Het weer aan de Middellandse Zee
Veel mensen vertrekken in deze periode van het jaar op vakantie. Er zijn mensen die binnen Europa op vakantie gaan, maar je hebt ook mensen die het het continent verlaten en die naar bijv. Afrika of de Verenigde Staten trekken. In dit artikel nemen we het weer aan de Middellandse Zee onder de loep.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Voor meer specifieke weergegevens over uw vakantiebestemming verwijzen we door naar ‘Weer op locatie’.
Westelijk deel van de Middellandse Zee
Als we kijken naar het westelijk deel van de Middellandse Zee dan zien we een duidelijke opdeling tussen noord en zuid. Een klein lagedrukgebied zorgt morgen vooral in het noorden voor lokale maar pittige onweders.
Spanje
De beste papieren zijn voor de zuidelijke gebieden met daar veel zonneschijn en op veel plekken maxima tot (ruim) 30 graden. In het noorden (de gebieden aan de Golf van Biskaje en grenzend aan de Pyreneeën) stijgt in de loop van de dag de kans op regen- en onweersbuien. De temperaturen zijn daardoor wat lager. Ze schommelen tussen 25 en een lokale 30 graden. In Barcelona bijvoorbeeld haalt men morgen 27 graden met vooral voor de middag kans op een onweer.
Zuiden van Frankrijk
Aan de Côte d’Azur heeft men morgen last van het lagedrukgebiedje. Ook daar stijgt de kans op plaatselijke regen- en onweersbuien, vooral in de avond. De zon laat het wat afweten met meer wolkenvelden die de hemel zullen kleuren. Door het gebrek aan uitbundige zonneschijn hinkt het kwik wat achterop. De maxima hangen op veel plaatsen rond 25 graden. Lokaal, vooral aan de kust, is nog een uitschieter naar 30 graden mogelijk.
Mallorca, Corsica en Sardinië
Als u zich op een eiland bevindt in de Middellandse Zee dan zit u maar beter op Mallorca. Daar klopt de zon morgen overuren en wordt het bakken en braden met temperaturen tot 32 graden. Het is minder goed op Corsica en Sardinië. Ook daar wordt het in de loop van de dag onweerachtig met kans op onweersbuien tegen de avond. De buien zullen dan verder schuiven naar het oosten en uiteindelijk het noorden en midden van Italië aandoen.
Als we verder kijken in de toekomst dan zien we de meeste onweders verdwijnen, al blijven sommige regio’s buiengevoelig. Bovendien wint de hitte opnieuw terrein en komt de algemene temperatuur opnieuw uit rond een tropische 30 graden.
Oostelijk deel van de Middellandse Zee
De oostelijke helft van het Middellands Zeegebied heeft toch wat betere papieren. De Franse en Spaanse onweders lijken het vol te houden tot in Kroatië. Alles ten oosten daarvan blijft zonnig en droog.
Italië
Net als in Spanje zien we morgen in Italië een opdeling tussen noord en zuid. In Lombardije, Piëmonte, Venetië en zelfs richting Toscane en Umbrië zien we lokale donderwolken de kop op steken. Wie het de hele dag droog wil houden, moet al vrij ver naar het zuiden reizen. Zuid-Italië (bijvoorbeeld Sicilië) blijft in de zon (en de hitte). De maxima lopen uiteen van 23 graden in het uiterste noorden tot lokaal 40 graden op Sicilië.
Gebieden aan de Adriatische Zee
Als u zich morgen in Kroatië, Bosnië en Herzegovina of Montenegro bevindt, dan zit u in hetzelfde schuitje als diverse bovengenoemde regio’s. Ook daar kunnen lokale regen- en onweersbuien vallen. Het zuiden van Montenegro en Albanië houden het wel droog. Op thermische vlak zien we de hoogste temperaturen in de zonnige gebieden, lokaal tot 31 graden. Daar waar een onweersbui overtrekt blijft het enkele graden koeler.
Griekenland en Turkije
Volle zon in Griekenland en Turkije. Op vele plekken wordt het tropisch warm met maxima morgen tussen 30 en 35 graden. In Turkije wordt het bijzonder heet met maxima die in Antalya bijvoorbeeld tot 38 graden klimmen. Een lokale 40 graden behoort zeker tot de mogelijkheden.
Cyprus
In de hoofdstad van Cyprus, Nicosia, wordt het morgen zinderend heet.Daar kunnen de maxima oplopen tot 38 à 40 graden. Het blijft ondertussen gewoon vrij zonnig.