7 december 2019 - 4 min. lezen 733 reacties

Het eerste weekend van december is aangebroken, dus starten we opnieuw met onze reeks: ‘Winterse signalen!’ Komende dagen is er echter allesbehalve winterweer op komst. De straalstroom en bijhorende depressiestroom draait op volle toeren. Het weerbeeld in de Benelux vertoont duidelijk meer gelijkenissen met dat van de herfst.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Kansen op winterweer blijven zeer klein komende dagen.

Actieve straalstroom

Hoe mooi de ontwikkelingen in de stratosfeer ook leken de voorbije weken, de drukconfiguratie in de troposfeer is momenteel nog duidelijk anders. De straalstroom, die we kunnen zien als de motor van ons weer, komt onder stoom.

De straalstroom staat recht op Europa gericht.

De ene na de andere depressie wordt zo aangevoerd, waardoor het weerbeeld zich kenmerkt door een sterke dynamiek. Het resultaat: wind, regen, herfstweer! Een eerste piek komt er op zondagvoormiddag met rukwinden uit het zuidwesten tot 80-90 km/u langs de Nederlandse kust. Maandag draait de wind naar het noordwesten. Aangezien onze kustlijn gericht is naar het noordwesten, blaast de wind dan loodrecht op het land en kunnen de rukwinden extra hoog oplopen, tot meer dan 100 km/uur!

Winterweer moeten we de eerstvolgende dagen zeker niet verwachten. Met temperaturen tussen 5 en 10°C is het ruim zachter dan normaal. November en het begin van december verliepen trouwens frisser dan normaal, maar die trend wordt nu dus onderbroken.

Hoe zit het in de stratosfeer?

De SSW is er duidelijk niet gekomen. De stratosferische Polar Vortex is duidelijk verzwakt, maar de weermodellen berekenen nu een duidelijke aansterking voor de eerstvolgende week. Dergelijke sterke variaties in kracht zijn vaak wel een indicatie dat er later deze winter opnieuw verandering op korte tijd zal optreden. We hebben immers geen ‘gezonde’ SPV! Het zou mij dus zeker niet verbazen dat we straks weer veel verschillende scenario’s voorbij zullen zien komen!

Ligt er al veel sneeuw in Europa-Siberië?

De omvang van het sneeuwdek in Eurazië is momenteel gemiddeld tot iets boven gemiddeld. Dit is in lijn met de voorbije jaren. De afwijking is echter eerder beperkt.

../plots/daily_snow_extent/multisensor_4km_ea_snow_extent_by_year_graph.png
Sneeuwdek omvang in Eurazië. (NOAA)

In Scandinavië ligt momenteel wel nog steeds veel meer sneeuw dan normaal. Dat is reeds het geval sinds september-oktober. De herfst verliep daar dan ook iets koeler dan normaal. Dat is tegenwoordig al uitzonderlijk. De sneeuwhoeveelheid is bovendien niet perse qua omvang boven normaal maar vooral ook qua hoeveelheid. In de Alpen zien we vooral aan de zuidkant momenteel meer sneeuw dan normaal. De langdurige aanvoer van vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee heeft dit duidelijk in de hand gewerkt (met alle gevolgen voor het zuiden van Frankrijk en Italië).

Actuele zeewatertemperatuur

De lagere temperaturen van de voorbije herfst hebben ervoor gezorgd dat de zeewatertemperaturen ten westen van Europa iets lager liggen dan normaal. Rond Europa vallen anderzijds ook de hoge temperaturen van de oostelijke Middellandse Zee op. Als een koude uitbraak die regio eens bereikt ben ik benieuwd wat voor energie er zal vrij komen

Forecast Image
Actuele afwijking van de zeewatertemperaturen

Het is daarnaast duidelijk dat we momenteel met een sterk tripool-patroon zitten (noordelijk AO kouder dan normaal, oostkust van NA warmer dan normaal, westkust Afrika kouder dan normaal. Gemiddeld verhoogt dit de kans op een negatieve NAO-index en dat is uiteraard bevorderlijk voor winterweer in Europa.

ECMWF lange termijn

Onderstaande kaarten tonen de temperatuurafwijking tussen 9 en 15 december en tussen 16 en 22 december. Terwijl de winter in Scandinavië duidelijk aanwezig blijft, wordt het weerbeeld in Europa gedomineerd door een westelijke luchtstroming met iets tot veel hogere temperaturen dan normaal. De afwijking van de neerslag toont dat dat we daarbij regelmatig regen kunnen verwachten. Meer herfst dan winter dus!

Temperatuurafwijking aldus het Europese weermodel. (Effis)

Conclusie

Zo, de eerste blog over de winterse signalen is een feit! Voorlopig is er geen winterweer in zicht. Komende dagen liggen we onder de invloed van een sterke straalstroom die ons voortdurend depressies bezorgt met regenzones en vaak ook veel wind. Met aangevoerde lucht van over de Atlantische Oceaan moeten we ook nog niet meteen koude temperaturen verwachten. Gemiddeld zal het kwik variëren tussen 5-10°C.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
34 Actueel

Onweerskansen vannacht, woensdag en donderdag

2 dagen geleden - 6 min. lezen