14 November 2017 - 3 min. lezen 8 reacties

Komende dagen moeten de gebieden rond de Middellandse Zee rekening houden met stevige windstoten en hevige buien. De kans bestaat dat het systeem zich verder gaat ontwikkelen tot een stevige stormdepressie. Het kan zijn dat er zelfs een ‘gesloten’ circulatie op gang wordt gebracht, daarmee zouden we kunnen spreken over een Médicane. De samentrekking van de woorden ‘Mediterranean’ en ‘hurricane’.

Volg de updates van het stormweer via Facebook: NoodweerBenelux.

Lagedrukgebied ontstaat op woensdag

Het weermodel ARPEGE (NWP) voorziet een lagedrukgebied ten westen van Italië dat in de nacht van dinsdag op woensdag ontstaat. We zien in de weermodellen een stevige activatie van het lagedrukgebied naarmate het zich langer kan manifesteren boven de Middellandse Zee. Onderstaande weerkaarten zijn afkomstig van het Europees weermodel ECMWF en de Amerikaanse weercomputer GFS.

vorming lagedrukgebied ten westen van Italië
Berekening lagedrukgebied in de nacht van dinsdag naar woensdag. (Bron: meteociel.fr)
stevige windsnelheden vanaf de Balkan
Windsnelheden die vanaf de Balkan de Middellandse Zee beïnvloeden geven het lagedrukgebied de nodige trigger om zich verder te organiseren. (Bron: meteociel.fr)

Windstoten tot 180 km/u?

In de nacht van woensdag op donderdag verplaatst het systeem met veel regen en wind zich naar het noordoosten van Afrika. De kust van Tunesië ligt hierdoor vol in de vuurlinie van het slechte weer. De windstoten kunnen pieken richting 70-80 km/u aan de kust van Tunesië. Later in de week verplaatst het lagedrukgebied zich naar het oosten.

Met deze verschuiving van het lagedrukgebied neemt ook de treksnelheid af en kan het systeem zich gaan voeden met de hoge temperaturen van de Middellandse Zee. Dit vormt de aanzet tot de vorming van een Médicane met focus op de westkust van Griekenland.

windsnelheden tunesië tijdens stormdepressie
We merken dat het lagedrukgebied aan organisatie wint met een stevig windveld aan de westflank van het lagedrukgebied. (Bron: meteociel.fr)
vorming van médicane in Middellandse Zee
Richting donderdag en vooral vrijdag krijgt het lagedrukgebied meer voeding door het verticaal temperatuurcontrast. (Bron: meteociel.fr)
stevige médicane ten westen van Turkije
Op zondag zien we uiteindelijk dat de gemiddelde windsnelheid oploopt tot 120 en 130 km/u. Dat betekent dat de threshold van 112 km/u (orkaanstatus) wordt bereikt. We kunnen spreken van een Médicane.

Op bovenstaande weerkaart zien we de gemiddelde windsnelheid gemeten over 10 minuten. De windstoten die de weermodellen berekenen kunnen pieken tot ruim 150 km/u. Daarmee zou de kans op schade betrekkelijk groot worden.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken