5

Een “cut-off low”, een afsnoerend lagedrukgebied, zorgt komende dagen voor zeer wisselvallig weer in Spanje en Portugal. Er valt regelmatig veel neerslag! Het zal daarbij meerdere graden afkoelen, waardoor er in de verschillende bergketens (Cordilleras) sneeuw van betekenis kan vallen, mogelijk meer dan 20 cm.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Wat is een Cut-Off low?

Een “Cut-Off Low” (COL) is een lagedruksysteem dat zich ontwikkelt uit een uitzakkende hoogtetrog van koude polaire lucht. Zodra een portie koude lucht wordt afgesnoerd van de compacte zone met koude lucht en lagedruk (troposferische polar vortex) ontstaat een losstaand lagedruksysteem. In eerste instantie gebeurt dat op hoogte (een hoogtelaag) maar vervolgens breidt dit uit naar de oppervlakte.

Vorming van een Cut-Off Low (CL).

Voortkomend uit de ontstaansgeschiedenis noemen we dit ook wel een “cold pool”. Typisch blijft een Cut-Off Low meerdere dagen intact waarbij het ter plaatse rondtolt en voor veel neerslag kan zorgen. Het grote verschil met een hoogtelaag is dat een Cut-Off Low ook op de oppervlakte drukkaarten herkenbaar is. Dat is niet het geval bij een hoogtelaag die zich enkel in de hogere luchtlagen bevindt.

Hoeveel regen wordt er verwacht?

Cut-Off Lows zorgen vaak voor langdurige onstabiliteit en daardoor voor regen en buien. De neerslagkaarten tonen dan ook lokaal overvloedige neerslag in Spanje en Portugal. Ook onweer is mogelijk, vooral in het oosten van Spanje. Daar berekent het Europese weermodel mogelijk tot 200 liter water per vierkante meter tegen het einde van de week.

Cumulatieve neerslag komende week

Dagen om in de gaten te houden zijn vooral woensdag 5 november en donderdag 6 november.

Op 4 november kan er veel neerslag vallen in het oosten van Spanje.

Waar gaat er sneeuw vallen?

Het Iberisch Schiereiland is doorsneden met enkele gebergtes (Cordilleras). Deze hebben vaak bergen tot meer dan 2000 meter, waardoor ze tijdens de wintermaanden vaak bedekt zijn met sneeuw. De hoogste berg is Mulhacén (3482 meter), gelegen in de Sierra Nevada (letterlijk vertaald: besneeuwde bergketen) in het zuiden van Spanje (Andalusië). De weerkaarten tonen aan dat komende dagen alle bergketens met bergen boven 1500 meter sneeuw zullen krijgen, gaande van het Cantabrisch gebergte, tot het Iberisch gebergte.

In zowat alle Spaanse gebergtes wordt er de komende dagen sneeuw verwacht! (Meteoexploration)
Veel sneeuw komende dagen op de hoogste berg van het Spaanse vasteland. (Meteoexploration)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken