30 juni 2020 - 4 min. lezen 76 reacties

Vorige week bereikten we in de Benelux net geen officiƫle hittegolf, maar regionaal lukte dat wel. Deze week tapt het weer uit een heel ander vat met eerder koele lucht lucht vanaf de Atlantische Oceaan. De straalstroom is aangezwengeld en regen en buien behoren tot de mogelijkheden. Voorlopig hoeven we dan ook geen zomerweer te verwachten. Of is dit eerder normaal Belgisch-Nederlands zomerweer?

Deelnemen aan discussie? Ben je geĆÆnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geĆÆnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Straalstroom komt op toerental

Geen grote blokkades momenteel boven Europa, maar wel een west-oost georiƫnteerde straalstroom. Deze zorgt ervoor dat het weer in de bovenkamer van de atmosfeer goed vooruit gaat en we een mooie afwisseling krijgen. Depressies manifesteren zich momenteel vooral boven Scandinaviƫ terwijl hogedruk domineert boven de Middellandse Zee.

  • Word een pro in weersverwachtingen maken via dit boek
Een geoliede straalstroom zorgt voor een snelle afwisseling in het weer de komende dagen. (Netweather)

Koeler en wisselvallig in de Benelux

Onder de invloed van een diepe trog net voor de westkust van Europa wordt het weerbeeld in de Benelux gekenmerkt door wisselvalligheid. Met regelmaat trekken er buien of frontale zones over waardoor de hemelsluizen opengaan. Tussendoor is er ook ruimte voor zon en stapelwolken.

  • Kijk je graag naar de wolken? In dit boek ontdek je hoe wolkensoorten iets meer vertellen over de weersverwachting.

Op 850 hPa schommelen de temperaturen rond een vijftal graden waardoor het kwik op 2m varieert rond 18-23Ā°C. Normaal Belgisch-Nederlands zomerweer als u het zo wil noemen. Zo blijft het de rest van de week.

Een trog beĆÆnvloedt het weerbeeld significant en zorgt voor wisselvallig zomerweer.

Tussen dinsdagmiddag en woensdagavond trekt een actievere buienzone langgerekt van ZW naar NO over. Deze zal neerslag van betekenis genereren waardoor onze watervoorraden vrij degelijk aangevuld lijken te worden. Onderstaande berekening van het Europese weermodel berekent 20-30 liter in sommige regio’s, en da’s best veel voor begin juli.

Van ZW naar NO kan een actieve regenzone veel neerslag genereren komende 24-48u.

In het zuidoosten van de Benelux, maar vooral in Duitsland kan het morgen tot hevig onweer komen. Deze gebieden vertoeven aan de voorzijde van de neerslagzone in de warme sector, waardoor de onstabiliteit hier hoog kan oplopen. In de overlap zone CAPE – Shear kunnen er talrijke supercells verwacht worden.

Morgen kan het in Centraal-Europa op uitgebreide schaal tot hevig onweer komen.

Normale juli maand?

“Wat brengen de zomermaanden?”, is een vraag die we vaak krijgen bij NoodweerBenelux. Een sluitend antwoord is in deze tijd nog niet mogelijk. Daarvoor zijn de lange termijn modellen nog niet betrouwbaar genoeg.

We zien wel een tendens voor eerder normaal tot koel weer tijdens de maand juli. Uiteraard zullen er warme dagen komen, maar algemeen lijkt juli 2020 aan de normale kant te verlopen. Dat zou komen door een krachtiger dan normaal Azorenhoog, waardoor de wind in tegenstelling tot de voorbije jaren vaker uit het westen zou komen.

Mogelijk zien we daar nu dus al een mooi voorbeeld van! De natuur zou het alvast niet erg vinden …

Zorgt een NW stroming volgende week voor iets koeler weer dan normaal?

Weer op vakantiebestemmingen

Voorlopig geen zomerweer in de Benelux. We vinden zomerse temperaturen wel in de gebieden langs de Middellandse Zee. Daar lopen de temperaturen dagelijks op tot tropische waarden met uitschieters tot 40Ā°C in Spanje en Portugal. Richting volgend weekend kan de warmte op het Iberisch Schiereiland nog verscherpen met dan temperaturen tot 44-45Ā°C.

Rond de Middellandse Zee wordt 25-35Ā°C gehaald, topzomerweer!

Het koelere weer in Europa is te vinden in Scandinaviƫ waar een rondtollende depressie bovendien zorgt voor neerslag van betekenis. Boven 1500-2000 m is zelfs sneeuw mogelijk. Er is dus duidelijk een groot contrast binnen Europa en dat is de motor van de straalstroom.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Lander

Door Lander

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben doctorandus glaciologie - klimatologie aan de VUBrussel met focus op gletsjers in de Alpen en in Aziƫ. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen NoodweerBenelux op het schrijven van weerberichten, het geven van seminaries en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken

Overzicht nachthemel: februari 2023

2 dagen geleden - 4 min. lezen

Vleugje lenteweer in Spanje en Portugal

2 dagen geleden - 2 min. lezen
267 Prognose

Winterse signalen deel 11: Waagt de winter nog een kans?

3 dagen geleden - 3 min. lezen