27 juni 2015 - 5 min. lezen
25 reacties 25

Zomerweer en heerlijk genieten van een terrasje tot in de late avonduren. De natte droom van heel wat liefhebbers van zomerweer die tevreden zijn met maxima rond 30 graden. Nadeel is wel dat je een stuk van deze warmte in je huis toelaat. Vooral de nachten kunnen daardoor een ware hel worden met amper frisse plekjes om even te verpozen. Met deze tips ben je perfect in staat om je huis koel te houden.

  • Deel deze tips op sociale media!
  • Check onze weerupdates via Facebook of Twitter!

Zorg voor voldoende ventilatie in de ochtend

Het is een misopvatting van heel wat mensen dat je best je raam openzet in de avond/nachtperiode. De minima worden helemaal niet gehaald na middernacht! Zeker voor mensen die wonen in een drukbevolkt gebied (stad en/of groter) is deze optie uitgesloten. Je hebt namelijk last van stralingswarmte die wordt afgegeven door de muren van de gebouwen.

Deze kunnen overdag namelijk netjes opwarmen om na zonsondergang hun warmte opnieuw af te geven aan de omgeving. Je zal dan maar met je raam wagenwijd open slapen en vaststellen dat het in de kamer niet te doen is.

Daarom adviseren wij om de ramen pas te openen tussen 07:00 en 10:00 om zo maximaal te profiteren van de laagste temperatuur. Open de ramen aan de noordelijke kant en sluit gordijnen in het oosten om zo maximaal te ventileren zonder dat zonneschijn het huis opnieuw kan opwarmen. Creëer tenslotte tocht door meerdere ramen/deuren open te zetten. Meest efficiënt.

Begin vroeg genoeg met de warmte te weren

We zijn vandaag zaterdag en de hitte lijkt er pas dinsdag goed door te komen. Ga dan vandaag al voorzichtige maatregelen nemen om de temperatuur binnenskamers aangenaam te houden. Dat kan met bovenstaande tip. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen.

Verhuis tijdelijk naar het platteland

Gek, maar volledig de waarheid! Op het platteland is de luchtcirculatie een stuk beter doordat er geen objecten staan (logisch). In het stad treedt het stadseffect in werking. De temperatuur wordt kunstmatig hoog gehouden door de straling van gebouwen. Deze warmte wordt slechts heel geleidelijk afgegeven. Zo kan het in zeldzame gevallen gemakkelijk 25 graden blijven in steden zoals Parijs, Brussel,… En geloof me, daar wil je niet zitten als je rustig en aangenaam wil slapen.

Dakappartement is een no go!

Geopteerd voor een schitterend uitzicht met een dakappartement als gevolg? Ga in periodes van tropische hitte gezellig in de sauna zitten, want het zal niet veel verschil maken. We weten allemaal dat warmte stijgt en de meest warme plek in de nok of de zolder van een woning zit. Als je dan nog eens als enigste boven woont en er staat 12 uur zon op je dak te branden, dan kan het temperatuurtje vlot de 25 overschrijden.

tips huis koel houden
Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op deze regel 😉

Een badje laten lopen met koel water kan soelaas brengen. Elders in de woning is vooral de noordkant de meest frisse plaats om te vertoeven. En mocht dat allemaal niet helpen, dan kan je natuurlijk nog altijd de kelder opzoeken. Niet zo gezellig, maar er zijn altijd opties 😉

Investeer in je isolatie van je woning!

Neen, we hebben geen aandelen bij 1 of andere firma maar het is een feit dat een woning goed geïsoleerd dient te worden om warmte binnen te houden tijdens koude wintermaanden en omgekeerd tijdens de zomerperiode. Stel je voor dat je façade hoofdzakelijk bestaat uit zwarte stenen, dan heb je zeker een laag EPC nodig om alsnog te overleven in die bakoven (dakappartement of slecht geïsoleerde huizen).

Ze gaan in het zuiden van Europa niet voor niets hun huizen in het wit verven (hoge reflectie, koeler binnen).

Helpt een ventilator in een hittegolf?

Een ventilator in huis gehaald? Goede zaak, maar minder goed voor de energiefactuur. Deze dingen verbruiken veel energie waardoor een periode met hitte redelijk wat centjes kan kosten. Nu, alles voor de goede/frisse zaak.

Bijkomende tip die we iedereen willen geven is om voor de ventilator een emmer met fris water en/of ijsblokjes te zetten. De koelere lucht wordt dan nog beter verspreid binnenskamers.

Pleeg een aanslag op je waterreservoir…

Niet echt natuurlijk, maar naar het schijnt werkt ook deze tip! Sproei de muren en het dak na zonsondergang goed nat. De temperatuur van de muren neemt af en de stralingswarmte dus ook. In combinatie met een beetje wind in het eerste deel van de nacht lijkt deze tip nog niet eens zo dom! Misschien even proberen. Warning, enkel voor diegenen met voldoende watervoorraad, want verkwisting van stadswater is NOT done!

Artikels die aansluiten bij dit onderwerp:

Als laatste, heb aandacht voor dieren!

Mensen, mensen en nog eens mensen. Heel wat mensen vergeten dat er ook andere levende wezens bestaan. Ze heten dieren en je hebt ze in alle soorten en gewichten. Van het kleinste exemplaar tot de mastodont, allemaal hebben ze nood aan verfrissing en beschutting in tijden van hitte en forse zonneschijn.

Zorg daarom voor voldoende water, schaduw en ga regelmatig ook eens ‘op bezoek’ om de toestand van het dier gade te slaan. De huisdieren, die mag je gerust ook eens in het zwembadje stoppen 😉

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken