27 maart 2020 - 3 min. lezen 300 reacties

De afgelopen dagen kreeg de Benelux heel veel zon. De temperaturen liepen echter niet al te hoog op door een koude wind uit het oosten tot noordoosten. Neerslag was al helemaal uit den boze. Blijft dit aangenaam voorjaarsweer aanhouden begin april of is er toch een weersverandering in de maak?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum?Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Huidige situatie

De Europese weerkaart wordt nog steeds overwegend gedomineerd door hogedrukgebieden. Dit zorgt voor zonnig voorjaarsweer in grote delen van Europa. In het zuiden van Europa zien we echter wat lagere luchtdruk. De straalstroom bevindt zich immers voor een deel over die regio. De andere helft van de straalstroom ligt in het noorden van Scandinavië. De straalstroom is dus gesplitst en dat zorgt voor deze atypische weerkaarten.

De Europese weerkaart volgens GFS.

Door deze gordel van hogedrukgebieden kon de zon maximaal schijnen. Dit is dan ook duidelijk zichtbaar in onderstaand staafdiagram van de zonneschijnduur (De Bilt). De temperaturen bleven echter wat achter door een vrij matige wind uit het oosten tot noordoosten. In de zon en uit de wind was het dus aangenaam voorjaarsweer!

Diagram zonneschijnduur voor De Bilt.

Het weer voor de komende dagen

De komende dagen schuift de hogedruk meer op richting de Atlantische Oceaan met daar zeer hoge luchtdrukwaardes van 1050hPa. Als je weet dat op de Atlantische Oceaan vaak lagedrukgebieden zitten, dan is het duidelijk dat dit een situatie is die niet vaak voorkomt!

Aan de oostflank van dit hogedrukgebied dendert opnieuw een portie koudere lucht (T850 < -8°C) uit het noordoosten naar de Benelux. De temperaturen nemen een duik naar 7 à 8 graden overdag met in de nacht terug kansen op nachtvorst. De neerslag lijkt eerder beperkt te blijven door de hoge luchtdruk (subsidentie), maar enkele winterse buitjes zijn toch mogelijk door de koude bovenluchten!

Weerpluimen

Zowel het Europese ensemble (EPS) als het Amerikaanse ensemble (GEFS) laten vanaf zondag koelere temperaturen zien door koudere lucht uit Scandinavië. Lokaal zijn enkele buitjes mogelijk. Deze koudere lucht blijft een tijdje bij ons, waardoor de eerste dagen van april de temperaturen onder normaal blijven.

Zowel in GEFS als in EPS zit er vanaf 5 april een opwaartse trend in beide weerpluimen, maar er blijft veel spreiding. Er zijn ook echter beduidend meer neerslagsignalen aanwezig. Het blijft dus nog koffiedik kijken hoe het vanaf dan zal verlopen. Eén ding is zeker en dat is dat het tijdelijk gaat afkoelen vanaf zondag.

Conclusie

Het zonnige voorjaarsweer van de afgelopen dagen wordt vervangen door een koudere variant met ook iets meer bewolking. Hoe meer de wind voor een oostcomponent kiest, hoe groter de kans op zonnestralen. De eerste dagen van april lijken dus droog te verlopen, maar fris met temperaturen onder normaal. Later in de periode (5 april) is een voorzichtige trend aanwezig naar verzachting, maar dit is nog sterk onder voorbehoud.

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

7 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen