19 april 2015 - 2 min. lezen 4 reacties

De omstandigheden zijn de komende dagen niet zo gunstig als we spreken over het gevaar voor bos- en heidebranden. In België is de op één na hoogste waarschuwing van kracht, code oranje. Dit in de provincie Antwerpen en Limburg. Ook in de Hoge Venen hangt de rode vlag uit waardoor vooral moeilijk bereikbare gebieden ontoegankelijk zijn.

Wees er voorzichtig en rook niet in natuurgebieden en bossen. De beheerders en brandweer zijn er extra waakzaam en als er brand uitbreekt zal de brandweer versterkt uitrukken. Zo worden ook brandtorens sterk bemand om verwoestende bos en heidebranden zoals in mei 2011 op de Kalmthoutse heide te voorkomen.

bosbrand thermometer

Siberië in vuur en vlam

Siberië heeft al enkele dagen te maken met verwoestende bosbranden die deels zijn ontstaan door het platbranden van steppegras, wat niet toegestaan is. Ook heerst er momenteel grote droogte. In de vuurzee lieten al verschillende mensen het leven. De huizen die er veelal van hout zijn, gaan er in vlammen op en al duizenden hectaren natuur worden verbrand.

bosbranden Siberië

Oorzaken op verhoogd brandgevaar

Een heide of bosbrand kan van nature uit ontstaan door een blikseminslag. Maar vaak is het door onvoorzichtigheden van de mens. Met deze waarschuwingsniveaus wil men de bevolking ermee duidelijk maken dat men moet opletten. Een op de grond gegooide sigarettenpeuk of barbecue in de gebieden met een waarschuwing kunnen in ‘gunstige’ omstandigheden een verwoestende bosbrand worden met alle gevolgen.

In de maanden maart, april en augustus is de kans op bos en heidebranden het grootst in onze streken. Lange droge perioden, een lage luchtvochtigheid en een oost- of noordoostenwind zijn omstandigheden die een vuurtje al snel tot een grote, al dan niet verwoestende, bos- of heidebrand kunnen leiden.

Opvolgen waarschuwingsniveau in de Benelux

Ook in verschillende regio’s van Nederland is code geel van kracht en is er dus een verhoogd risico. Voor Nederland kan u de situatie volgen op http://www.natuurbrandrisico.nl/

Voor Vlaanderen kan u via de website van het Agentschap voor natuur en bos terecht voor welke waarschuwing er van kracht is. www.natuurenbos.be/nl-BE/domeinen/Crisiscommunicatie

De informatie wat de waarschuwingsniveaus betreft van dit artikel is van 18 april 2015.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen