15 juli 2020 - 6 min. lezen
2 reacties 2

Death Valley, in het Nederlands ook wel ‘dodenvallei’ genoemd, is de warmste plek op onze kleine aardbol. Extreem hoge temperaturen, gaande van 40°C tot 50°C in de schaduw worden daar elk jaar frequent gehaald. Actueel wordt de streek getroffen door een hittegolf en stijgen de maxima op sommige dagen boven de 50°C. Afgelopen zondag, 12 juli, werd in Furnace Creek een temperatuur van 53,3°C geregistreerd. Dit is de tot nu toe de hoogste maximumtemperatuur van 2020.

Hieronder bekijken we hoelang die hittegolf nog aanhoudt en bekijken we ook even welke elementen ervoor zorgen dat Death Valley zo extreem heet is.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Het Grote Bekken en de Mojavewoestijn

Death Valley is een woestijnachtig dal dat 86 meter onder de zeespiegel ligt in de Amerikaanse staat Californië. Deze hoogteligging maakt van dit dal het laagste punt van Noord-Amerika. Deze ligging speelt een grote rol waarom Death Valley zo warm is (zie verder). Death Valley maakt deel uit van het Grote Bekken en de Mojavewoestijn. Op 10 juli 1913 werd hier de hoogste temperatuur ooit gemeten. Het werd toen 56,7°C in de schaduw.

Het Grote Bekken is een zogenaamd endoreïsch bekken. Dit is een bekken dat niet afwatert naar een zee of oceaan. Alle afwateringsstromen van de hoger gelegen gebieden rondom dit bekken vloeien bijgevolg het endoreïsch bekken in. Neerslag die (uitzonderlijk) valt in het bekken of in de hoger gelegen gebieden hier rond, kan dit enkel verlaten via verdamping en niet op een andere manier.

Hydrografie: het Grote Bekken bevindt zich in het westen van de Verenigde Staten tussen de Rocky Mountains en de Sierra Nevada. Het is oranje ingekleurd op bovenstaande kaart. Het water in dit gebied kan dit enkel via verdamping verlaten. Het kan niet afstromen naar een zee of oceaan. In alle andere gebieden van Noord-Amerika vindt er wel een afwatering plaats naar een oceaan

Het Grote Bekken heeft het grootste woestijngebied van de US. The Great Basin Desert, de Mojavewoestijn en de Sonorawoestijn liggen aaneensluitend in dit gebied. Death Valley bevindt zich in de Mojavewoestijn, die in het noorden overgaat in de Grote Bekken woestijn. Deze is door zijn hoogte redelijk ‘koud’.

In het zuiden gaat de woestijn over in de Sonorawoestijn, die net zoals de Mojave erg warm is. Las Vegas, Lancaster en Victorville zijn enkele grote steden die in de Mojavewoestijn gelegen zijn.

Ontstaan van deze extreme hitte?

Vijf aspecten werken het extreem hete klimaat van Death Valley in de hand:

  • Lage ligging: het laagste punt, Badwater genoemd, is een zoutmeer dat zich 86 meter onder de zeespiegel bevindt. Adiabatische opwarming speelt een grote rol in het ontstaan van de extreme hitte hier. De atmosferische druk verkleint als de hoogte toeneemt.

    Als een luchtpakketje stijgt, zal de atmosferische druk op dit pakketje afnemen en kan de lucht hierdoor uitzetten. Bijgevolg koelt dit luchtpakketje af. Het omgekeerde doet zich voor als een luchtpakketje daalt. Wanneer een luchtpakketje in Death Valley vertrekt vanop het niveau van de zeespiegel (0 m), dan kan het zakken. Bijgevolg stijgt de atmosferische druk op dit pakketje en wordt het samengedrukt. Hierdoor wordt dit pakketje lucht opgewarmd. Hoe lager het pakketje kan zakken, hoe warmer het kan worden.
  • Opwarming door de zon: het oppervlak van de vallei ondergaat een intense opwarming door de zon. Dit omdat de lucht veelal helder en droog is (RV: 13%) en het landschap donker en slechts schaars begroeid is. Dit is vooral merkbaar in de zomer, wanneer de zon bijna in het zenit staat.
  • Gevangen warme lucht: warme lucht stijgt en koelt op enige hoogte af (zie adiabatisch proces). In Death Valley is de lucht onderhevig aan voortdurende opwarming. Dit komt doordat de vallei omringd wordt door hoge, steile valleiwanden. Hierdoor worden de luchtpakketjes voortdurend terug naar de dalbodem gestuurd en terug opgewarmd. Ook de noord-zuid oriëntatie van het dal zorgt ervoor dat de warme lucht gevangen wordt boven dit dal. Doordat het loodrecht staat op de heersende west-oostelijke winden.
  • Warm Air Advection: WAA is de migratie van warme lucht uit andere gebieden. De Sonorawoestijn (ten zuiden) en het gedeelte van de Mojavewoestijn (ten oosten) van Death Valley verwarmt de aangevoerde lucht al fors. Zelfs nog voor de lucht bij het dal aankomt.
  • Warme bergwinden: Tussen de dodenvallei en de Stille Oceaan liggen een aantal bergruggen. De heersende west-oost winden worden hierdoor omhoog en over deze bergen geduwd. De wind wordt op verschillende manieren opgewarmd. Dit resulteert in droge, warme winden, die bekend staan als föhn winden.

Hittegolf van start afgelopen weekend

Een krachtig hogedrukgebied net ten westen van de Verenigde Staten, boven de Stille Oceaan, is de motor van deze hittegolf. Ook ten oosten van de US bevond er zich afgelopen weekend een hogedrukgebied. De stroming werd bijgevolg volledig geblokkeerd. Hierdoor was er weinig tot zeer weinig wind boven de Verenigde Staten. Het weerbeeld werd gedomineerd door de zon.

Weersituatie afgelopen zondag

De temperaturen op 850hPa klommen op zondag naar meer dan 36 graden boven Death Valley. In een brede strook van het zuiden van de US naar het noordwesten, werden bovenluchten van 28 tot meer dan 30 graden geregistreerd. Dit leidde op deze plekken dan ook tot schaduwtemperaturen van 36 tot 45 graden.

Hieronder een close-up van de maximumtemperaturen in Death Valley afgelopen zondag. Door de extreem hoge 850hPa temperaturen (tot meer dan 36°C) werd op meerdere plekken in de vallei de 53 graden overschreden.

Afkoeling na het weekend

De hitte lijkt het vasteland van de Verenigde Staten nog niet meteen te verlaten de komende dagen. De hittegolf verliest wat aan kracht in het westen van Noord-Amerika en verspreidt zich de komende dagen richting het oosten en midden. In Death Valley verwacht men de volgende dagen wat ‘aangenamere’ temperaturen. Tot 47 graden overdag en minima tot 32 °C ‘s nachts.

De hittegolf verspreidt zich dus naar het oosten. Tegen vrijdag bedragen de maximumtemperaturen, in een brede strook in het midden van de US van noord naar zuid, veelal tussen de 37 en 43 graden. Ook in het zuidoosten kan het tot 37 graden worden. Het noordoosten van het land is wat frisser, met temperaturen tot 32 graden.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Michiel

Door Michiel

Master in de toegepaste economische wetenschappen. Geïnteresseerd in de meteorologie, cijfers, data en economie. Met deze insteek ondersteun ik het team in social media, sales en finance.


Verder lezen

Alles bekijken