27 mei 2020 - 3 min. lezen 1 reacties

Het is druk in het Atlantisch bassin met nu een tweede tropische storm Bertha, na Arthur. Dit lagedrukgebied stond gisteren nog maar amper in de verwachting, maar vandaag is dit lagedrukgebied uitgegroeid tot een tropische storm. Vooral aan de kust van South-Carolina en North-Carolina kan er veel neerslag vallen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum?Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Positie van tropische storm Bertha om 7:40 uur lokale tijd (13:40 onze tijd)

Ontstaan Bertha

Gisteren was Bertha slechts een lagedrukgebied voor de zuidoostelijke kust van Amerika. Vandaag is dit in snel tempo kunnen ontwikkelen tot een tropische storm.

De oorzaak ligt hier bij het warme zeewater en een omgeving met weinig windschering. Warm zeewater zorgt voor extra vocht in de atmosfeer, waar Bertha optimaal van kan profiteren. De zeewatertemperaturen lagen de voorbije dagen in die regio tussen 25 en 30 graden. Dat zijn vrij goede condities.

Zeewatertemperatuur in het gebied rond Bertha

Ook windschering is een belangrijke factor voor een tropische storm. Hoe minder, hoe beter. We zien dat tropische storm Bertha net uit een gebied komt met zeer weinig windschering (groene kleuren). Dit zijn gunstige factoren voor de ontwikkeling. Komende uren nadert de cycloon wel minder gunstige omstandigheden (rode lijnen).

Er is weinig windschering aanwezig (CIMSS)

Verloop Bertha

Op dit moment bevindt Bertha zich nog boven het warme zeewater waardoor we op de satellietbeelden nog zeer koude wolkentoppen zien. Dit geeft aan dat de tropische storm nog in gezonde conditie is en eventueel nog wat kan aansterken.

De komende uren trekt Bertha het land op en verliest daarbij vrij snel het karakter van tropische storm. Ook de windschering neemt iets toe boven het land. Deze factoren zijn niet gunstig voor het in stand houden van Bertha. Tegen de avond en nacht lokale tijd is het zelfs een “normaal” lagedrukgebiedje.

Bij deze tropische storm is niet zozeer de wind een groot probleem, wel de neerslag. Deze kan volgens de laatste verwachting oplopen tot 4 inch (100mm). Lokaal is 8 inch (200 mm) in een vrij korte tijd niet uitgesloten. Dit kan resulteren in “flash floods” (plotse overstromingen).

Verwachting van NHC

Invloed op Europa?

Deze storm zal geen invloed uitoefenen op Europa. De verwachting is dat deze storm richting het noordwesten zal bewegen. Ze trekt dus verder het vasteland van Amerika in. Daarna verdwijnt ze geleidelijk aan, want de voeding (warme zeewater) is immers weg.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken