26 augustus 2020 - 5 min. lezen 0 reacties

Vooral de westkust van de Benelux kreeg het afgelopen etmaal te maken met storm Francis, met windstoten tot boven de 100 km/u. Dit valt allemaal in het niets bij wat er aan de andere kant van de Atlantische Oceaan gebeurt. Orkaan Laura blijft in kracht winnen. Laura is nu een categorie 3 orkaan, wat al onder de term ‘Major Hurricanes’ valt. De verwachting is echter dat Laura nog sterker wordt. Ook aan de andere kant van de wereld staat een storm op het punt om aan land te gaan. Tyfoon Bavi ligt voor de kust van Noord-Korea.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

De levensweg van Laura

Eerst een kleine terugblik op het leven van Laura. Tropische storm Laura vormde zich op vrijdag 21 augustus 2020 ongeveer 300 kilometer ten oosten van Puerto Rico. Op 23 augustus bewoog het systeem over Hispaniola, wat bekend staat om tropische stormen tegen te werken door het bergachtige gebied. Laura won inderdaad niet meer aan kracht, maar bleef dezelfde windsnelheden produceren.

Op 25 augustus betrad de tropische storm de Golf van Mexico. De watertemperatuur ligt daar nu nog rond de 30°C. Dit is een enorme voedingsbron voor een tropische storm. Laura groeide daardoor al snel uit tot een categorie 1 orkaan.

Classificatie van orkanen gaat volgens de Saffir–Simpson hurricane scale (SSHS). Categorie 1 betekent hier de zwakste vorm, 5 is de hoogste categorie (catastrofaal).

Laura bleef explosief intensiveren. Ruim 12 uur later werd het systeem al geclassificeerd als een categorie 2 orkaan! En nog een 12 uur later was de windsnelheid toegenomen tot 185 km/u, wat de grens is om een categorie 3 orkaan te worden. Vanaf categorie 3 worden de orkanen Major Hurricane genoemd.

Actuele situatie orkaan Laura

Op het moment van schrijven, in de avond van 26 augustus, is de situatie als volgt. Orkaan Laura ligt ongeveer 350 kilometer van de kust van de staten Louisiana en Texas. Het systeem beweegt met een snelheid van zo’n 25 km/u richting de kust. De gemiddelde windsnelheid bedraagt 205 km/u, terwijl windstoten tot wel 250 km/u gemeten worden!

In een straal van ruim 100 kilometer heersen orkaankrachtige winden. Tot zo’n 300 kilometer worden windstoten gemeten met de kracht van een tropische storm.

De druk in het oog van de orkaan is op dit moment 956 hPa, wat 27 hPa lager is dan 12 uur geleden! Verticale windschering blijft relatief laag, waardoor niets verdere intensivering van de orkaan in de weg zit. De verwachting is dat Laura een categorie 4 Major Hurricane is bij het bereiken van de kust!

Vlak voor de landfall zou Laura al iets van haar intensiteit kunnen verliezen als gevolg van de zogenoemde ‘eyewall replacement cycle’. In de eyewall bevinden zich de zware buien rondom het oog van de storm waar de zwaarste windstoten plaatsvinden. Het proces houdt in dat de voorste buienlijn versterkt en een serie van onweersbuien vormt (de buitenste eyewall), die vervolgens langzaam naar binnen beweegt en de binnenste eyewall zijn benodigde vocht en momentum ontneemt.

Maar ook als dit gebeurt, is de verwachting dat Laura als een categorie 4 aan land zal gaan. Nadat de orkaan aan land is gegaan zal deze snel verzwakken tot uiteindelijk een tropische depressie. Maar eerst zal Laura tot ver landinwaarts ontzettend veel schade veroorzaken in het westen van Louisiana en het oosten van Texas. We kunnen alleen maar hopen dat de schade en het aantal slachtoffers meevalt.

De huidige verwachting van het pad Laura (NHC)

Tyfoon Bavi zet koers richting Noord-Korea

Ook aan de andere kant van Noord-Amerika ligt een storm klaar om aan land te gaan. Het gaat hier om tyfoon Bavi. Vanaf 19 augustus 2020 hield  het Joint Typhoon Warning Center (JTWC) een groot lagedrukgebied scherp in de gaten. Het systeem organiseerde zich snel en twee dagen later werd Tropical Depression 09W geboren.

Het systeem bleef vlug aan kracht winnen en bereikte op 22 augustus tropische stormkracht en kreeg de naam Bavi. De dagen daarna nam de snelheid van de intensivering iets af. Toch werd Bavi op 24 augustus geclassificeerd als een tyfoon, wat gelijk staat aan een orkaan. En toen ging het snel, want dezelfde dag nog werd het een categorie 2 tyfoon. En de volgende dag zelfs een Major Typhoon van categorie 3.

26 augustus om 14:00 uur bedroeg de gemiddelde windsnelheid 150 km/u, waardoor het systeem weer een categorie 2 tyfoon werd. Toch laten de windstoten tot 215 km/u niets aan de verbeelding over.

Het systeem beweegt met een snelheid van zo’n 20 km/u richting het noorden en ligt op dit moment in de Gele Zee, ten westen van Zuid-Korea. De verwachting is dat de tyfoon in de loop van donderdag 27 augustus aan land gaat in Noord-Korea. Neerslaghoeveelheden kunnen oplopen tot 300 millimeter! Windstoten kunnen dan nog steeds oplopen tot boven de 150 km/u. Ook hier kunnen we alleen maar hopen dat de schade meevalt.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

2 dagen geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

20 februari 2024 - 4 min. lezen