23 juni 2020 - 4 min. lezen 127 reacties

De weergoden lijken te beseffen dat de astronomische zomer begonnen het is. Met een hogedrukgebied boven West-Europa wordt er zomerse lucht aangevoerd, waardoor de temperaturen de pan uit swingen en we echt zomerweer krijgen. Komende dagen stijgt het kwik in veel regio’s tot een tropische 30 graden. Of we een eerste hittegolf halen is nog maar de vraag maar dat is louter iets voor de statistieken. Het wordt sowieso warm! Mogelijk sluit onweer de zomerse week af.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Tropische maxima op komst

Na een kleine temperatuur- en weerdip (met de noodzakelijke neerslag) evolueren we de komende dagen steeds meer naar tropisch zomerweer. Oorzaak hiervan is een afsplitsende uitloper van het Azorenhoog, die via de Benelux naar Denemarken – Scandinavië doorschuift.

Een hogedrukgebied ten noorden van de Benelux zorgt komende dagen voor een oostenwind.

Het resultaat is dat regenzones in een wijde boog (Ierland) worden omgeleid en de zon haar kracht de vrije loop kan laten gaan. In deze tijd van het jaar betekent dat zomerweer. Op het 850 hPa (rond 1500 meter) betekent dat temperaturen tot 10-15°C, waardoor we in thermometerhut maxima tot 30°C zullen kunnen observeren.

Voorlopig lijkt vrijdag de warmste dag te worden met dan temperaturen tot 30-32°C. Hadden jullie zomer besteld?

40°C en meer op het Iberisch Schiereiland

De warmte komt vanuit het zuiden/zuidoosten en dan is traditioneel in eerste instantie het Iberisch Schiereiland aan de beurt. Daar klom het kwik gisteren al tot 41,5°C in El Granado. Ook vandaag en de komende dagen zijn veertigers mogelijk. Traditioneel houden we dan steden als Montoro, Cordoba en Sevilla in de gaten, want daar, in de vallei van de Guadalquivir, worden steevast de hoogste temperaturen geregistreerd.

Zomerweer in Spanje met maxima tot meer dan 40°C
Op maandag 22 juli werd er in verschillende Spaanse steden 40°C geregistreerd. (El Tiempo)

Eerste hittegolf van 2020 of toch niet

We herinneren ons nog goed de zomer van 2019 met maar liefst 3 officiële hittegolven in België (Ukkel). Of we net als vorig jaar de eerste tijdens juni krijgen hangt af van de komende dagen.

Volgens de definitie moet het kwik minstens 5 dagen na elkaar tot boven 25°C stijgen, waarvan 3 boven 30°C. 25°C lijkt wel te lukken (dinsdag – zaterdag), maar of we woensdag, donderdag en vrijdag 30°C halen is nog maar de vraag.

Regionaal (en dan kijken we met z’n allen naar de zandgronden van de Kempen) zal dat wel lukken, maar op 100 meter hoogte in Ukkel is het zeer twijfelachtig.

Zomerweer wordt het sowieso, maar voor de statistieken is een hittegolf zeker interessant.

Onweer als afsluiter van de week?

We zouden niet in de Benelux leven als tropische temperaturen ook gepaard gaan met een onweerskans. Het is nog ver en het is nog onduidelijk maar vanaf vrijdagavond/zaterdag lijkt de kans op onweer toe te nemen.

Vochtigere en onstabiele luchtmassa’s komen dan dichterbij en in combinatie met de hoge temperaturen kan dat een explosieve setting vormen voor onweer.

Hoe dan ook, volgende dagen krijgen jullie via noodweer.be alle informatie! Het zomerweer lijkt niet volledig stabiel te blijven en dat zorgt vaak voor de meest interessante weertypes!

Tijdens de nacht op zaterdag trekt een koufront over met kans op onweer (rode symbool).

Delen


Verder lezen

Alles bekijken