Médicane in ontwikkeling boven Middellandse Zee

Komende dagen moeten de gebieden rond de Middellandse Zee rekening houden met stevige windstoten en hevige buien. De kans bestaat dat het systeem zich verder gaat ontwikkelen tot een stevige stormdepressie. Het kan zijn dat er zelfs een ‘gesloten’ circulatie op gang wordt gebracht, daarmee zouden we kunnen spreken over een Médicane. De samentrekking van de woorden ‘Mediterranean’ en ‘hurricane’.

Volg de updates van het stormweer via Facebook: NoodweerBenelux.

Lagedrukgebied ontstaat op woensdag

Het weermodel ARPEGE (NWP) voorziet een lagedrukgebied ten westen van Italië dat in de nacht van dinsdag op woensdag ontstaat. We zien in de weermodellen een stevige activatie van het lagedrukgebied naarmate het zich langer kan manifesteren boven de Middellandse Zee. Onderstaande weerkaarten zijn afkomstig van het Europees weermodel ECMWF en de Amerikaanse weercomputer GFS.

vorming lagedrukgebied ten westen van Italië

Berekening lagedrukgebied in de nacht van dinsdag naar woensdag. (Bron: meteociel.fr)

stevige windsnelheden vanaf de Balkan

Windsnelheden die vanaf de Balkan de Middellandse Zee beïnvloeden geven het lagedrukgebied de nodige trigger om zich verder te organiseren. (Bron: meteociel.fr)

Windstoten tot 180 km/u?

In de nacht van woensdag op donderdag verplaatst het systeem met veel regen en wind zich naar het noordoosten van Afrika. De kust van Tunesië ligt hierdoor vol in de vuurlinie van het slechte weer. De windstoten kunnen pieken richting 70-80 km/u aan de kust van Tunesië. Later in de week verplaatst het lagedrukgebied zich naar het oosten.

Met deze verschuiving van het lagedrukgebied neemt ook de treksnelheid af en kan het systeem zich gaan voeden met de hoge temperaturen van de Middellandse Zee. Dit vormt de aanzet tot de vorming van een Médicane met focus op de westkust van Griekenland.

windsnelheden tunesië tijdens stormdepressie

We merken dat het lagedrukgebied aan organisatie wint met een stevig windveld aan de westflank van het lagedrukgebied. (Bron: meteociel.fr)

vorming van médicane in Middellandse Zee

Richting donderdag en vooral vrijdag krijgt het lagedrukgebied meer voeding door het verticaal temperatuurcontrast. (Bron: meteociel.fr)

stevige médicane ten westen van Turkije

Op zondag zien we uiteindelijk dat de gemiddelde windsnelheid oploopt tot 120 en 130 km/u. Dat betekent dat de threshold van 112 km/u (orkaanstatus) wordt bereikt. We kunnen spreken van een Médicane.

Op bovenstaande weerkaart zien we de gemiddelde windsnelheid gemeten over 10 minuten. De windstoten die de weermodellen berekenen kunnen pieken tot ruim 150 km/u. Daarmee zou de kans op schade betrekkelijk groot worden.


Lees ook eens:

 • Bradley Lems

  Iemand nog een update rond de médicane?

 • Paulus Piet

  Deze “Mèdicane” in wording heeft doden geëist in Griekenland.

  Inmiddels heeft deze stormdepressie al verschillende tornado’s gecreëerd in Griekenland en zelfs in Turkije.

  In Griekenland en delen van Italië heeft men te maken met een “storm surge”. Verschillende overstromingen zijn al gemeld.

  Meteorologen die het systeem in de gaten houden verwachten dat het in kracht zal toenemen de komemde dagen.

 • Paulus Piet

  Fijn dat hier een artikel over geschreven word, super.

  Misschien ook interessant om te vermelden dat dit systeem onstaan is door de koude lucht op 500hPa(5,5km), die de afgelopen dagen opmerkelijk ver zuidwaarts is getrokken.

  Inmiddels is deze koude bel afgesloten van de bron met koude lucht maar nog altijd koud genoeg om flink te reageren met het warme water van de middenlandse zee. Resulterend in een systeem beschreven in dit artikel. Om op te volgen!

 • Marc Mercier

  Mooi artikel Nicolas. Estofex gaf deze morgen al een level 1 en 2 voor deze regio . Op een WV satellietbeeld van deze namiddag was zoiets als een oog waar te nemen. https://uploads.disquscdn.com/images/4750f32c8e4361a9582c780655ae44cd8ae32f1755f44abe6918f06676f94205.jpg