14 december 2019 - 2 min. lezen 2 reacties

Verschillende weermodellen berekenen voor volgende week temperaturen tot 50°C in Australië. Een uitzonderlijke hittegolf zal zijn opwachting maken en op woensdag/donderdag een hoogtepunt kennen. Er wordt verwacht dat door deze extreme hitte verschillende records verbroken zullen worden.

De temperaturen bereiken komende week uitzonderlijk hoge waarden in Australië.

Absoluut temperatuurrecord in Australië

Het absolute temperatuurrecord in Australië staat nog steeds op 50.7°C en dateert van 2 januari 1960. Deze verschroeiende temperatuur werd gemeten in Oodnadatta, in het zuiden van het land. Ook in 1998 werd het op 19 februari 50°C. De extreme hitte is er dus vroeg bij dit jaar, we zijn immers nog maar half december.

Het is afwachten of het absolute temperatuurrecord volgende week zal sneuvelen. Voorlopig lijkt dat van niet. Er kan echter nog veel veranderen en dat het nipt zal worden staat vast.

De kans op bosbranden in Australië groeit opnieuw na het weekend.

Hoe heet wordt het volgende week in Australië?

Vanaf zondag wordt het echt bijzonder heet in het zuiden en zuidoosten van Australië. De oorzaak van deze extreme hitte, is de aanwezigheid van een krachtig hogedrukgebied. Met een beperkte luchtstroming en met dalende luchtbewegingen stijgt het kwik op 850 hPa tot meer dan 30-35°C. Net boven de kurkdroge bodem zijn dan temperaturen tot 45°C en meer mogelijk.

`Vanaf zondag en vooral richting donderdag wordt het extreem warm in het zuidoosten van Australië.

Deze hoge temperaturen vormen uiteraard een groot gevaar voor dieren en mensen. Vorig jaar stierven de vleermuizen massaal ten gevolge van de hoge, nachtelijke temperaturen. Ook voor de natuur is dit uiteraard slecht nieuws.

De bosbranden, die nu reeds talrijk aan het woeden zijn, zullen ongetwijfeld in aantal toenemen. Onderstaande kaart laat zien dat er momenteel twee gebieden zijn op aarde met een bijzonder positieve anomalie (warmer dan normaal): dat is Australië en komende dagen komt ook (Oost) Europa hier bij.

Anomalie van de temperatuur op 19 december op deze wereldkaart.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
7

Onweerskansen 30 april 2024

16 uur geleden - 5 min. lezen

Downwelling na de SSW brengt weersomslag

2 dagen geleden - 6 min. lezen