14 juni 2020 - 3 min. lezen 1 reacties

Deze namiddag zijn forse buien ontstaan in het noordoosten van Nederland. Dankzij een trage luchtstroming op 700 hPa bewegen de buien, lokaal met onweer, zich heel traag vanuit het oosten naar het westen. Op sommige plaatsen werd een maandhoeveelheid aan regen afgetapt.

De weersverwachting voor de komende dagen ziet er niet meteen beter uit, want dankzij een hoge temperatuur is er steeds in de namiddag kans op dergelijk noodweer met wateroverlast en zelfs hagel tot gevolg. Hou onze website de komende dagen dus goed in de gaten voor het allerlaatste weernieuws.

Wateroverlast in het oosten van Nederland

Vandaag werden vooral de oostelijke provincies van Nederland zwaar getroffen. Drenthe, Gelderland en Overijssel grenzen allemaal aan Duitsland. Vanwege een trage oostelijke luchtstroming worden vanuit Duitsland allerlei pittige buien geboren die op hun beurt gepaard gaan met onweer en constante voeding van intense regenbuien.

Op dit moment bereiken neerslaghoeveelheden van ruim 50 mm onze weerdienst. In Meddo (provincie Gelderland) is er zelfs een meetstation die 108 mm op de teller heeft staan! Dat is een ruime maandhoeveelheid in amper enkele uren tijd!

Redenen van de wateroverlast?

De droogte van de afgelopen weken heeft ervoor gezorgd dat de bodem in de Benelux bijna ondoordringbaar is voor een grote hoeveelheid regen. Zeker bij intensieve neerslag valt de meeste regen bijna op een ondoordringbare laag waardoor het meteen van het land spoelt. Ook intensieve betonnissering op diverse plaatsen en de intensiteit van de buien spelen hier zeker een rol.

  • Heb jij al een stormglas in huis gehaald? Dit instrument kan een weersverandering visueel voorstellen aan de hand van kristallen. Echt cool! Bestel hem vandaag hier. (aff.)

Komende dagen verwachten wij ook elders in de Benelux kans op dergelijke hoosbuien. De weermodellen laten het warme weer aanhouden met dagelijks kans op wateroverlast bij deze typische “pulse buien”

Kans op wateroverlast komende dagen

Regio’s in België en Nederland die vandaag niet te maken kregen met fikse buien en wateroverlast moeten zich toch schrap zetten. We zien de hele week aanhoudend kansen op forse buien die gepaard kunnen gaan met noodweer en waterschade. De opties tot hagel en windstoten zijn ook aanwezig, doch minder uitgesproken.

  • Noteer jij nog dagelijks de waarden handmatig via de pluviometer in de tuin? Stop daarmee en maak het jezelf gemakkelijk met dit digitaal weerstation van Alecto! Pluspunt: connectie met app en internet. (aff.)

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken