1

Uit een onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in het blad ‘Nature’ blijkt dat orkanen die aan land gaan langer actief blijven. Het is te herleiden naar klimaatverandering. 2020 was een goed voorbeeld hiervan. Hoe ernstig is dit voor de inwoners van (kust)gebieden rond de evenaar?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Orkanen blijven langer sterk boven land

Onderzoekers van het Okinawa Institute of Science and Technology hebben bekeken hoe orkanen zich gedragen nadat ze het land op getrokken zijn (‘landfall’). Ze hebben daarbij de verschillen bestudeerd tussen de situatie 50 jaar geleden en nu. In het onderzoek is alleen gekeken naar de situatie in het noordelijke Atlantische bassin, dat naast de VS ook Mexico, Midden-Amerika en de Caribische Zee omvat.

Nadat de gegevens over de orkanen vergeleken waren, hebben de professoren ze weergegeven in grafieken.

De resultaten van het onderzoek van het Okinawa Institute of Science and Technology. (Nature)

Uit de grafieken worden twee dingen duidelijk:

Ten eerste zien we in de linker grafiek dat de windsnelheid van orkanen in het Atlantisch bassin langzamer afneemt dan 50 jaar geleden. Ze blijven nadat ze het land op zijn getrokken dus langer actief dan vroeger. Vaak zwakken ze wel twee keer langzamer af.

Ten tweede zien we dat orkanen tegenwoordig verder landinwaarts kunnen doortrekken. Ook steden in het binnenland krijgen dus te maken met intensere (restanten) van orkanen. Soms kan een orkaan zelfs een doortocht over land overleven. Dat zagen we in het orkaanseizoen van 2020 bijvoorbeeld bij orkaan Eta. Ook orkaan Zeta kwam twee keer aan land.

Dit onderzoek is het eerste dat klimaatverandering niet alleen linkt aan het sterker worden van orkanen boven open water, maar ook aan het krachtiger worden boven land. Ook naar stormen in Europa is vergelijkbaar onderzoek gedaan.

Problemen door orkanen landinwaarts

We weten dat orkanen hun voeding halen uit warm zeewater. Daarom zijn ze, als ze het land op trekken, altijd het sterkste aan de kust. Maar tegenwoordig dringt hun verwoestende kracht dus ook steeds verder door in het binnenland. Vaak levert dit een groot probleem op omdat de binnenlandse regio’s meestal niet ingericht zijn op de passage van zo’n flinke storm.

Er is dikwijls een slecht informatiesysteem en de infrastructuur is niet berekend op een spontane evacuatie.

Onverwachte oorzaak

Hoewel de uitkomst van het onderzoek duidelijk was, hadden de onderzoekers geen idee hoe ze de resultaten konden verklaren. Het viel ze echter wel op dat de ‘verdwijntijd’ van orkanen niet lineair toenam. Het bleek dat de variatie per jaar groot was, en dat deze hetzelfde patroon volgde als de zeewatertemperatuur.

Uit deze data blijkt dat de vervaltijd van orkanen (zwarte lijn) hetzelfde patroon volgt als de zeewatertemperatuur (oranje lijn). (Nature)

Om dit nog eens na te gaan hebben de professoren een simulatie gestart. Ze lieten daarbij 4 orkanen uitgroeien tot ze de vierde categorie op de schaal van Saffir-Simpson bereikten. Daarna werd de voeding van onderaf (de warme zee) weggehaald. Zo werd een situatie gecreëerd die lijkt op een orkaan na ‘landfall’.

Elk van de vier orkanen ging met dezelfde kracht aan land. Toch bleek dat de orkanen die boven warmer zeewater ontstonden en groeiden langer nodig hadden om op te lossen.

Waarom lossen ‘warmere’ orkanen langzamer op boven land?

De onderzoekers kwamen voor een volgend raadsel te staan. Door nog eens een aantal extra simulaties te draaien, kwamen ze erachter dat een orkaan vocht kan opslaan. Orkanen die boven warmer zeewater floreren, kunnen meer vocht opnemen en dus is hun ‘vochtreservoir’ beter gevuld. Als de orkaan eenmaal boven land geraakt, stopt de toevoer van vocht.

Het enige dat de orkaan dan nog in leven houdt, is het vocht dat de orkaan al had opgeslagen. Een grotere hoeveelheid opgeslagen vocht zorgt ervoor dat de orkaan langer blijft bestaan én dat hij verder landinwaarts kan doordringen.

Daarnaast zien we ook dat orkanen met een groter ‘vochtreservoir’ meer regen kunnen loslaten boven land. Dat kan voor flinke problemen en veel schade zorgen, zoals bij orkaan Harvey in Texas in 2017. Ook tropische storm Linfa veroorzaakte eerder dit jaar tot wel 2000 mm regen in het midden van Vietnam.

Missende factor in klimaatmodellen

Het onderzoeksteam benadrukt dat we moeten oppassen voor de gevolgen van sterkere orkanen boven land. De gevolgen kunnen desastreus zijn. Ook erkennen ze dat globale klimaatmodellen orkanen verkeerd inschatten.

Dat zit zo: orkanen worden na ‘landfall’ in deze modellen beschouwd als een massa die alleen wordt afgezwakt door wrijving. Maar nu weten we dus dat ook de hoeveelheid opgepikt vocht een rol speelt.

De onderzoeksgroep gaat nu kijken of ze hetzelfde verband kunnen ontdekken in andere gebieden op de wereld. Ze zien hun vervolgonderzoeken grimmig in…

Delen


Verder lezen

Alles bekijken