide pluimen zijn van toepassing voor Noordwest Nederland.

Ook voor de rest van volgende week ziet het er eerder wisselvallig en winderig uit, met de straalstroom die in onze omgeving blijft. Ook vanuit de stratosfeer zijn er voorlopig geen signalen dat de straalstroom sterk zou meanderen.

Neerslagpluim is duidelijk. Vanaf maandag zijn we het droge en rustige weertype kwijt.

Hulp van de stratosfeer?

Op dit moment is er een sterke koppeling aanwezig tussen de stratosfeer en troposfeer. Hierdoor vinden westelijke winden hoog in de atmosfeer makkelijk hun weg naar het grondniveau en blijft de straalstroom vrij zonaal gericht. Er zijn tekenen dat richting begin februari wat wijzigingen kunnen optreden in de stratosfeer onder de vorm van een Wave 1 warming (verplaatsing stratosfeer). Maar dit is nog zeer onzeker.

Doorheen de volledige doorsnede zien we een blauwe kleur aanwezig. Er is een actieve koppeling tussen de stratosfeer en troposfeer.

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken