10 juni 2020 - 7 min. lezen
49 reacties 49

Liefhebbers van warm en zwoel weer zitten de komende dagen goed in de Benelux. Het weerpraatje, of beter gezegd de onweersverwachting oogt bijzonder interessant voor de Lage Landen. We hebben dit allemaal te danken aan een kleinschalig lagedrukgebied dat stagneert in de buurt van West-Europa.

Hoe, waar en wanneer de buien zullen ontstaan, kan je hieronder raadplegen. Aangezien deze buien lokaal veel regen kunnen lossen met kans op wateroverlast, is het tijdig informeren van vrienden en familie een verstandige zaak.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Configuratie op de weerkaarten

Voor het actueel nieuws rond onweerskansen is het belangrijk om te melden dat onder dit artikel steeds nieuwe reacties worden toegevoegd die de weersverwachting zullen updaten. Het is namelijk goed om een grootschalig beeld te krijgen op de weerkaarten, maar vooral bij onweer moet de weersituatie dag op dag worden herbekeken om nuances aan te brengen in positie en hevigheid van de meeste buien.

Binnen de diverse weermodellen, waaronder GFS en ECMWF, zien we een gelijkaardige set-up. We hebben een stevig signaal van hogedruk boven Scandinavië. Deze blokkade zorgt ervoor dat warmere lucht ons de komende dagen kan bereiken.

Het kwik veert hierdoor op naar warme tot zomerse waarden met op veel plaatsen 25°C. Enkel in het uiterste westen en noordwesten van de Benelux blijft het wellicht enkele graden koeler. Dat hebben we dan weer te danken aan de invloed van de Noordzee.

Zowel GFS als ECMWF kiezen beiden voor een onstabiele setting richting het weekend van 13 juni 2020. Lokaal veroorzaken de buien veel neerslag op korte tijd.

Hierboven illustreert de weerkaart een “HIGH over LOW” configuratie. Dat betekent dat het lagedrukgebied “L” ingevangen zit tussen een brug van hogedrukgebieden. We herkennen een hogedrukgebied nabij de Azoren en een Scandinavisch hogedrukgebied met kern boven Zweden. Merk ook op dat er zwakke WAA ontstaat (Warm Air Advection) richting het noorden.

Onweerskansen komende dagen

Volgende dagen zijn er dagelijks kansen op enkele onweersbuien in de Benelux. De eerste dagen focussen die kansen zich voornamelijk op België om richting het weekend op te schuiven naar Nederland. Het gaat hier om onweersbuien die profiteren van hoge dauwpunten en dus vrij veel CAPE.

  • Ontdek een weersverandering via je eigen stormglas! De kristallen in dit instrument veranderen en duiden op een ander weertype.

Dankzij deze CAPE, ook wel de voeding genoemd voor onweersbuien, kunnen de buien veel water bevatten. In de meteorologie duiden we dit aan door de factor PW (Precipitable Water). Deze parameter berekent hoeveel water een bui aan boord kan hebben om te lossen boven een welbepaalde regio.

Voor wie het gemist heeft, onweersbuien uit het oosten worden in de meteorologie ook “Ostgewitter” genoemd. Deze buien zijn traditioneel erg lokaal maar zeer fors. Dit is een plausibel scenario voor komende dagen.

Onweerskansen op donderdag

We treden graag in detail met de weerkaarten die we vandaag tot onze beschikking hebben. Het weermodel GFS berekent de hoogste kans op bliksem en donder voor België. In de loop van de namiddag wordt een hoeveelheid CAPE van 100 tot 500 J/KG gebruikt om buien te triggeren. Aangezien de temperatuur ook in de lift zit en er enkele opklaringen in de voormiddag actief zijn, wordt het onweerscenario wellicht waarheid voor de zuidelijke gebieden van België.

  • Het ontstaat donder en bliksem? Dit boek vertelt je meer

Hoe meer richting het noorden (Nederland), hoe kleiner de CAPE en dus de onweerskans. We merken op dat er ook wat windschering is in de lagere luchtlagen van de atmosfeer. Mogelijk dat er dus wat organisatie ontstaat en we het type “multicell” halen.

Toenemende onstabiliteit op donderdag 11 juni 2020 (WetterOnline)

Onze weerkaart met het onweerrisico slaat ook uit voor het zuidoosten van België. Elders in België is er een kleiner risico op hevige buien met donder en bliksem. In Nederland is die kans zelfs beperkt.

Onweerskansen op vrijdag

Dit wordt een dag om in de gaten te houden. De grootschalige weermodellen berekenen een hogere temperatuur wat uiteraard invloed heeft op de CAPE. Ook de windschering in de onderste 6 km is sterker, waardoor de organisatiegraad nog meer kan optreden en de multicells meer uitgesproken kunnen zijn. Voorlopig kiezen de weermodellen om de focus te houden op België en het zuiden van Nederland. Het dient echter goed opgevolgd te worden via de weermodellen AROME en HARMONIE die onder dit artikel zullen besproken worden.

  • Registreer de neerslaghoeveelheid volledig automatisch dankzij de Alecto WS 5500. Bijkomend pluspunt is een connectie met internet.🌧️
Onstabiliteit focust zich op het oosten van de Benelux

Onze onweerskaart kiest voorlopig voor 2 regio’s die een uitgesproken kans maken op stevige buien. Voorlopig negeren we voor vrijdag het noordoosten van Nederland. België daarentegen ligt iets dichter bij het lagedrukgebied waardoor de dynamiek een stukje kan helpen om de buien van de grond te krijgen.

2 uitgesproken zones op vrijdag die kans maken op onweer

Onweerskansen op zaterdag

Om de onzekerheid in de weermodellen aan te duiden, illustreren we graag aanstaande zaterdag. De weermodellen hadden in hun weersverwachting een vrij explosieve onweerskans berekend voor deze dag, maar inmiddels nemen de kansen op stevige buien met onweer opnieuw af. Daarom heeft het weinig zin om de situatie voor de periode na zaterdag te bespreken.

Ondanks de verminderde kansen die weermodellen laten zien, beschikken we op zaterdag nog steeds over een stevige onstabiliteit. In principe zou je zelfs kunnen zeggen dat het dag is met de hoogste kans op onweer. Aangezien er nu vrij veel onzekerheid is in de weersverwachting verwachten we nog verschuivingen in de meeste CAPE. Desalniettemin is het een weersituatie die we nauwlettend monitoren bij NoodweerBenelux en waar we wellicht een individueel artikel over schrijven komende dagen.

Hoge onstabiliteit (CAPE) boven Duitsland en delen van Nederland (WetterOnline)

Het kaartje voor het onweerrisico is sterk uitgesproken voor het oosten van België en bijna het volledig grondgebied van Nederland. Mocht het gaan om een onweercomplex (MCS), dan is het niet uitgesloten dat een groter gebied het nodige klank- en lichtspel zal waarnemen.

Sterke onweerskans voor meerdere plaatsen in België, Nederland en Luxemburg

Onweerskansen via soundings

Naast het analyseren van allerlei weerparameters is ook het bekijken van een sounding erg waardevol. Deze verticale doorsnede van de atmosfeer maken wij bij NoodweerBenelux helemaal zelf en stelt ons in staat om het plaatje nog nauwkeuriger te gaan bekijken. We gaan per dag dit artikel bijwerken met de laatste sounding voor zowel een locatie in België als in Nederland. Hou de updates dus goed in de gaten!

  • Maak zelf je weersvoorspellingen voor de komende dagen dankzij dit handig boek. Een must-to-have voor de weerliefhebber!📖

Er werd zonet een specifiek topic geopend over de onweerskansen op vrijdag 12 juni 2020. Iedereen kan het via volgende link lezen.

Sounding 12 juni (Maastricht)

Onderstaande sounding toont een behoorlijk onstabiel profiel voor Maastricht om 17u. De windschering loopt hier op tot 35 knopen met een maximale CAPE van 744 J/kg.

Sounding voor Maastricht (NED)

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken