3 december 2020 - 6 min. lezen
2 reacties 2

De maand december is begonnen. Naast het begin van de meteorologische winter betekent dat ook dat het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan officieel voorbij is. U heeft het vast al gemerkt: het was een seizoen dat menig record heeft gebroken. Laten we terugblikken op het extreme orkaanseizoen van 2020.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Record na record in het Atlantisch orkaanseizoen 2020

We hebben ze dit jaar heel veel gezien: records in het Atlantisch orkaanseizoen. Het was een zeer bijzonder seizoen. Normaal gezien loopt het seizoen in het Atlantisch bassin van 1 juni tot en met 30 november. Daarom kunnen we nu de balans opmaken.

Het seizoen begon eerder dan normaal, op 16 mei ontstond namelijk tropische storm Arthur. Later in mei kwam tropische storm Bertha zelfs al aan land. 2020 is het zesde jaar op rij waarin er zich een tropische depressie vóór de maand juni vormde. Het is niet uitgesloten dat er in december nog een staart komt aan dit bijzondere orkaanseizoen.

Wat ons vooral is bijgebleven is het voortdurende ontstaan van nieuwe tropische stormen en een aantal flinke orkanen die aan land gingen in de VS en in Midden-Amerika.

Nog nooit zo veel tropische stormen in één jaar

Er zijn een aantal instanties die elk jaar een paar keer een verwachting uitbrengen over het verloop van het orkaanseizoen. Elke instantie kwam op de proppen met een bovengemiddeld seizoen qua aantal stormen en orkanen. Dat is zeker uitgekomen. Dat het tot wel 30 tropische stormen zou komen, zag niemand aankomen.

Uit deze figuur met het aantal tropische stormen blijkt dat 2005 en 2020 zeer actief waren.

Het vorige record voor “meeste tropische stormen” stond op naam van 2005. Toen kwamen er 28 (sub)tropische stormen tot ontwikkeling. Dit zijn de enige twee jaren waarin de namenlijst van het NOAA uitgeput raakte. Daarom gingen we na tropische storm Wilfred op 18 september over op het Griekse alfabet.

  • Registreer de windsnelheden en andere weerparameters met je eigen digitaal weerstation. Dit vinden we een topper! 🔥🔥

September 2020 was overigens de actiefste maand ooit wat betreft het Atlantische orkaanseizoen. Er vormden zich 10 tropische stormen. Op 14 september waren tropische stormen Sally, Paulette, Rene, Teddy en Vicky tegelijkertijd actief op de Atlantische Oceaan.

Een bijzonder satellietbeeld. Op 14 september 2020 waren er vijf tropische stormen tegelijkertijd actief op de Atlantische Oceaan. (NOAA)

Een stijgende trend?

De twee recordjaren voor tropische stormen zijn dus overduidelijk 2005 en 2020. Slechts één ander jaar bereikte ooit nog een totaal van 20 stormen. Dat was 1933. De metingen begonnen in 1851. Terwijl het gemiddelde over 1981-2010 12,1 tropische stormen per jaar is, zitten we daar tegenwoordig vaak (ruim) boven. Dit is het vijfde actieve rij op jaar.

Het lijkt dus alsof er tegenwoordig meer tropische stormen zijn dan vroeger. Het is onduidelijk hoe dit wordt veroorzaakt en of deze trend zich zal doorzetten in de toekomst. Wel is bekend dat orkanen tegenwoordig langer actief blijven boven land.

Verwoestende orkanen in 2020

Ook kende het jaar 2020 veel orkanen. Orkaan Hanna was op 25 juli de eerste van de 13. Dat is goed voor een tweede plek op de ranglijst. 2005 kende 15 orkanen. Opvallend is dat er heel veel tropische cyclonen aan land gingen. Alleen al in de VS gingen er 12 stormen met een naam aan land. Het oude record van negen werd daarmee verpulverd. Daarvan vond er 5 keer ‘landfall’ plaats in Lousiana.

Tevens veroorzaakte het Atlantische orkaanseizoen zes “major hurricanes” in 2020, goed voor een gedeelde tweede plaats. Major hurricanes moeten tenminste een windsnelheid (gemiddeld over 1 minuut) van 178 km/u bereiken. Dat komt overeen met categorie 3 of hoger op de Saffir-Simpson schaal. De zwaarste en tevens de laatste major hurricane van dit seizoen was orkaan Iota die op 16 november Midden-Amerika trof. Met windsnelheden van 260 km/u was Iota een categorie 5 orkaan. Nog nooit werd er zo laat in een jaar een categorie 5 orkaan gevormd. Dat was zelfs pas één keer eerder gebeurd in november.

Een aantal orkanen was erg verwoestend en veroorzaakten veel schade. In augustus trof majeure orkaan Laura het zuiden van de VS en veroorzaakte voor meer dan 14 miljard dollar aan schade. Er vielen daarnaast ook 77 doden te betreuren.

Orkaan Eta was een bijzondere orkaan. Deze trof eerst Centraal-Amerika. Vervolgens draaide hij zich terug naar de Caribische Zee en trof ook Cuba en Florida. Eta was de dodelijkste storm van dit Atlantisch orkaanseizoen met tenminste 189 slachtoffers.

Een vervelende bijkomstigheid was dat sommige orkanen nagenoeg dezelfde route volgden. Zo werden zowel het Mexicaanse schiereiland Yucatán als de Amerikaanse staat Louisiana in oktober achtereenvolgens getroffen door orkanen Delta en Zeta.

Veel datumrecords voor formatie

Het jaar 2020 heeft nog veel meer records gebroken. Wel 27 keer werd er een record gebroken voor de vroegste formatie van een tropische storm. Zo was tropische storm Cristobal de vroegste storm met een C, ofwel de vroegste derde storm in het jaar.

ACE doet ander beeld van Atlantisch orkaanseizoen 2020 vermoeden

De Accumulated Cyclone Energy is een maat om de intensiteit van stormen weer te geven. Hoewel het Atlantische orkaanseizoen van 2020 qua aantal stormen het actiefste was, liet de ACE een iets milder beeld zien.

  • Hoe kan je het weer gaan voorspellen? Wij geven alvast enkele tips mee die je kan vinden in dit handboek!
De totale ACE in 2020 was hoog, maar niet uitzonderlijk.

Het Atlantisch orkaanseizoen van 2020 kwam in totaal uit op een ACE van 180,2. Daarmee blijft dit orkaanseizoen nét buiten de top 10. Die wordt afgesloten door 1998 met een ACE van 181,8. 1933 leidt het klassement met een ACE van 258,6.

Het seizoen zit er voor dit jaar op. Desondanks kunnen we zeker nog tropische cyclonen tegenkomen in de volgende maand. We zullen onze ogen moeten richten op het Zuidelijk Halfrond.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

1 dag geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

4 dagen geleden - 6 min. lezen