19 mei 2020 - 3 min. lezen 0 reacties

Afgelopen dagen heeft zich in een razend tempo een tropische cycloon gevormd boven het warme zeewater van de Bengaalse Golf. Inmiddels is Amphan aangesterkt tot “super cyclonic storm” en zal noordwaarts trekken. Hopelijk brengt supercycloon Amphan niet al te veel schade met zich mee.

Deelnemen aan discussie?Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Het Indische orkaanseizoen is net van start gegaan. En er is meteen een stevige cycloon tot ontwikkeling gekomen. Amphan was een paar dagen geleden nog nauwelijks een storm te noemen. Het systeem heeft optimaal kunnen profiteren van de gunstige omstandigheden boven de Bengaalse Golf.

  • Wist je dat een stormglas veranderingen in het weer kan visualiseren. Echt een cool hebbeding om in de woonkamer te hebben staan! Bestel hier.⛈️

Er was warm zeewater, weinig verticale windschering en ook een goede uitstroom van lucht vanaf de evenaar. Deze stroming zorgt voor versterkte divergente bewegingen bovenaan de troposfeer. Dit zorgt voor sterkere opgaande luchtbewegingen. Dit is precies de karakteristiek van een lagedrukgebied dus. Door de lage verticale windschering heeft Amphan zich gemakkelijk kunnen organiseren.

De ontwikkeling van Amphan in de afgelopen dagen. Aan de kleur van de bolletjes is te zien dat de cycloon over zijn hoogtepunt heen is.

Op zijn hoogtepunt was de tropische cycloon een storm van de hoogste klasse, klasse 5: “super cyclonic storm”. Dit komt zelden voor in de Golf van Bengalen. Daarom hebben de Indische en de Bengaalse regering besloten om miljoenen mensen uit voorzorg te evacueren. Het deltagebied waar supercycloon Amphan op afstevent is uiteraard erg kwetsbaar. Des te meer omdat het zeer dichtbevolkt is.

  • Zorgt de klimaatverstoring (opwarming) voor toenemende cyclonen of orkanen? En worden ze bijgevolg ook sterker? Meer informatie in het EHBO boek voor klimaat.🌍

Supercycloon Amphan trekt geleidelijk naar het noorden en zal daarbij langzaam aan kracht inboeten. Naar verwachting zal hij woensdag “landfall” maken aan de kust, vlakbij de miljoenenstad Calcutta. Daar zal naast de hevige windstoten (tot meer dan 200 km/h) ook moeten worden opgepast voor de vele regen. Aan de kust kan tot maar liefst 400 mm neerslag vallen in enkele dagen tijd. Dit staat gelijk aan ongeveer een halve jaarsom in de Benelux.

  • Gebeten door deze krachtige stormen? Kom er alles over te weten in dit boek!📖

Amerika heeft last van storm Arthur

Ook op de Atlantische Oceaan is het tot een eerste tropische storm gekomen: Arthur is de naam. Het orkaanstadium is hier niet bereikt, maar de storm heeft wel flink wat wind veroorzaakt langs de oostkust van de VS en de Bahama’s. Arthur zal de komende dagen echter oostwaarts trekken. Maar zal dan langzaam naar het zuiden afbuigen. Meest waarschijnlijk bereikt Arthur de Bermuda-eilanden als een tropische depressie.

  • Wat waren tot 2006 de meest krachtige stormen ter wereld? Interessant leesvoer voor de stormliefhebber!🌀
Naar verwachting trekt tropische storm Arthur al afzwakkend naar het zuidoosten (NOAA)

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

3 dagen geleden - 3 min. lezen