4 juli 2020 - 5 min. lezen 0 reacties

De zomervakantie is ingezet, al merken we dat niet meteen aan de temperaturen. Met het ingaan van juli, kunnen we ook meteen de weerstatistieken opmaken van de voorbije maand. In dit artikel geven we een bondig weeroverzicht van juni 2020. We onthouden daarbij vooral het warme en onstabiele weertype dat op veel plaatsen voor overvloedige neerslag zorgde.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Weeroverzicht van juni 2020

Juni 2020 was vrij warm

Zowel in Ukkel als De Bilt werd een gemiddelde temperatuur van 17.5°C opgetekend. De temperaturen lagen daarbij respectievelijk +1.3°C en +1.9°C boven de normale waarden voor juni. De eerste week van juni 2020 verliep vrij koel met veelal temperaturen onder 20°C en wisselvallig weer. Daarna keerde het tij en kwamen we terecht in vrij warme maar onstabiele lucht. Tegen het einde van de maand haalden de weergoden nog eens alles uit de kast en persten we er zelfs een regionale hittegolf uit.

Geen eerste landelijke hittegolf in 2020

Na 22 juni 2020 werd ons weerbeeld bepaald door een hogedrukgebied nabij Scandinavië. De aangevoerde lucht was continentaal (sub)tropisch, waardoor we stabiel en warm weer kregen. Het zag er lang naar uit dat we op weg waren naar de eerste echte hittegolf van 2020, maar het tegendeel was echter waar.

  • Wil je ook een PRO worden in weersverwachtingen maken? Verbluf familie en vrienden met je kennis. Dit boek is onmisbaar!

Voor een hittegolf moeten de temperaturen minstens 5 dagen boven 25°C liggen, waarvan minstens 3 boven 30°C. Aan dat eerste criterium was voldaan, maar niet aan het tweede. In De Bilt werd 1 tropische dag geregistreerd op 26 juni (30.1°C) en in Ukkel haalden we de kaap van 30°C niet eens. Op 25 juni werd het daar maximaal 29.9°C! Opvallend waren ook de hoge temperaturen langsheen de kust. Doordat er een te stevige aflandige wind stond, bleef een zeebries meermaals uit.

weeroverzicht juni 2020
In De Bilt werd het nipt 30°C, in Ukkel bleef het kwik hangen op 28.6°C. Regionaal haalden we die dag wél ruim 30°C.

Wél regionale hittegolf

Hoewel we niet konden spreken van een landelijke hittegolf, was dat regionaal wél het geval. Op veel plaatsen werd het 3 dagen op rij warmer dan 30°C. Dat was voornamelijk het geval in de zuidwestelijke regio’s van België, alsook in de regio Kempen en het zuiden van Nederland. De hoogste maxima werden opgemeten op 26 juni in Koersel (BE; 32.8°C) en Hoek van Holland (NL; 32.2°C).

Onstabiel weertype bracht regionaal veel neerslag

Tijdens de 2e decade van juni 2020 draaide de stroming naar het oosten. Vanuit die hoek werden warme maar onstabiele luchtmassa’s aangevoerd. We kregen te maken met een typische situatie van ‘Ostgewitter‘, waarbij onweersbuien ontstonden in een oostelijke stroming. Doordat de atmosfeer in een zeer rustige toestand verkeerde en er weinig wind zat op hoogte, bleven de onweders vaak zeer lang op eenzelfde plaats hangen.

  • Veel mensen kennen dit uniek product niet. Een stormglas is namelijk in staat om een weersverandering te laten zien met kristallen! Bestel vandaag (aff.)

Hierdoor liepen de neerslagtotalen regionaal zeer hoog op, met vaak ook wateroverlast tot gevolg. De onweersbuien brachten ook dikwijls zeer prachtige wolkenluchten met zich mee.

In Ukkel viel er gemiddeld zo’n 69.4 mm regen. Dat is iets minder dan normaal voor juni (71.88 mm). In De Bilt viel er met 77 mm iets meer neerslag dan normaal. Over het algemeen waren de verschillen in neerslag regionaal zeer groot. Bilzen spande de kroon in België met in totaal zo’n 65.2 mm neerslag op 17 juni. In Nederland waren de buien vaak nog wat feller en noteerden de pluviometers lokaal zelfs meer dan 100 mm op 24 uur tijd! Dat was onder meer het geval in Vlissingen op 17 en 18 juni 2020.

De hevige buien gaven vaak aanleiding tot wateroverlast.

Hoe staat het met de droogte in juli?

Velen onder u zullen denken dat de intense regenval tijdens de afgelopen maand gunstig waren voor de natuur en het neerslagtekort. Dat is echter niet het geval. Uit het weeroverzicht van juni 2020 bleek dat de neerslag zeer extreem was van aard met lokaal wateroverlast. Zulke intense regen stroomt meteen af naar beken, rivieren en riolen en krijgt niet de kans om traag in de bodem in te dringen. Daarvoor heb je een langdurige periode nodig van ‘gezapige’ regenval.

Bovendien waren de verschillen in de neerslagtotalen zeer groot. Op sommige plaatsen viel er op korte tijd een maandhoeveelheid neerslag terwijl het elders veel droger bleef. Volgens de laatste statistieken van het KNMI zou het neerslagtekort op het einde van juni 2020 nog steeds 180 mm bedragen. De droogte is dus nog steeds niet opgelost…

Sommige linkjes bevatten affiliate

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken

Schadelijke nachtvorst op komst

17 minuten geleden - 2 min. lezen
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

3 dagen geleden - 5 min. lezen