13 juni 2020 - 3 min. lezen
39 reacties 39

Het onweerachtig weerbeeld is nog niet meteen van zin om te verdwijnen boven de Benelux. Gisteren, vrijdag 12 juni, kwamen verspreid in het centrum en oosten van België forse onweersbuien tot ontwikkeling. In Luxemburg ontstonden zelfs windstoten tot 110 km/u. Dit onweercomplex trok in de avondperiode door richting het noorden tot noordwesten. Hierdoor kreeg ook een groot deel van het zuiden van Nederland donder en bliksem over zich heen. Het westen van België en het noorden van Nederland vielen uit de boot met enkele verdwaalde regendruppels.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Onweerskansen op zaterdag 13 juni

Vandaag wordt het opnieuw warm tot zomers warm in de Lage Landen. Het kwik gaat onder leiding van vrij veel zonneschijn op zoek naar 25°C. Dat genereert vooral ten noorden van de grote rivieren opnieuw onstabiliteit (CAPE). Deze onstabiliteit wordt in de late namiddag tot avond omgezet in lokale regen- en onweersbuien.

  • Wist je dat een stormglas een cool instrument is om een weersverandering te zien? De kristallen veranderen van structuur! Bestel vandaag.

De meeste weermodellen houden de CAPE voor het uiterste noordoosten van Nederland. In de provincie Groningen gaan ze bijvoorbeeld naar 500 tot 1500 J/KG. Ook de windschering doet mee wat de kans op enkele flinke onweersbuien doet groeien. In Duitsland is de setting voor onweer zo mogelijk nog beter, want daar is er over een grote gebied CAPE aanwezig wat de kans op een Mesoscale Convective System (MCS) doet groeien.

Waarschuwing actief vandaag voor onweersbuien
Focus van neerslag komt op Nederland te liggen.

Onweerskans op zondag 14 juni 2020

Hier spreken we over een beperkte kans op klank- en lichtspel. Enkel het uiterste noordoosten staat in de schijnwerpers van mogelijk veel neerslag door een convectief systeem vanuit Duitsland. Lokaal kan er meer dan 40 mm op 24 uur tijd vallen. Elders in België en Nederland is er maar weinig aan de hand. De temperaturen klimmen naar zomerse waarden en halen lokaal opnieuw 25°C. Er werd beslist om voorlopig geen waarschuwingskaart te activeren voor deze bewuste datum vanwege het lokaal gedrag.

  • Registreer de neerslaghoeveelheid geheel automatisch met je eigen weerstation. Deze Alecto WS5500 doet de job!🌧️
Op zondag moeten provincies Drenthe en Groningen rekening houden met mogelijk veel regen vanwege een onweerscomplex uit Duitsland. Elders geen problemen.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken