17

Na een zeer zacht begin van april en een koele afgelopen 10 dagen, lijken de laatste dagen van april opnieuw zachter te verlopen. De maxima klimmen opnieuw richting 15 graden en dat zal voor veel mensen toch een verademing zijn. De komende dagen blijft het kwik ook steeds schommelen tussen 15-20 graden, maar in het noordoosten van de Benelux kan het nog een stuk warmer worden. Het blijft wel wisselvallig met af en toe een bui of onweer.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actuele situatie in Europa

Een klein lagedrukgebiedje bevindt zich in het Kanaal. Aan de zuidflank daarvan staat een vrij stevig windveld. Dit resulteert in een goed voelbare wind in de Benelux op zondag met windstoten tot 70 km/u. Op dit moment vormt zich ook een hogedrukgebied boven het oosten van Europa en dat breidt de komende dagen meer uit richting het westen. Een groot deel van het centrale en oostelijke deel van Europa zullen zo drogere weerkaarten krijgen met ook temperaturen boven normaal. Meer naar het westen zullen lagedrukgebieden voor wisselvallig weer blijven zorgen.

Tussen twee hogedrukgebieden bevindt zich nog een hoogtetrog met verschillende laagjes

Door die hoogtetrog is voor een keer het Iberische Schiereiland niet het warmste plekje van Europa. Dat is weggelegd voor de Balkan en het oosten van Europa. Daar liggen de maxima ruim boven 20 graden. In het noorden verdwijnt de vorst geleidelijk van de kaarten door de steeds langere zonneschijnduur.

Weersverwachting komende dagen

Maandag wordt een overwegend droge en zonnige dag. De dag start zonnig met eventueel nog wat lage wolken in de Ardennen. In de loop van de voormiddag neemt in het oosten de hoge bewolking toe, maar daar kan de zon nog steeds makkelijk doorheen schijnen. In de namiddag ontstaan dan enkele stapelwolken die lokaal kunnen uitgroeien tot een bui of een onweer. De temperaturen klimmen richting 15 tot 19 graden. Zeer lokaal is 20 graden niet uitgesloten. De wind waait eerst zwak, later matig uit zuidelijke richtingen.

Maxima op maandag 29 april

Dinsdag start wisselend bewolkt met enkele hoge en middelhoge wolkenvelden, maar het blijft overwegend droog. In de namiddag wordt het opnieuw licht onstabiel en is het niet uitgesloten dat er een bui of een onweer ontstaat. De kans hierop is het grootst in de Ardennen en het zuiden van Nederland. In de loop van de avond en nacht verhoogt dan ook de kans op een bui of onweer meer in het noorden van de Benelux. De maxima doen het opnieuw goed en schommelen tussen 15 en 23 graden. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden.

Maxima op dinsdag 30 april 2024

Woensdag start met ochtendgrijs, maar al snel komt de zon opnieuw tevoorschijn en wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Langs de kust blijft de hele dag zeemist mogelijk. In de loop van de voormiddag neemt de bewolking toe vanuit Frankrijk en begint het te regenen langs de Franse grens. Lokaal is daarbij ook onweer mogelijk. In de loop van de late namiddag en avond verhoogt wordt het ook elders wisselvallig met kans op een bui of onweer. De maxima schommelen tussen 15 graden in het uiterste westen van de Benelux (door de bewolking en neerslag) tot 26 graden in het (noord)oosten. De wind is zwak veranderlijk.

Maxima op woensdag 1 mei 2024

Donderdag start op met veel bewolking. In het uiterste noordoosten zijn nog (brede) opklaringen aanwezig. Uit deze bewolking kan af en toe wat lichte regen of een bui vallen. In de namiddag breekt het wolkendek op steeds meer plaatsen open en krijgt de ruimte wat meer zon. De temperaturen doen een stap achteruit in een groot deel van de Benelux, behalve in het noordoosten. Daar blijft het kwik rond een zomerse 25 graden schommelen. Elders, in de bewolking, zijn dat maxima tussen 13 en 18 graden.

Maxima op donderdag 2 mei 2024

Vanaf vrijdag 3 mei wordt het stuk onzekerder en lopen de verschillende weermodellen uiteen. Het Amerikaanse weermodel laat een neerslagzone (met bijhorend lagedrukgebied) van zuid naar noord over de Benelux trekken met daarachter gevoelig koelere lucht met maxima tussen 15 en 20 graden. Het Europese en Duitse weermodel daarentegen laten die neerslagzone ten zuiden van ons blijven waardoor de aangevoerde lucht een stuk zachter blijft met maxima boven 20 graden. In dat geval zou het ook droog blijven!

Het Amerikaanse weermodel laat het gevoelig koeler worden
Blijvend warm bij het Europese weermodel

Dit heeft ook zijn implicaties voor het weekend, waardoor de verwachting ook onzeker is. Bij het Amerikaanse weermodel blijft het iets koeler met maxima rond of onder 20 graden. Op zondag passeert dan ook nog eens een koufront met een toenemende kans op regen. Dit staat in schril contrast met het Europese weermodel die een zomers weekend intekent met veel zon en temperaturen rond 25 graden!

Warm weekend volgens het Europees weermodel!
Verwachting volgens het Amerikaanse weermodel

Langere termijn?

Het Amerikaanse weermodel laat voor de komende dagen eerst een sterke stijging zien van de temperaturen om dan in het weekend terug te vallen, door bovengenoemde ontwikkeling. Daarna blijft het kwik volgens dit weermodel ook schommelen tussen 15 en 20 graden met af en toe kans op een bui. De spreiding is wel groot, dus enige voorzichtigheid is geboden.

Weerpluim Amerikaanse weermodel voor Zuid-Nederland

Het Europese weermodel is een stuk positiever. Doordat het lagedrukgebied ten zuiden van ons blijft, kan de zachte oostelijke stroming aanwezig blijven met temperaturen die boven 20 graden blijven. De neerslagkansen zijn daarbij ook beperkt, wat wijst op de aanwezigheid van een hogedrukgebied.

Weerpluim Europese weermodel

Beide weermodellen zijn dus koppig in hun berekeningen voor het weekend. De komende dagen zullen dus uitsluitsel moeten brengen of het een eerste zomers weekend wordt, of dat de temperatuur rond normaal zal blijven schommelen!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken