30 maart 2020 - 4 min. lezen 0 reacties

Een krachtig hogedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden zorgt momenteel voor een noordelijke luchtstroming, met koud weer in Europa tot gevolg. In veel regio’s daalde het kwik de afgelopen nachten onder het vriespunt en er viel ook op uitgebreide schaal sneeuw. In het zuidoosten van Europa viel er lokaal zelfs tot 1 meter sneeuw.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Winterse luchtdrukverdeling

Collega Matthias haalde het uitgebreid aan in het vorige discussietopic. We hebben momenteel te maken met een winterse drukverdeling in Europa waarbij de Atlantische Oceaan op slot zit met hogedruk. Aan de oostflank stroomt polaire (veelal continentale lucht) naar het zuiden vanuit de noorden van Europa.

Koude lucht stroomt vanuit het noorden uit over Europa deze dagen.

Tot en met vrijdag zit er weinig tot geen verandering aan te komen. De luchtdruksetting blijft persistent. Een paar maanden eerder en dit had gezorgd voor puur winterweer. Nu, eind maart, levert dit guur weer op waarbij de temperaturen aan de lage kant zijn voor de tijd van het jaar.

Koude nachten (met vorstschade?)

Helder weer (van oorsprong droge lucht), polaire lucht en relatief weinig wind tijdens de nachtelijke uren zijn het ideale recept voor koude nachten. Vorst, tot matig, op neushoogte. Vorst, tot streng, op klomphoogte. Tijdens de nacht van zondag op maandag daalden de temperaturen zelfs tot -7°C op Signal de Botrange, waar een dun sneeuwdekje fungeerde als optimaal uitstralingsvlak.

Ook in op 25 maart was het erg koud in Europa.

Om vorstschade te voorkomen aan de fruitknoppen is de techniek van beregening weer toegepast op uitgebreide schaal. De bevriezing van het besproeide water geeft een beetje warmte vrij waardoor de temperaturen op de knoppen zelf licht positief (of toch minder negatief) blijven. Vorig jaar schreven we daaromtrent nog een uitgebreid artikel toen de vorst zelfs in mei nog hevig toesloeg.

Sneeuwval in verschillende regio’s

Een zwak koufront, stuwing tegen de Alpen, orografische neerslag in het Sauerland, maartse buien over Nederland … In verschillende regio’s viel er de afgelopen dagen (een dun laagje) sneeuw. Op het hoogste punt van de Benelux (Signal de Botrange) vielen er zelfs enkele centimeters van het witte goud.

In de Alpen kwam het vooral vandaag tot lichte sneeuwval. Langs de hoofdkam detecteerden sommige weerstations zelfs 20-30 cm.

Camping Morteratsch met een verse laag sneeuw vandaag, maandag 30 maart.
Opnieuw een winterse aanblik op Oostenrijk.

Het Spaanse binnenland alsook de Pyreneeën werden boven 1000 m eveneens getrakteerd op een sneeuwlaag. De koude lucht stroomde helemaal door tot aan de Portugese grens.

De meeste sneeuw viel echter in het oosten en zuidoosten van Europa. Daar fungeerden de Dynarische Alpen en de Karpaten als barrière voor de koude lucht. De Bora (bekende wind) zorgde daarbij voor extra koude temperaturen.

Het record in sneeuwhoeveelheid is weggelegd voor Servië en Roemenië. Daar viel er lokaal maar liefst 1 meter verse sneeuw de afgelopen dagen.

Foto sneeuw in Servië (Miloš Vujović)

Overgang naar zacht weer volgend weekend

Komende dagen blijft het nog fris met elke dag wel kans op nachtvorst. De kans op vorstschade blijft dus nog even bestaan. Pas tegen zaterdag/zondag lijkt het gedaan met koud weer in Europa. Zo berekent het Europese weermodel voor zondag temperaturen tot 20°C. De zon zal daarbij genoeg schijnen om het lentegevoel compleet te maken. Volgende week zou het eerder zacht blijven maar dan neemt de kans op neerslag wel toe.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Onweerskansen 30 april 2024

12 uur geleden - 5 min. lezen

Downwelling na de SSW brengt weersomslag

2 dagen geleden - 6 min. lezen