18 september 2020 - 6 min. lezen
1 reacties 1

Het is zover! De 21e tropische storm is ontstaan in het Atlantische orkaanseizoen 2020. Het systeem krijgt de naam Wilfred en daarmee is de laatste naam van de lijst afgestreept. We gaan nu verder met een lijst van het Griekse alfabet. En de eerste naam van die lijst kan ook meteen afgestreept worden. Subtropische storm Alpha is namelijk ontstaan bij Portugal!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Tropische storm Wilfred

Op 14 september begon het National Hurricane Centre (NHC) een lagedrukgebied voor de westkust van Afrika te volgen. Langzaam trok het gebied naar het oosten, de Atlantische Oceaan op. Normaal gaat het proces van het vormen van een tropische storm als volgt. Het NHC houdt een systeem in de gaten. Als het systeem zich ontwikkelt tot een tropische cycloon krijgt deze de naam ‘tropische depressie‘ met een getal erachter. De gemiddelde windsnelheid moet dan minder dan 60 km/u zijn. Is de snelheid meer dan 60 km/u, wordt het systeem geclassificeerd als een tropische storm en krijgt het een naam.

Vrijdag 18 september gebeurde er iets bijzonders. Tussen twee metingen door was het lagedrukgebied snel geïntensiveerd, met windsnelheden van gemiddeld 65 km/u. Tropische storm Wilfred was geboren. De stap van tropische depressie werd dus overgeslagen door de snelle evolutie.

Wilfred is de vroegste 21e storm sinds het begin van de metingen (1950). Het vorige record stamde uit 2005, toen Vince zich 20 dagen later vormde. Ook is Wilfred pas de tweede tropische storm die de letter W krijgt sinds het begin van de naamgeving (na 2005). Het Atlantisch orkaanseizoen 2020 blijft records breken.

Tropische stormen 2020 met de datum van ontstaan

Wilfred lag op 18 september ongeveer 1000 km ten westen van de Kaapverdische Eilanden. De druk bedraagt 1008 hPa. Wilfred beweegt met een snelheid van 28 km/u richting het westnoordwesten. De storm zal naar verwachting in deze richting blijven bewegen, als gevolg van een subtropische rug.

Verdere intensivering is mogelijk op zaterdag en zondag. Daarna kruist een upper-level trog het pad van Wilfred, wat voor een toename in windschering zal zorgen. Hierdoor zal het systeem aan kracht inboeten.

Het verwachte traject van Wilfred (NHC)

Major-Hurricane Teddy

In de ochtend van 16 september kreeg Teddy de status orkaan. Later die dag was het systeem al een categorie 2 orkaan door het warme zeewater en de lage windschering. De windschering nam vervolgens iets toe, waardoor Teddy degradeerde tot een categorie 1, maar dit was van korte duur. De shear minderde en Teddy intensiveerde tot een categorie 4 orkaan met een gemiddelde windsnelheid van 215 km/u en windstoten tot 260 km/u! Dit betekende de 2e Major Hurricane van dit seizoen.

Vrijdagmiddag lag de orkaan op de Centrale Atlantische Oceaan, ongeveer 1400 km ten zuidoosten van Bermuda. De druk is 947 hPa. Het systeem beweegt met een snelheid van ongeveer 20 km/u richting het noordwesten. De verwachting is dat Teddy in de loop van zondag of maandag Bermuda zal bereiken als categorie 3 orkaan.

Teddy zal waarschijnlijk een Major Hurricane blijven tijdens het weekend. De orkaan profiteert namelijk van lage windshear, warm zeewater en een vrij vochtige luchtmassa. Tegen het einde van dit weekend is de verwachting dat Teddy het pad van orkaan Paulette doorkruist. Door Paulette is het zeewater aldaar kouder door menging als gevolg van de harde wind. Dit zou een verzwakking van orkaan Teddy moeten veroorzaken. Tegen maandagavond zal de verticale windschering waarschijnlijk drastisch toenemen op nadering van een mid-latitude trog. De teloorgang van Teddy zal dan snel plaatsvinden.

Het pad van Teddy (NHC)

Tropische depressie 22

Op 10 september begon het NHC een trog van lage druk te monitoren die zich had gevormd boven de noordoostelijke Golf van Mexico. Ontwikkeling van het systeem was niet direct waarschijnlijk door sterke tegenwerkende upper-level winden, afkomstig van orkaan Sally. Het systeem bewoog zich naar het zuidwesten en bleef stand houden. Sally ging aan land en gaf de trog gelegenheid zich verder te ontwikkelen. In de nacht van 17 op 18 september werd het systeem geclassificeerd als tropische depressie 22.

Vrijdagmiddag had TD22 een gemiddelde windsnelheid van 55 km/u. Nog net niet voldoende om een tropische storm genoemd te worden. Het beweegt met een snelheid van slechts 11 km/u richting het noordnoordoosten. De kerndruk bedraagt 1005 hPa.

Satellietbeelden laten zien dat TD22 zich steeds beter organiseert. Overigens interessant om te vermelden: het Air Force Reserve Hurricane Hunter vliegtuig zou de depressie onderzoeken, maar moest terugkeren na door de bliksem geraakt te zijn. Observaties ontbreken dus. Toch duurt het waarschijnlijk niet lang voordat TD22 uitgroeit tot een tropische storm. De storm zal de naam Beta krijgen, omdat een ander systeem er met de eer vandoor ging wat betreft de eerste Griekse naam. Daarover meer in het volgende kopje.

TD22 bevindt zich momenteel in een omgeving met licht tot matige zuidwestelijke windschering. Dit in combinatie met de entrainment van droge lucht zal het Beta moeilijk maken om uit te groeien tot een orkaan.

TD22 zal snel tot tropische storm Beta uitgroeien (NHC)

Subtropische storm Alpha

Men had verwacht dat TD22 zou uitgroeien naar een tropische storm en daarmee de naam Alpha zou krijgen. Toen was daar ineens een systeem ten westen van Portugal! De gemiddelde windsnelheid bedroeg 85 km/u, ruim voldoende om als tropische storm geclassificeerd te worden! De 22e tropische storm van het Atlantische orkaanseizoen 2020 was een feit!

Alpha beweegt met een snelheid van 28 km/u in de richting van de Portugese kust. De subtropische storm ligt op vrijdagavond ruim 100 km ten noorden van Lissabon klaar om aan land te gaan. Windstoten lopen op tot zo’n 100 km/u en de kerndruk is 999 hPa. Alpha gaat in de nacht van vrijdag op zaterdag aan land.

De storm brengt tot 75 mm regen met zich mee in het noorden van Portugal en het westen van Spanje. Alpha zal niet lang leven. In de loop van zaterdag zal deze uitsterven boven Spanje of in de Golf van Biskaje.

Het orkaanseizoen loopt door tot en met 30 november. Bij welke Griekse letter zal het Atlantisch orkaanseizoen 2020 eindigen?

Subtropische storm Alpha zal snel aan land gaan in Portugal (NHC)

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken