14

Na een frisse periode krijgen we deze week te maken met beduidend hoge temperaturen. Echter is het daarbij niet volledig stabiel. Nadat we dinsdagmiddag op veel plaatsen de grens van 20 graden aantikken of zelfs ruim overschrijden, kunnen er dinsdagavond en in de nacht naar woensdag enkele stevige buien overtrekken met kans op onweer. Wel is er nog enige onzekerheid. In dit artikel lees je waar de kans op onweersbuien het grootst is.

Op de laatste dag van de maand april kunnen de temperaturen oplopen naar een aangename 20 tot 24 graden. Alleen in het noordwestelijk kustgebied is het iets minder warm. In de eerste helft van de ochtend heeft vooral het (noord)oosten van Nederland nog te maken met wat lichte regen, maar daarna wordt het een tijd lang behoorlijk zonnig. In de loop van de middag ontstaan wat meer stapelwolken en dat is de voorbode voor onweerskansen op dinsdagavond en in de nacht naar woensdag.

Maximumtemperatuur op dinsdag 30 april volgens HARMONIE.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

‘s Avonds onweersbuien, in de nacht opnieuw?

De weermodellen verschillen nog duidelijk wat betreft de hoeveelheid en intensiteit van de buien op dinsdagavond en in de nacht naar woensdag. HARMONIE laat in de tweede helft van de avond vooral boven het westen van Nederland een paar stevige onweersbuien ontstaan, met plaatselijk (erg) veel neerslag in korte tijd. Die trekken zo vanaf middernacht de Noordzee op, terwijl het zuiden van België dan juist te maken krijgt met een buiengebied vanuit Noord-Frankrijk. Daarbij kan plaatselijk wat onweer voorkomen, maar het dooft geleidelijk wel uit naarmate de zone richting het noordwesten trekt.

Neerslag rond middernacht volgens het fijnmazige weermodel HARMONIE (Meteociel).

Het Franse weermodel AROME laat al wat eerder op de avond buien ontstaan, en verder richting het zuidwesten dan HARMONIE. Vooral het westen van België en het zuidwesten van Nederland zouden met stevige buien inclusief onweer en vrij veel regen in korte tijd te maken kunnen krijgen. In de loop van de nacht trekt er dan nog een gebied met buiige regen en een enkele klap onweer van het zuidoosten van België via het centrum richting het noordwesten weg.

Het Franse weermodel AROME toont al eerder op de avond enkele stevige onweersbuien, vooral boven het westen van België en het zuidwesten van Nederland (Meteociel).

Dan is er ook nog het Duitse weermodel ICON-D2. Dat laat ‘s avonds eigenlijk amper buien zien. Pas in de loop van de nacht schampen een paar onweersbuien die vanuit Noord-Frankrijk richting het noordwesten trekken de Westhoek in België. Zo is er dus nog de nodige onzekerheid over hoeveel buien er gaan ontstaan en hoe intens ze kunnen worden.

Vooral het zuiden en westen

Ondanks de onzekerheid is het algemene beeld wel dat ‘s avonds het zuiden van België en de westelijke kustgebieden de grootste kans maken op enkele stevige onweersbuien. In de loop van de nacht zouden ook meer oostelijk gelegen delen van de Benelux kans maken op een bui, maar waarschijnlijk is het onweer dan al minder actief of zelfs helemaal uitgedoofd. Het Amerikaanse weermodel GFS bevestigt het beeld met het hoogste onweersrisico over het zuiden van België en het westen van de Benelux.

Het onweersrisico is volgens het Amerikaanse weermodel GFS in het zuiden en westen van de Benelux plaatselijk matig tot groot.

Type onweer

Twee belangrijke parameters om op te letten is de hoeveelheid CAPE (Convective Available Potential Energy) en de hoeveelheid windschering. Dinsdagavond is de hoeveelheid CAPE plaatselijk in de orde van 500 J/kg. Dat is voldoende voor wat onweer, maar niet extreem hoog. Ter vergelijking, bij onweer in de zomermaanden kan dit wel oplopen tot 2000 J/kg of meer.

De hoeveelheid windschering is vooral van belang voor de organisatiegraad van eventuele onweersbuien. Er is dinsdagavond veel windschering aanwezig tussen een hoogte van 0 en 6 kilometer. Echter, omdat de onweersbuien waarschijnlijk op enige hoogte zullen ontstaan is de effectieve windschering wat lager, zo rond 20 à 25 knopen. Alsnog voldoende voor een aantal multicell onweersbuien.

Wanneer er onweersbuien ontstaan, zullen die veelal van het type multicell zijn.

Omdat de meeste onweersbuien waarschijnlijk op enige hoogte ontstaan is de kans op zogenaamde randverschijnselen over het algemeen beperkt. Het voornaamste risico naast blikseminslag is veel neerslag op korte tijd (zeer lokaal 10 – 20 mm/h). Echter, het is niet uitgesloten dat er één of enkele zwaardere buien ontstaan, daarbij zijn zeer plaatselijk dan wel forse windstoten en hagel mogelijk.

Nog meer onweerskansen

De situatie van dinsdagavond en in de nacht naar woensdag zal zeker niet de laatste kans op onweer in de Benelux zijn voor deze week. Doordat het behoorlijk warm is, maar lagedrukgebieden wel in de buurt blijven, kan het ook op andere dagen tot onweer komen. De piek qua onweerskansen lijkt voorlopig rond het midden van de week te zijn, op woensdag en donderdag. We houden jullie uiteraard op de hoogte!

Grove indicatie van de onweerskansen op woensdag en donderdag volgens GFS.


Verder lezen

Alles bekijken
4

Onweerskansen 16 mei 2024

20 uur geleden - 4 min. lezen
3 Speciale weersituatie!

Grote temperatuurverschillen in de Benelux op dinsdag 14 mei

3 dagen geleden - 5 min. lezen