14 november 2019 - 3 min. lezen 7 reacties

Afgelopen weken viel er al veel sneeuw in de Alpen en komende dagen komt daar nog een pak bij. De combinatie tussen polaire lucht en lage druk boven de Middellandse Zee zorgt voor langdurige stuwingsneerslag, die zich vooral manifesteert langsheen de zuidkant. Hier kan meer dan 1 meter sneeuw vallen!

Sneeuwruimen van de daken bij de Hintertux gletsjer. Hier viel meer dan 50 cm sneeuw op 24 uur. (FB Hintertux)

Niet elk jaar in november al sneeuw

Het wintersportseizoen begint niet altijd met veel sneeuw. Afgelopen jaren zorgden persistente lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan meestal voor zacht en droog weer tijdens de eerste helft van november. Zo was het op 14 november 2018 bijvoorbeeld maar liefst 10 graden zachter dan dat het vandaag het geval is. Skigebieden zoals Val Thorens moesten toen hun vroege opening daardoor uitstellen. Geen sneeuw is oplosbaar, maar zachte temperaturen er bovenop… dan kan er geen kunstsneeuw gemaakt worden.

Lagedruk boven de Middellandse Zee

Sneeuw dankzij Südstau

De oorzaak van de enorme hoeveelheden sneeuw is de aanhoudende aanwezigheid van een trog in de straalstroom boven West-Europa. Hierdoor stroomt er koude lucht naar het zuiden. Die interageert met de nog warme Middellandse Zee en zorgt voor de dominantie van lage luchtdruk in het zuiden. Daar zorgen stijgende luchtbewegingen voor een enorm transport van vocht naar de troposfeer.

Dat vocht wordt vervolgens tegen de wijzers van de klok in, aan de oostflank van de trog, naar het noorden gepompt en de eerste barrière die het vocht tegenkomt zijn de Alpen. Gedwongen stijging (stuw) tegen de zuidkant zorgt daar voor condensatie en neerslagvorming: de Südstau is geboren!

Een trog ten westen van de Alpen zorgt dus voor enorm veel neerslag aan de zuidkant, een trog ten oosten van de Alpen zorgt dan weer voor veel neerslag aan de noordkant. Met in onze herinnering voor die tweede optie: januari 2018.

Lage druk boven Zuid-Oost Europa. Het gevolg is stuwing van vocht tegen de zuidkant van de Alpen vanaf de Middellandse Zee.

Nog veel sneeuw komende dagen

Komende dagen staat de luchtstroming vanaf het zuiden weer pal op de Alpen, waardoor de neerslagintensiteit zal toenemen. Weermodellen berekenen nu hoeveelheden tot lokaal 1 meter boven 1000 meter tot en met vrijdagavond. Onder 1000 meter valt de meeste neerslag als water, waardoor de kans op modderstromen toeneemt. De bodem is immers volledig verzadigd en door het reliëf wordt de afstroming nog versterkt.

Vandaag en morgen zorgt de zuidelijke luchtstroming voor een nieuwe portie sneeuw in de Alpen.

Overgang naar zachter weer op de lange termijn

Op basis van de laatste weerkaarten kunnen we stellen dat de kans op zachter weer in Europa na het weekend toeneemt. De Russische Beer zakt te veel naar het zuiden en de trog in de straalstroom vat post boven de Atlantische Oceaan. West-Europa krijgt zo te maken met een meer zuidelijke luchtstroming Het resultaat is een stijgende temperatuur tot normaal en daarboven. Komende dagen zullen we goed moeten opvolgen of deze tendens op de weerkaarten blijft staan!

In de loop van volgende week wordt het gevoelig zachter in West-Europa.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken