Fris en wisselvallig weer
Het heeft een tijd geduurd maar de hemelsluizen staan weer open. Met een depressie boven de Noordzee wordt er koele en vochtige lucht aangevoerd. Dit zorgt vandaag en komende dagen voor fris en wisselvallig weer. De natuur zegt dankjewel maar hoelang blijft het fris en wisselvallig duren? Geraakt de droogte opgelost? Volgende week lonkt er alweer een opwarming …
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk hier live onze bliksemradar
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]
Lagedruk domineert
U heeft het waarschijnlijk al wel gemerkt. Het zomerse lenteweer heeft plaatsgemaakt voor een beduidend koeler en wisselvallig weertype. Schaapscheerderskou? Of gewoon lagedruk boven de Noordzee? Feit is dat hogedruk even volledig van de radar verdwenen is. Het rustige weer is vervangen door meer dynamisch weer met zelfs kans op onweer. Dat komt door een zogenaamde jetstreak (versnelling in de straalstroom) die een lagedrukgebied voortdurend in stand houdt.
- Wil je zelf ook het weer beter begrijpen en zelf voorspellingen maken? Check dit boek voor alle informatie.
Valt er voldoende neerslag?
Wie lagedruk zegt, zegt wisselvallig weer en dat wordt nu bevestigd. Na een lange periode van droogte bereiken buien- en regenzones opnieuw de Benelux. De natuur lacht met dit hemelse hemelwater. Na het zomerse weer in mei is het nu fris en wisselvallig.
De totale neerslagverwachting (inclusief buien op vrijdag) toont vooral voor de kustgebieden en het noord(west)en van Nederland hoeveelheden tot 20 liter water per vierkante meter en meer. Elders lijkt de hoeveelheden onder de kaap van 20 l/m2 te blijven. Dat is uiteraard niet genoeg om de tekorten die zich de afgelopen weken hebben opgebouwd teniet te doen. De droogte lijkt dus aan te houden.
- Meet de totale neerslaghoeveelheid met je eigen pluviometer
Trend op weerkaarten oogt warmer
Wie dacht dat het koelere weer een lang leven beschoren was is fout. Na het weekend vat de lagedruk waarschijnlijk alweer post op een meer westelijke positie waardoor een nieuwe hogedrukzone zich kan ontwikkelen en vestigen boven (Noord-) Europa.
De aangevoerde lucht in de Benelux wordt daardoor beduidend warmer met temperaturen die op 850 hPa (+- 1450 m) stijgen tot 10°C en meer. Als we even doorrekenen naar 2m kan dat zomaar temperaturen opleveren tot 25-30°C. Het is nog wel afwachten in welke mate onstabiliteit voor een buiendreiging kan zorgen. Het Amerikaanse weermodel GFS voorziet quasi dagelijks convectieve situaties met “ostgewitter“, het Europese weermodel houdt het droger.
- Warm tot tropisch? Dat vraagt voor een kleine airco! Kies je liever voor een toestel dat de ruimte snel kan afkoelen? Dit is een aanrader.
De nieuwe zomerimpuls lijkt deze keer uit het oosten (en niet uit het zuiden) te komen. Bemerk op onderstaande weerkaart de zeer hoge temperaturen in Polen, Oekraïne, …
Sneeuwval in de Alpen
Het lagedrukweer heeft ook zijn invloed op de Alpen. Daar daalde de vorstgrens van 3000 tot lokaal 2000 m en viel er ook veel sneeuw. Voor de gletsjers is dat goed nieuws want zij krijgen zo een extra beschermlaag voor de zomer. Vooral boven 3000-3200 m is dat nodig want daar zorgt de sneeuw voor een netto accumulatie. Hoe meer sneeuw daar valt, hoe meer de gletsjer daar massa wint … Evenwel ziet het er naar uit dat het volgende week ook in de Alpen gevoelig zal opwarmen. Daardoor zal de sneeuw zeker op lage hoogtes weer snel wegsmelten.
Sommige linkjes bevatten affiliate