Wanneer vriest het gemiddeld voor het eerst?

Komende week zorgt de inval van polair maritieme lucht voor duidelijk frisser weer. Indien het tijdens een windstille nacht flink uitklaart, bestaat de kans dat er voor het eerst dit najaar negatieve temperaturen op neushoogte worden gemeten. In dit artikel bekijken we vlug even de statistieken omtrent het optreden van de eerste vorstdag in onze regio.

Eerste vorstdag valt steeds later

Met behulp van data van het KMI gingen we na hoe laat op het jaar de eerste vorstdag viel sinds 1833. Tot en met de jaren 1920 bleef dit min of meer een constante: rond 6 november, waarna een periode volgde waarin het tijdelijk vroeger vroor (tussen 1920 en 1950). Vanaf de jaren 1960 zien we dan een duidelijk stijgende trend. Tijdens het laatste deel van de 20e eeuw valt de eerste vorstdag gemiddeld rond 15 november, tijdens de 21e eeuw is dat gemiddeld alweer 3 dagen later. In De Bilt moeten we rekening houden dat de eerste vorstdag gemiddeld 11 dagen vroeger valt dan in Ukkel.

De vroegste vorstdag ooit opgemeten te Ukkel was op 5 oktober 1864 en 5 oktober 1881. De laatste vorstdag daarentegen werd in 1984 genoteerd, toen het pas voor het eerst vroor op 28 december.

De eerste vorstdag tijdens het najaar te Ukkel. Deze valt tegenwoordig duidelijk later als voorheen (Bron data: KMI).

Wat gebeurt er komende week?

De komende week lijkt het vooral op dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend plaatselijk tot grond- en/of nachtvorst te komen. De meest uitgebreide nachtvorst wordt in de nacht van dinsdag op woensdag verwacht, wanneer de temperaturen in het noordoosten van Nederland en de Belgische Ardennen zelfs kunnen dalen tot -1 of -2 graden.

Vooral op woensdagochtend is er kans op vorst op 2 meter hoogte. De grootst kanshebbende reigo’s zijn het noorden van Nederland en de Belgische Ardennen, maar ook elders zal het erom spannen en is vorst mogelijk. (Bron: kachelmannwetter.de)

Indien het ook tot vriezen komt op de hoofdstations, zou de eerste vorst dit jaar dus waarschijnlijk opvallend vroeger vallen dan gemiddeld. Voorlopig is het nog even afwachten of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren, afhankelijk van de bewolkingsgraad en windsterkte tijdens de nachtperiode.

De pluim van vanochtend laat zien dat de kans op vorst ook bestaat in het midden van Nederland. (Bron: weerplaza.nl)

De consensus onder de weermodellen lijkt alvast dat het erom zal spannen, maar dat nachtvorst op uitgebreide schaal zeker tot de mogelijkheden behoort. Afwachten dus, maar wel alvast de nodige voorzorgsmaatregelen nemen voor o.a. de plantjes en anti-vriesschermen voor de auto!

Ten zuiden van Samber en Maas was het deze ochtend al prijs!

Minima op 28 oktober. (Meteociel)

Lees ook eens:

Zacht lenteweer in aantocht!

De afgelopen dagen verliepen zeer zonnig in de Benelux, maar wel iets te fris voor de tijd van het jaar. De temperaturen schommelden vaak rond 10 graden, waar we normaal recht hebben op 12-13 graden. Daar wordt aan gewerkt. Vanaf zondag halen we 18 tot...

Matthias BarbierLees dit artikel >
Starlink satellieten

Een helder weertype is het ideaal moment om sterren en andere sterrenbeelden te spotten aan het hemelgewelf. De goed geïnformeerde weeramateur is al een tijdje op de hoogte van de reeks Starlink satellieten die iedere avond te zien zijn. Dit kadert in...

NicolasLees dit artikel >