28 september 2020 - 5 min. lezen
0 reacties 0

Het Atlantisch orkaanseizoen 2020 is vaak in het nieuws geweest. We hebben inmiddels storm Beta gehad, de tweede letter van het Griekse alfabet. Op dit moment lijkt het wat rustiger op de Atlantische Oceaan. Tijd om eens wat dieper te kijken naar het huidige orkaanseizoen. Want een orkaanseizoen wordt ook bekeken op de zogenaamde Accumulated Cyclone Energy.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Welke records heeft het Atlantisch orkaanseizoen 2020 zoal gebroken?

Nu de Atlantische Oceaan even vrij is van tropische stormen, geeft dit ons de tijd om alvast te terug te blikken op het orkaanseizoen van 2020. Record na record verdween uit de boeken. We zetten er een aantal op een rijtje.

In totaal zijn er tot nog toe in dit seizoen 23 tropische stormen ontstaan. Van deze 23 ontstonden er 20 recordvroeg. Alleen Arthur, Bertha en Dolly betekenden geen record. Volgens het langjarige gemiddelde zouden er nu 8 tropische stormen ontstaan moeten zijn. We zitten dus bijna op het drievoudige!

Een stokoud record uit 1916 is het aantal stormen dat landfall hebben gemaakt. Het aantal van 9 stormen is dit jaar geëvenaard en heeft nog kans om het daadwerkelijk te verbreken.

Waar we al eerder over bericht hebben, was toen er op 14 september tegelijkertijd 5 tropische systemen actief waren. Dit was achter geen record, in 1971 waren er zelfs 6 systemen actief! September 2020 verpulverde wel het aantal stormen dat gevormd werd in deze maand. Het record stond op 8 stormen (2002, 2007 en 2010). 2020 telde maar liefst 10 stormen (Nana tot en met Beta)!

De laatste drie stormen ontstonden zelfs allemaal op 18 september. Sterker nog, ze ontstonden binnen een tijdspanne van 6 uur!

Zoals het u misschien wel opvalt zijn dit records die allemaal gebaseerd zijn op de ontstaansdatum of het aantal. Dit zegt niet alles over een orkaanseizoen. Men kijkt ook wel naar de som van de activiteit van alle tropische stormen in het orkaanseizoen. Dit wordt de accumulated cyclone energy genoemd.

Wat houdt de accumulated cyclone energy in?

De accumulated cyclone energy-index is bedacht door de Amerikaan William Gray en zijn medewerkers aan de Colorado State University. Oorspronkelijk had de index een andere naam. De Hurricane Destruction Potential-index (HDP). Zij stelden dat schade door orkaanwinden en stormvloed niet lineair gerelateerd was aan de maximale windsnelheid, maar kwadratisch. De HDP-index werd later door de NOAA aangepast en omgedoopt tot acummulated cyclone energy-index (ACE). De formule ziet er als volgt uit:

De naam van de index zegt het al, het gaat om energie. Zoals u misschien nog weet van de middelbare school is de kinetische energie proportioneel aan snelheid in het kwadraat (Ek = 0.5*m*(v2)). Dit principe geldt ook in de accumulated cyclone energy.

Gedurende een orkaanseizoen wordt elke 6 uur de maximale windsnelheid (in knopen) van de op dat moment actieve tropische stormen bepaald. Aan de hand daarvan wordt de ACE berekend. Door de manier waarop de formule is opgesteld, kan het voorkomen dat een zwakke storm met een lange levensduur een grotere ACE genereert dan een intense storm met een korte levensduur.

Aan de hand van de accumulated cyclone energy-index kan het orkaanseizoen verdeeld worden in vier categorieën. Deze vier categorieën zijn:

  • hyperactief (ACE > 152,5)
  • hoger dan normaal (ACE > 111)
  • normaal (66 < ACE < 111)
  • lager dan normaal (ACE < 66)

Deze waarden zijn berekend over het langjarige gemiddelde 1981-2010. Komend jaar zullen de drempelwaardes waarschijnlijk veranderen, doordat het dan gemiddeld wordt over 1991-2020.

Ook de tropische stormen, orkanen en major hurricanes worden meegenomen, maar de waarde van de accumulated cyclone energy is leidend. De volledige classificatie is hieronder te zien in de tabel.

Accumulated Cyclone Energy tabel
De criteria voor de verschillende categorieën

Hoe actief in het orkaanseizoen in 2020?

Het Atlantisch orkaanseizoen 2020 is op veel punten record brekend. Maar hoe zit dit als we kijken naar de accumulated cyclone energy? Dan blijkt ineens dat 2020 helemaal niet bijzonder is. De 23 tropische stormen van dit orkaanseizoen hebben in totaal een ACE van 101,24. Als we kijken naar de classificaties zien we dat dit getal valt onder een normaal Atlantisch orkaanseizoen.

Het Atlantisch orkaanseizoen van 2020 heeft tot nu toe 23 tropische stormen, waarvan 8 orkanen genoteerd. Van deze 8 orkanen bereikten er ‘slechts’ 2 de kracht van major hurricane. Hierdoor liep de ACE dus niet snel op. Overigens zijn alleen de ACE-indices van de eerste twee stormen van dit seizoen, Arthur en Berta, definitief vastgesteld. Er wordt eerst een schatting gemaakt van de maximale windsnelheid. Daarna doet men een grondige analyse van de storm en brengt men een aantal maanden later een rapport naar buiten waar de definitieve ACE-index in bepaald is.

De storm met de meeste energie van 2020 is Teddy. Teddy had een levensduur van 11 dagen. Op vier van deze elf dagen was het systeem een major hurricane. Uiteindelijk kwam de accumulated cyclone energy van Teddy uit op 27,385 * 10-4 kt2 (nog niet definitief).

Laten we eens kijken naar de grafiek met de ACE getallen voor alle orkaanseizoen sinds 1851. Hieruit blijkt dat 1933 aan kop gaat. 2005 volgt, het jaar wat heel veel records kwijt is geraakt aan 2020.

Alles in ogenschouw nemend kunnen we zeggen dat het Atlantisch orkaanseizoen bijzonder is wat betreft het aantal tropische stormen. Maar 2020 is niet bijzonder als we kijken naar de accumulated cyclone energy. We zullen zien wat er nog gaat gebeuren tot het einde van het orkaanseizoen (30 november 2020).

Accumulated Cyclone Energy grafiek
ACE per orkaanseizoen sinds 1851

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen