19 juni 2020 - 5 min. lezen 123 reacties

Na een ware zondvloed afgelopen dagen in bepaalde regio’s van de Benelux is het komende dagen gelukkig een stuk rustiger op vlak van het weer. Een lokale bui is niet uit te sluiten, maar algemeen genomen evolueren we naar een droger weertype en temperaturen die gemiddeld net iets te fris zijn voor de tijd van het jaar. Veel mensen zullen perfect tevreden zijn met de huidige weersverwachting en temperaturen tot 22°C. Dat is helaas geen lang leven beschoren, want na het weekend zien we een forse opwarming in de weermodellen ontstaan. De kans op een hittegolf in delen van de Benelux groeit zelfs fors. In dit artikel bespreken we de verschillende weermodellen en hun desbetreffende maxima.

Ready, set, go!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Wat is een hittegolf eigenlijk?

Vooraleer we kunnen spreken over een hittegolf is het erg belangrijk om te weten wat precies de definitie is van zo’n warme periode. Voor een hittegolf dienen we minimum 3 dagen 30°C te bereiken waarvan 2 dagen aanéénsluitend met zomerse waarden tot 25°C. Halen we deze waarden, dan is er officieel sprake van een regionale of nationale hittegolf.

Op meerdere plaatsen halen we na het weekend 30°C of meer.

Forse opwarming

Zoals het een goede meteoroloog betaamt is het belangrijk om te kijken naar diverse weermodellen. Zo maken we bij NoodweerBenelux gebruik van ECMWF (Europees weermodel), GFS (Amerikaanse weermodel), GEM en UKMO. Deze weermodellen hebben een goede skill score waardoor hun betrouwbaarheid een stuk hoger ligt dan bijvoorbeeld NAVGEM. Dit laatste weermodel loopt vaak fors uit de pas met de berekening van de maxima. Wij adviseren dan ook om deze weercomputer niet te gebruiken.

  • Gebeten door de weersverwachting in onze artikels? Dit boek laat je nog beter worden in meteorologie.

Weermodel GEM

In dit Canadees weermodel zien we dat er zich een hogedrukgebied ontwikkelt over het oosten van Europa. Met kern boven Polen zorgt deze weersituatie voor de opstuw van warme lucht uit het zuiden.

Aan de grond zien we de maxima richting donderdag pieken naar 30 tot 32°C in het zuidwesten van België. Merk op dat het weermodel vlot boven 35°C gaat in het zuidwesten van Frankrijk.

Weermodel GFS

In de skill score verleiden GEM en GFS elkaar vrij vaak. Daarom is het belangrijk om in het weerpraatje ook GFS te analyseren. We maken dezelfde oefening voor de datum van woensdag en donderdag. Opmerkelijk in dit weermodel is de aanwezig van een koudeput net onder het hogedrukgebied. Dat zorgt ervoor dat de temperatuur niet zo hoog kan klimmen zoals bij het weermodel GEM het geval is.

  • Registreer de temperatuur, neerslag en windsnelheid geheel automatisch. Deze Alecto WS5500 is onze favoriet. Bestel hier!

Hieronder staat de 2m temperatuur op de weerkaart. We zien duidelijk dat de maxima minder hoog uitpakken dan in het ander weermodel. Het is de vraag welk weermodel het bij het juiste eind zal hebben.

Weermodel UKMO

Eén van de veelgebruikte weermodellen om een weersverwachting te maken is het Britse weermodel UKMO. Net zoals GEM zien we hier geen koudeputje onder het hogedrukgebied waardoor de temperatuur in de namiddag hoger zal liggen dan hetgeen GFS schetst.

Frequentie van hittegolven

De kans op een hittegolf in de Benelux hangt in grote mate af van de locatie. In de kustgebieden is de kans op een hittegolf ronduit zeldzaam, terwijl dieper landinwaarts een hittegolf tegenwoordig bijna ieder jaar wel voorkomt. Zo heeft KNMI-meetstation Den Helder, gelegen in het uiterste noordwesten van Nederland, maar 4 hittegolven gekend sinds het begin van haar meetreeks in 1906. Dit komt neer op gemiddeld eens in de 28 jaar.

Hoeveelheid hittegolven voor de locatie De Bilt (Nederland)

In de Bilt, het KNMI-hoofdstation gelegen in Midden-Nederland, zijn 28 hittegolven sinds 1901 opgetreden. Gemiddeld is dat een keer per 4 jaar. En in Ukkel, het KMI-hoofdstation van België, is het tot maar liefst 44 hittegolven gekomen sinds 1901. Dat is eens per 3 jaar. Kortom, hoe verder naar het zuiden en oosten, des te groter de kans op een hittegolf. De verschillen worden veroorzaakt door de nabijheid van de Noordzee, die in de zomer koeler is dan het vasteland van Europa. Aan de kust is haar verkoelende invloed groter dan landinwaarts.

  • Welke effecten hebben de klimaatverstoring op het mondiaal weerbeeld? Dit boek neemt je stap voor stap mee.
Hoeveelheid hittegolven gemeten voor de locatie Ukkel (België)

Sinds de klimaatsprong van de jaren ’80 is de frequentie van hittegolven sterk aan het toenemen. In het huidige decennium, van 2011 tot en met nu, is er sprake van meer hittegolven dan in elk ander decennium: om precies te zijn 9 keer in Ukkel. Dat is gemiddeld ongeveer ieder jaar één hittegolf. Een ander decennium dat opvallend genoeg hoog scoort, is 1940-1950 met maar liefst 8 stuks. Tussen 1960 en 1970 trad er daarentegen geen enkele hittegolf op in Ukkel.

  • Ben je gebeten door natuurkunde of fysica? Lieven Scheire heeft een gloednieuw boek uit.

Onzekerheid hittegolf

Uit dit weerpraatje mag blijken dat de onzekerheid nog groot is tussen de diverse weermodellen. Ondanks dat ze allemaal hinten op warmte vanuit het zuiden, is er voor een hittegolf veel nodig. We houden de weersverwachting uiteraard goed in de gaten komende dagen.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken